Πέμπτη, Δεκεμβρίου 23, 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΜΕΤΟΧΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ:«ΚΟΨΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ»

ΑΝΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΛΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΙΖΕΣ...ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ...ΕΛΛΑΔΑΡΑ...

Νέες περικοπές μισθών και από τις εισηγμένες επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο έχει σημαντική συμμετοχή, αλλά εξαιρέθηκαν από την οριζόντια μείωση που επιβλήθηκε με τον τελευταίο νόμο στις ΔΕΚΟ, ζήτησε με επιστολές προς τις διοικήσεις των εταιρειών ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σε ποιες από όλες τις εισηγμένες επιχειρήσεις θα γίνουν περικοπές, σε ποιο βαθμό και σε τι αυτές θα αφορούν, δεν είναι ξεκάθαρο. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει όμως ότι η επιστολή απευθύνεται «λόγω κοινής διαπίστωσης ότι και στον τομέα των εισηγμένων και άλλων εταιρειών δεν υπάρχει πάντα η δέουσα ορθολογική χρήση πόρων, λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας». Φροντίζει δε να κάνει σαφές ότι το Δημόσιο με την ιδιότητα του μετόχου θα ασκήσει τα δικαιώματά του ώστε να προσαρμοστεί το συνολικό κόστος μισθοδοσίας και οι συλλογικές συμβάσεις όπου κρίνει ότι «δεν συνάδουν με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την ιδιότητα του Δημοσίου ως μετόχου». Δηλαδή αν οι διοικήσεις ολιγωρήσουν, το Δημόσιο μέσω των γενικών συνελεύσεων θα επιχειρήσει να επιβάλει τη θέλησή του.


Από το περιεχόμενο της επιστολής συνάγεται πάντως ότι κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά, καθώς οι περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις των οποίων οι διοικήσεις διορίζονται από το Δημόσιο ή ελέγχονται πλειοψηφικά από το κράτος, έχουν ήδη μειώσει κατά 7% τις αποδοχές των εργαζομένων τους με βάση τους προηγούμενους νόμους του Μαρτίου και του Μαΐου 2010.

Ετσι στην επιστολή αναγνωρίζεται έμμεσα ως «ελαφρυντικό» η μείωση αποδοχών που έχει ήδη προηγηθεί φέτος καθώς οι διοικήσεις καλούνται να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους «ότι ήδη το 2010 έχετε προβεί σε μείωση των μισθολογικών παροχών κατ' εφαρμογή του άρθρου 1 του Ν. 3833/2010 και του άρθρου 3 του νόμου 3845/2010».

Πρόκειται για μια αναφορά με διττή ερμηνεία σύμφωνα με πηγές από τις διοικήσεις εισηγμένων επιχειρήσεων. Είτε δηλαδή ότι σε κάποιες επιχειρήσεις δίνεται η δυνατότητα να μην προχωρήσουν καθόλου σε νέες μειώσεις, είτε αν προχωρήσουν, ο εξορθολογισμός να είναι «ήπιος» ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις από τα συνδικάτα και κραδασμοί στη λειτουργία τους.

Η επιστολή επρόκειτο να αποσταλεί σε όλες τις εταιρείες στις οποίες έχει συμμετοχή το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες είχε φτάσει στη ΔΕΗ, αλλά και τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, ενώ ήταν στον «δρόμο» για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ (μη εισηγμένες).

Σε κάθε περίπτωση τα ερωτήματα που εγείρονται δεν είναι λίγα και η αναστάτωση στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που ελέγχονται πλειοψηφικά ή μειοψηφικά από το Δημόσιο είναι μεγάλη.

Αφορά λ.χ. σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ όπου το Δημόσιο ελέγχει πάνω από το 51% αλλά έχει ήδη κόψει 220 εκατ. ευρώ από το κόστος μισθοδοσίας, ή ο ΟΠΑΠ όπου το Δημόσιο έχει μόνο 34% και οι αποδοχές δεν έχουν μειωθεί. Αδιευκρίνιστο επίσης παραμένει το ποιες εταιρείες θεωρούνται ότι εμπίπτουν στον νόμο περί ΔΕΚΟ. Είναι τα ΕΛΠΕ που υποστηρίζουν πως δεν εντάσσονται και ελέγχονται πλειοψηφικά από τον όμιλο Λάτση ή ο ΟΤΕ που έχει περάσει στους Γερμανούς;

Των ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

ΠΡΕΖΑ TV
23-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: