Κυριακή, Δεκεμβρίου 12, 2010

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ!

Εκατομμύρια νεκρά ψάρια στη λίμνη Κάρλα συνιστούν τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή. Σοκ έπαθαν το πρωί περίοικοι των παρακάρλιων κοινοτήτων της Κάρλας, Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, αντικρίζοντας στις όχθες της λίμνης και κοντά στα αντλιοστάσια το θέαμα. Νεκρά και ημιθανή ψάρια παντού.

Χιλιάδες ψάρια είχαν εκβραστεί στις όχθες του ταμιευτήρα και άλλα πάλευαν να «σωθούν». Το θλιβερό θέαμα αντίκρισαν νωρίς το πρωί περιπατητές και αγρότες που βρέθηκαν κοντά στα αντλιοστάσια του ταμιευτήρα και έσπευσαν να εξακριβώσουν τι συμβαίνει.
Το σκηνικό που αντίκρισαν όσοι έσπευσαν πρώτοι στην περιοχή δεν περιγράφεται με λόγια, όπως επίσης και οι εικόνες που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός (FDB) του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, που προκαλούν πράγματι θλίψη.
Τα νεκρά ψάρια εκτείνονταν σε μήκος μεγαλύτερο των 5 χιλιομέτρων, ενώ άλλα σε ημιθανή κατάσταση κείτονταν μέσα στο νερό της λίμνης, σε στάθμη όμως που δεν βοηθάει ώστε να διατηρηθούν.
Σε πολλά σημεία, ειδικά κοντά στα τοιχώματα των αντλιοστασίων, οι ποσότητες των νεκρών ψαριών ήταν μεγαλύτερες, ενώ σε αρκετά σημεία της λίμνης το νερό ήταν γεμάτο αφρούς και φερτές ύλες. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής μετέβησαν στον ταμιευτήρα μόλις ενημερώθηκαν για το γεγονός και εξέφραζαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον έντονο προβληματισμό τους. Μέχρι στιγμής τα αίτια της οικολογικής αυτής καταστροφής δεν έχουν εξακριβωθεί, καθώς όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Ο έλεγχος που θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να ρίξει φως στο όλο θέμα, που σημειωτέον δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στην λίμνη Κάρλα τους τελευταίους μήνες, με τις απόψεις ως προς τις πραγματικές αιτίες να διίστανται. Ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας επανειλημμένως πάντως έχει απευθυνθεί στους πολίτες της περιοχής να υποστηρίξουν με την ενεργό συμμετοχή τους το έργο της φύλαξης και εποπτείας του οικοσυστήματος της Κάρλας, φαίνεται όμως ότι μόνο οι εκκλήσεις δεν φτάνουν.
Σύμφωνα, τέλος, με τις κείμενες διατάξεις, το νερό της Λίμνης Κάρλας θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας νερών για διαβίωση ψαριών, εφόσον για χρονική περίοδο 12 μηνών το 95% των δειγμάτων που έχουν ληφθεί δεν υπερβαίνουν τις τιμές των παραμέτρων, όπως ορίζονται από τη νομοθεσία.

Το «έγκλημα»
επαναλαμβάνεται
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που νεκρά ψάρια εκβράζονται στη λίμνη Κάρλα. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που μιλάμε για εκατομμύρια νεκρά ψάρια, γεγονός που καταδεικνύει ότι πιθανότατα πρόκειται για το σοβαρότερο μέχρι στιγμής συμβάν.
Νεκρά ή ημιθανή ψάρια στην έξοδο της σήραγγας της Κάρλας είχε εντοπίσει κλιμάκιο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος κατά τη διενέργεια επαναληπτικού ελέγχου στην περιοχή πριν από δυόμιση μήνες, το Σεπτέμβριο. Ο θάνατος των ψαριών τότε αποδόθηκε σε φυσικά αίτια, καθώς ο έλεγχος δεν διαπίστωσε οποιαδήποτε μόλυνση των νερών στην Α’ ΒΙΠΕ, όπου έγινε ο έλεγχος προκειμένου να διερευνηθεί αν είχε εξαλειφθεί το πρόβλημα που είχε εντοπιστεί με την παρουσία λιμναζόντων λυμάτων στην περιοχή, πριν τη συμβολή της με το χείμαρρο Σεσκουλιώτη.
Ανάλογο περιστατικό κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το Μάρτιο του 2010, όταν πάλι είχαν εντοπιστεί νεκρά ψάρια από μέλη του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, κοντά στο αντλιοστάσιο. Είχαν προηγηθεί τότε αναλύσεις δειγμάτων νερού από τη λίμνη και είχε ανιχνευθεί υψηλά επίπεδα αμμωνίας, κατάσταση που σύμφωνα με τους ειδικούς εγκυμονεί κινδύνους για τη διαβίωση των ψαριών.

taxydromos.gr

ΠΡΕΖΑ TV
12-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: