Πέμπτη, Δεκεμβρίου 23, 2010

ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ.ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΠΛΑΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ .ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ Η ΛΙΑΝΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;;

Ερευνα σε επτά ελληνικές ομάδες της Σούπερ Λίγκας για το στήσιμο μηχανισμού έκδοσης πλαστών εισιτηρίων στους αγώνες του πρωταθλήματος διεξάγει το ΣΔΟΕ όπως αποκάλυψε χθες το Μega. Συγκεκριμένα, η έρευνα διεξάγεται σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αστέρα Τρίπολης, Λάρισα, Αρη, Ηρακλή και Ατρόμητο Αθηνών, για την οποία πάντως χθες παράγοντες του ΣΔΟΕ δήλωναν «ουδέν σχόλιο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ομάδες αυτές πωλούσαν πλαστά εισιτήρια τα οποία οι φίλαθλοι έπαιρναν νομίμως από τα εκδοτήρια. Παράλληλα θεωρούσαν εισιτήρια στις εφορίες, στις οποίες εμφάνιζαν πολύ μικρότερο αριθμό εισιτηρίων, αλλά και αξίας, ώστε να πληρώνουν λιγότερο ΦΠΑ. Η τακτική εφαρμοζόταν για μια διετία τόσο στο πρωτάθλημα όσο και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Το θέμα αποκαλύφθηκε από έναν υποδιευθυντή της ΦΑΕΕ Αθηνών στην οποία υπάγονται φορολογικά αρκετές ομάδες των Αθηνών. Συγκεκριμένα, στις 22 Οκτωβρίου άνθρωποι της ΑΕΚ επισκέφτηκαν την εφορία για να θεωρήσουν εισιτήρια ενόψει του αγώνα που έδινε στην έδρα της η ομάδα. Οταν ο υποδιευθυντής πήγε στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τον αγώνα, παρατήρησε έκπληκτος ότι τα εισιτήρια που αγόρασε από τα εκδοτήρια δεν ήταν θεωρημένα, δηλαδή τρυπημένα από την εφορία, άρα ήταν πλαστά. Ενημέρωσε αμέσως το ΣΔΟΕ που κατόπιν αιφνιδιαστικού ελέγχου με περίπου 20 άτομα στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, κατέσχεσε όλα τα μηχανήματα που υπήρχαν και στα οκτώ εκδοτήρια. Διαπιστώθηκε ότι όλα τα εισιτήρια εκείνου του αγώνα - και τα 13.500- ήταν πλαστά, εξαιρουμένων των φιλάθλων που είχαν εισιτήρια διαρκείας. Τα 13.500 εισιτήρια είχαν εκδοθεί από απλούς θερμικούς εκτυπωτές και όχι από μηχανές σήμανσης, συνδεδεμένες από την εφορία.

Τα έκρυβαν. Το κόλπο που χρησιμοποιούσαν οι αρμόδιοι για να μην εντοπιστούν, ήταν να τοποθετούν τα χιλιάδες θεωρημένα εισιτήρια από την εφορία σε έναν φοριαμό του γηπέδου. Αφού εξέδιδαν τα πλαστά εισιτήρια από τα εκδοτήρια, μετά το τέλος του αγώνα έβγαζαν τα θεωρημένα από τον φοριαμό και έκοβαν τα στελέχη των εισιτηρίων για πολύ μικρότερο αριθμό φιλάθλων από τον πραγματικό, ώστε να πληρώσουν λιγότερο ΦΠΑ στην εφορία. Την επόμενη ημέρα επισκέπτονταν την εφορία και δήλωναν ότι έκοψαν, για παράδειγμα 8.000 εισιτήρια των 10 και των 20 ευρώ, και έτσι πλήρωναν ΦΠΑ για πολύ μικρότερο αριθμό εισιτηρίων, ενώ στην πραγματικότητα είχαν κόψει πολλαπλάσια. Τα ίδια στοιχεία προέκυψαν και ύστερα από έρευνα που έγινε στον ΠΑΟΚ, και συγκεκριμένα σε αγώνα με τον Ατρόμητο Αθηνών, όπου οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν και πάλι ότι τα εισιτήρια που έχουν κοπεί δεν ήταν θεωρημένα από την εφορία.


Ολοι γνώριζαν τα κόλπα των ΠΑΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΝΤΑΣ

Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν για τον χώρο του ποδοσφαίρου το σκάνδαλο με τα εισιτήρια που ήρθε στο φως της δημοσιότητας χτες στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Μega και ύστερα από έρευνα της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών (πρώην ΣΔΟΕ). Η τακτική με τα εισιτήρια αποτελεί φαινόμενο γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς όμως ποτέ μέχρι σήμερα να έχει απασχολήσει ούτε τις αρχές του ποδοσφαίρου αλλά ούτε τα επίσημα όργανα του κράτους.

Οι τρόποι που χρησιμοποιούν κατά καιρούς οι ομάδες (τόσο οι ΠΑΕ των τριών επαγγελματικών κατηγοριών όσο και οι ομάδες των τοπικών πρωταθλημάτων) για να μη δηλώνουν τον ακριβή αριθμό εισιτηρίων που διαθέτουν στους φιλάθλους και το ακριβές ποσό που βάζουν στο ταμείο τους, είναι πολλοί και ποικίλουν αναλόγως την εποχή. Για παράδειγμα, σήμερα πολλές ΠΑΕ αφήνουν τους έχοντες κάρτες διαρκείας να εισέρχονται ελεύθερα στο γήπεδο, χωρίς να τους δίνουν το εισιτήριο που αντιστοιχεί. Αλλες φορές πάλι, δίνουν στους κατόχους διαρκείας εισιτήριο 10 ευρώ, ενώ μπορεί στη θέση που κατέχουν το εισιτήριο να είναι αξίας 50 ευρώ. Συνήθης τακτική είναι επίσης να ανταλλάσσονται τα ακριβά εισιτήρια (40 και 50 ευρώ) με εισιτήρια δωρεάν εισόδου ή αξίας μόλις 10 ευρώ. Ακόμη, έχει παρατηρηθεί κατά την είσοδο στο γήπεδο, ή ακόμη και κατά την αγορά του εισιτηρίου, οι ΠΑΕ να μην παραδίδουν στον θεατή το τρυπημένο από την εφορία εισιτήριο, αλλά ένα άλλο, παράνομο, που αναγράφει τον αγώνα, την ημερομηνία διεξαγωγής του, τη θύρα και τη θέση. Ετσι, ο θεατής πληρώνει το αντίτιμο, η ΠΑΕ κρατάει το τρυπημένο εισιτήριο και το επιστρέφει στην εφορία ενώ τα χρήματα που εισέπραξε πάνε στα ταμεία της εταιρείας.

Ακόμη, στο παρελθόν υπήρξαν ΠΑΕ οι οποίες κατάφερναν σε γήπεδο χωρητικότητας 3.500 θεατών να τρυπούν στην εφορία με πλάγιο τρόπο σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό εισιτηρίων ενώ στο σχετικό πρωτόκολλο αναφερόταν ως αριθμός που εκδόθηκε αυτός της χωρητικότητας του σταδίου. Το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο, αλλά από τη στιγμή που η ΠΑΕ είχε καταφέρει με παράνομους τρόπους να εκδώσει μεγαλύτερο αριθμό εισιτηρίων, επέστρεφε αυτά που της είχαν μείνει και έτσι εμφανιζόταν να έχει διαθέσει τριψήφιο αριθμό εισιτηρίων!

ΠΡΕΖΑ TV
23-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: