«Υπουλο εχθρό» του δικαστή θεωρεί την κοινή γνώμη ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, καθώς «υπαγορεύει εν μέρει τις αποφάσεις της έδρας».
«Η κοινή γνώμη δημιουργεί ένα στερεότυπο στον δικαστή, του "υφαρπάζει" την απόφαση», υποστήριξε ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, την περασμένη εβδομάδα, που είχε ως αντικείμενο το σωφρονιστικό σύστημα και τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές. Μίλησε ακόμη για «προειλημμένες», από την εικόνα που διαμορφώνεται πριν από την έναρξη της εκδίκασης, αποφάσεις ενώ αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις επιεικούς κρίσης (όποτε δεν επιβάλλεται π.χ. προσωρινή κράτηση), υπογραμμίζοντας ότι «ο δικαστής γίνεται έρμαιο της κοινής γνώμης».
Αντίθετη άποψη για τον επηρεασμό των δικαστικών αποφάσεων από την κοινή γνώμη εξέφρασε ωστόσο, στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης, η εκπρόσωπος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαρία-Γεωργία Τσάμη, υποστηρίζοντας ότι το «παραδικαστικό» δεν επηρεάζει τους δικαστές, αντιθέτως «η αυστηρή αντιμετώπιση είναι θέμα έδρας».
Αναλύοντας τις παθογένειες του συστήματος, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων υποστήριξε πως τα αίτια προέρχονται από τη νομοθετική πολιτική και από τον τρόπο που απονέμεται η δικαιοσύνη, συναρτάται δε με τη μορφή του σωφρονιστικού καθεστώτος. Εξήγησε ειδικότερα ότι :
* Το ποινικό σύστημα είναι προσηλωμένο στο ιδεώδες της φυλάκισης, όχι μόνο για τα κακουργήματα αλλά και για τα αδικήματα ήσσονος σημασίας.
Εκλείπουν θεσμοί
* Η Πολιτεία επιχειρεί άμετρη, διαχρονικά, εγκληματοποίηση παραβατικών συμπεριφορών, λόγω του ότι εκλείπουν θεσμοί, βάσει των οποίων θα μπορούσαν να ρυθμιστούν με εναλλακτικούς χειρισμούς.
* Η επιμέτρηση της ποινής αποτελεί απλή αναγραφή στα κείμενα των δικαστικών αποφάσεων, λόγω της έλλειψης της, σχετικής με τις εναλλακτικές ποινές που προβλέπονται στον κώδικα, κουλτούρας.
Στην κατεύθυνση της βελτίωσης της σημερινής πραγματικότητας, ο Π. Μπρακουμάτσος, πρότεινε:
- Την «απεγκληματοποίηση» σε νομοθετικό επίπεδο. Να αποχρωματιστούν σε ειδικούς ποινικούς νόμους εγκλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με διοικητικές κυρώσεις. «Θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των φυλακών», σχολίασε.
- Την τροποποίηση στις μορφές της ποινικής συνδιαλλαγής. «Το μοντέλο που ακολουθείται είναι έγκλημα - τιμωρία - ποινή (στερητική της ελευθερίας ή χρηματική). Το μοντέλο της συνδιαλλαγής μεταξύ δράστη και θύματος εισάγεται τώρα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας. Εάν επεκταθεί στην κουλτούρα μας, πιστεύω πως θα λειτουργήσει θετικά», είπε ο κ. Μπρακουμάτσος.
- Την επιμόρφωση των δικαστών σε ζητήματα εναλλακτικών μορφών ποινής.
- Την επιτάχυνση των διαδικασιών στην εκδίκαση των υποθέσεων.
Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
13-12-2010
1 σχόλιο:
ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΑΝΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.
ΚΑΝΟΥΝ ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ.
Δημοσίευση σχολίου