Παρασκευή, Δεκεμβρίου 17, 2010

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ:ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΩ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Στην κατάθεση δήλωσης επίσχεσης εργασίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων προχώρησαν χθες δεκαέξι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που απασχολούνται σε σχολεία του Νομού, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται  για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους εδώ και τρεις μήνες.
Στο πλευρό των εκπαιδευτικών τάσσεται η Ομοσπονδία τους αλλά και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Νομού. Από την πλευρά του ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Απόστολος Κλινάκης, καθώς και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, κ. Ηλίας Ποντικάκης, απέδωσαν την καθυστέρηση των πληρωμών σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.


ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
'Είμαστε τρεις μήνες απλήρωτοι και έχουμε πάρει 700 ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβρη. Πάμε για τα Χριστούγεννα και δεν προβλέπεται τα πληρωθούμε τον Δεκέμβρη ούτε να πάρουμε το δώρο των εορτών και πάμε για Γενάρη. Δουλεύουμε σχεδόν εθελοντικά, τα δίνουμε όλα και ο κόπος μας πάει χαμένος, δεν αμείβεται', τόνισε ο καθηγητής Εικαστικών, κ. Κώστας Κουνάλης.
Και πρόσθεσε: 'Ετσι αποφασίσαμε να κάνουμε το μέτρο της επίσχεσης, δηλαδή δεν θα πηγαίνουμε στην εργασία μας μέχρι να βρεθεί κάποια λύση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα χρήματά μας'.
'Εκτός τη γραφειοκρατεία, που δημιουργεί πρόβλημα, προσωπικά δεν καλύπτει κανέναν αυτό που λένε: θα δουλεύεις τρεις μήνες αλλά  δεν μπορείς να πληρωθείς γιατί υπάρχει γραφειοκρατία. Το θεωρώ απαράδεκτο και γι’ αυτό κινητοποιούμαι μαζί με τους συναδέλφους μου', τόνισε ο καθηγητής Εικαστικών, κ. Στέλιος Γιαννούλης.
Και πρόσθεσε: 'Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι έχουν μπει τα χρήματα του Νοέμβρη, ότι θα μπει και ο Οκτώβρης... Κανείς, όμως, δεν ξέρει τελικά να μας πει, αν και πότε θα πληρωθούμε. Εχει ανακοινωθεί μια εντολή μέσα στο διαδίκτυο, για την οποία κανείς δεν μπορεί να μας πει με σιγουριά τίποτα.
Νομίζω ότι οι κινητοποιήσεις πάντα φέρνουν αποτέλεσμα. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε το μέτρο της επίσχεσης ως μια κινητοποίηση, άμεσης πίεσης για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία μας ανήκουν. Δεν ζητιανεύουμε. Διεκδικούμε αυτά που έχουμε δουλέψει και τα οποία μας ανήκουν. Πολλοί από εμάς έχουμε έρθει από μακριά, έχουμε ενοίκια, έξοδα, είμαστε χρεωμένοι στους δικούς μας και σε φίλους μας για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα όλο αυτό το διάστημα'.
'Δεν έχουμε λείψει δευτερόλεπτο από τα μαθήματά μας, είμαστε τυπικοί, συνεπείς και προσπαθούμε να τα καταφέρουμε ακόμη και σε συνθήκες που δεν το επιτρέπουν. Διότι δεν είναι εύκολο για έναν εικαστικό να κάνει μάθημα μέσα σε μια τάξη που δεν έχει νιπτήρες και πάγκους για να δουλέψουν τα παιδιά. Για ένα μάθημα 45 λεπτών την εβδομάδα καταλαβαίνει κανείς είναι σχεδόν ανέφικτο. Κι όμως μέσα σε αυτές τις συνθήκες κάνουμε τη δουλειά μας όσο πιο καλά μπορούμε έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν κάποια πράγματα', τόνισε.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Στο πλευρό των εκπαιδευτικών τάσσεται και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων.
Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, κ. Νεκτάριος Πετράκης, 'ο Σύλλογός μας υλοποιώντας την απόφαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας καταθέτει σήμερα (χθες) δήλωση επίσχεσης εργασίας των αναπληρωτών, που είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ. Είναι πρωτόγνωρο το γεγονός συνάδελφοι πλήρους και κύριας απασχόλησης εκπαιδευτικοί να παραμένουν απλήρωτοι δυόμισι και τρεις μήνες από τη στιγμή που έχουν προσληφθεί. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να τονιστεί δεδομένου ότι αναπληρωτές έχουν έρθει από όλα τα μέρη της Ελλάδας προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες στον Νομό Χανίων κι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και δεδομένης της οικονομικής κρίσης, που πλήττει τις οικογένειες τους, που δεν μπορούν να τους στηρίξουν και σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να πληρώσουν τα εισιτήριά τους προκειμένου τώρα στις γιορτές να επιστρέψουν στον τόπο τους'.
'Νομίζουμε ότι από αυτό το παράδειγμα φαίνεται ξεκάθαρα ότι καταρρίπτεται ο θεσμός του νέου ολοήμερου σχολείου, που με πολύ ενθουσιασμό παρουσίασε το Υπουργείο Παιδείας και αποδεικνύεται ότι στον τομέα της Παιδείας ακολουθείται μια μνημονιακή πολιτική, μια πολιτική δηλαδή των περικοπών, οι οποίες πλήττουν βάναυσα και καίρια το κοινωνικό κράτος. Ξέρουμε ότι δημιουργείται πρόβλημα σε πολλά σχολεία, η λύση είναι εύκολη, αφού το Υπουργείο μπορεί άμεσα να προχωρήσει σε εντολή πληρωμής. Είδαμε ότι οι εντολές πληρωμής έχουν υπογραφεί, που σημαίνει ότι μένει η εκταμίευση των χρημάτων. Ζητάμε άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους συναδέλφους και η επίσχεση εργασίας θα τελειώσει. Διεκδικούμε δημόσιο και δωρεάν σχολείο για τους μαθητές και μόνιμους διορισμούς προκειμένου να μην έχουμε πλέον κανέναν αναπληρωτή, που στην ουσία δεν αναπληρώνει κανέναν, όπως οι αναπληρωτές, που είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ', τόνισε.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, κ. Ηλίας Ποντικάκης,  ανέφερε ότι 'σήμερα (χθες) κατέθεσαν δεκαέξι εκπαιδευτικοί των προγραμμάτων ΕΣΠΑ δήλωση επίσχεσης εργασίας. Θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να το αναβάλλουν αυτό, επειδή η διαχείριση των κοινοτικών  κονδυλίων μέσω των οποίων πληρώνονται είναι επίπονη, γραφειοκρατική και απαιτεί να τηρείται και η τελευταία λεπτομέρεια.
Η Υπηρεσία μας έχει φροντίσει και έχει αποστείλει ως τις αρχές του Δεκέμβρη τις καταστάσεις όλων των προηγουμένων μηνών. Είναι θέμα υπογραφής από το Υπουργείο και εκταμίευσης των χρημάτων. Ως τώρα έχουν καταβληθεί οι μισθοί για τον μήνα Σεπτέμβριο'.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες θα έχουν καταβληθεί οι μισθοί και για τον Οκτώβρη και για τον Νοέμβρη, σύμφωνα με τις τηλεφωνικές διαβεβαιώσεις των υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας.
'Ηδη έχουμε ετοιμάσει τα έγγραφα για το δώρο Χριστουγέννων και την αμοιβή για τον μήνα Δεκέμβριο. Δεν μπορούμε, όμως, να τα στείλουμε τώρα, εάν δεν βρεθούμε στο τέλος του μηνός. Πιστεύω ότι από τον Γενάρη όλα θα κυλούν ομαλά', εκτίμησε ο κ. Ποντικάκης, ο οποίος κάλεσε τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση της επίσχεσης εργασίας.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Από την πλευρά του ο κ. Κλινάκης ανέφερε ότι για το ζήτημα είχε ενημερωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα. 'Νομίζω ότι η διαδικασία της πληρωμής εκπαιδευτικών έχει ξεκινήσει και στον Νομό Χανίων. Όπως με ενημέρωσε ο διευθυντής Εκπαίδευσης τα χρήματα του Σεπτεμβρίου ήδη έχουν κατατεθεί και πιέζουμε από την πλευρά τη δικιά μας να ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής και για τους υπόλοιπους μήνες των εκπαιδευτικών όσον το δυνατόν γρηγορότερα. Υπάρχει προβληματισμός και από την πλευρά τη δική μας, διότι έρχονται μέρες γιορτών και πολλοί εκπαιδευτικοί έρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής τους'.

Φουντουλάκη Ελένη
http://www.haniotika-nea.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
17-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: