ΣΕ ΟΛΟΕΝΑ και δυσχερέστερη θέση βάζουν την Ευρώπη οι ανά τον κόσμο κερδοσκόποι των αγορών, αυτοί δηλαδή που επιδιώκουν το κέρδος από τη διαχείριση, διακίνηση και εμπορία χρηματιστηριακών κεφαλαίων. Αρκεί μία αρνητική φήμη, για να αυξηθεί το κόστος του χρήματος στις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες και να καταστεί απαγορευτικό για την χρηματοδότησή της. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Παρέμβαση του ΔΝΤ ή της τρόικας, λήψη δημοσιονομικών μέτρων, δηλαδή αύξηση φόρων εις βάρος των πολλών, οικονομική ύφεση και ανέχεια.
Την ίδια όμως στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι επιχειρήσεις κερδίζουν. Και το ενδιαφέρον είναι ποιοι κλάδοι ανακάμπτουν περισσότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών αρχών (υπουργείο Εμπορίου ΗΠΑ), τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο γ' τρίμηνο του 2010 ανήλθαν σε 1,659 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι το υψηλότερο νούμερο που έχει καταγραφεί από τότε που οι δημόσιες αρχές διατηρούν στοιχεία, εδώ και περισσότερο από 60 χρόνια (το δεύτερο υψηλότερο νούμερο ήταν τα κέρδη 1,655 τρισ. δολαρίων του γ' τριμήνου του 2006).
Μπορεί το ποσό να μην είναι αποπληθωρισμένο και να μην συνιστά ρεκόρ σε πραγματικές τιμές, όμως προσέγγισε νέα υψηλά επίπεδα, λόγω της ανάκαμψης των κερδών του χρηματοοικονομικού κλάδου. Συγκεκριμένα, τα κέρδη του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 33,4 δισ. δολάρια στο γ' τρίμηνο του 2010 (έφθασαν τα 367,5 δισ. δολ., από 334,2 δισ. δολάρια το β' τρίμηνο του 2010) και των μη χρηματοοικονομικών αυξήθηκαν μόνο 18,6 δισ. δολ. (στα 907,2 δισ. δολ., από 888,6 δισ. δολ. στο β' τρίμηνο του 2010).
Με άλλα λόγια, παρ' όλο που ως απόλυτο μέγεθος τα κέρδη του χρηματοοικονομικού κλάδου (367,5 δισ. δολ.) αποτελούν μικρό ποσοστό (22,1%) του συνόλου των κερδών (1658,5 τρισ. δολ.), εντούτοις η ραγδαία αύξησή τους ανεβάζει τη συμμετοχή τους στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ. Οι εταιρείες δηλαδή που δημιούργησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ και διασώθηκαν με κρατικό χρήμα, έχουν ανακάμψει για τα καλά και τώρα κερδοσκοπούν πάνω στην αδυναμία της Ε.Ε. να διαχειριστεί την κατάσταση του χρέους.
Πρόθυμοι σύμμαχοι
Ενα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι επενδυτικοί οίκοι βρίσκουν πάντα συμμάχους σε κάθε επενδυτικό στοίχημα. Τέτοιοι κερδοσκόποι «σύμμαχοι» μπορεί να είμαστε όλοι εμείς, ακόμα και οι Ελληνες ή -για την ακρίβεια- όσοι ασχολούνται και επιδιώκουν χρηματιστηριακό κέρδος. Δείτε πώς ξένες εταιρείες προωθούν τα προϊόντα τους:
Παίρνουν ένα γεγονός και το βάζουν στο «στόμα» ενός πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων (π.χ. «Το ευρώ υποχώρησε τα μέγιστα από τον περασμένο Αύγουστο», ανέφερε το Bloomberg), για να το διαφημίσουν. Και σου πετάνε το τυράκι, ρωτώντας: «Πώς να κερδίσεις από την οικονομική κρίση στην Ιρλανδία; Παίξε σήμερα με την εταιρεία... τάδε».
Οταν κάνεις κλικ στη διαφήμιση, το μήνυμα συνεχίζεται: «Οι πτωτικές αγορές είναι η ευκαιρία σου να ξεκινήσεις συναλλαγές σήμερα» και σου εξηγούν ότι: «Η κρίση στην Ιρλανδία έχει προκαλέσει μια σοβαρή πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου και του ιαπωνικού γεν. Οταν η αγορά παρουσιάζει διακυμάνσεις σαν αυτή, όσοι κάνουν συναλλαγές σε νομίσματα έχουν το πλεονέκτημα να επωφεληθούν από αυτές τις διακυμάνσεις». Και φέρνει το παράδειγμα: «Την 1η Νοεμβρίου, εάν είχες καταθέσει 1.500 δολάρια και πουλούσες ευρώ έναντι του δολαρίου, τότε στις 24 Νοεμβρίου θα είχες κερδίσει 9.000 δολάρια σε δύο ημέρες».
Το μήνυμα είναι παραπλανητικό, πρώτον, γιατί λαμβάνει αυθαίρετα ημερομηνίες και, δεύτερον, γιατί δεν αναφέρει τι θα γινόταν εάν το ευρώ αυξανόταν έναντι του δολαρίου... Οπως λέγανε και οι παλιοί, η τάση είναι ο καλύτερος φίλος του επενδυτή.
ΠΡΕΖΑ TV
5-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου