Ανησυχία για την επόμενη φάση του Μνημονίου, που θεωρείται και η πιο κρίσιμη, κατέγραψαν οι ελεγκτές του ΔΝΤ στην τριμηνιαία αναφορά τους που υποβάλλουν προς το Ταμείο, εκτιμώντας παράλληλα ότι η συνολική εφαρμογή του βρίσκεται γενικά σε «καλή πορεία». Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του ΔΝΤ, με τον οποίο συνομίλησε η «Ε», οι ελεγκτές του ΔΝΤ -στην έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες- θα εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων που έχουν να κάνουν με τις οφειλές του Δημοσίου και με την αποτελεσματικότητα του ελέγχου των δαπανών σε υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς. Τα στελέχη του ΔΝΤ, που διενήργησαν τους ελέγχους κατά τη διάρκεια της παραμονή τους στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, θα υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου τονίζοντας με έμφαση την «άνευ προηγουμένου» μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2010. Ωστόσο, θα ζητούν άμεσα την προώθηση του εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας, την αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η κατάργηση των εμποδίων στον τομέα των υπηρεσιών (τουρισμός, γενικό εμπόριο και άλλες υπηρεσίες) θα είναι το κλειδί για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε στην «Ε» ότι η χρονική περίοδος που θα διανύσουμε μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, όπου και κρίνεται η τύχη της τέταρτης δόσης (15 δισ. ευρώ), είναι η πλέον κρίσιμη για την τύχη του Μνημονίου, κάτι που έχει διαμηνύσει και στον Γιώργο Παπανδρέου ο επικεφαλής του Ταμείου, Ντονιμίκ Στρος-Καν, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι, παρά την αναθεώρηση των στοιχείων από την Eurostat, το πρόγραμμα σταθερότητας θα συνεχίσει να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης μέχρι τις αρχές του 2012 και, παρά την αύξηση του δημόσιου χρέους, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει την αναχρηματοδότησή του και δεν θα χρειαστεί, σύμφωνα με ανεπίσημες δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ, να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της...
Οι ελεγκτές της τρόικας, στην έκθεση θα ζητούν επίσης νέες παρεμβάσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Πλην της ανάγκης να ολοκληρωθούν τα μέτρα για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση των εμποδίων στον τομέα των υπηρεσιών, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ έθεσαν νέους στόχους για τη στήριξη ορισμένων διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι η άρση των εμποδίων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των εισπρακτικών μηχανισμών, ο διορισμός λογιστών στις κρατικές υπηρεσίες, η διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και η ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης της ΑΤΕ. Η αξιολόγηση των ελεγκτών του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, για την κατάσταση της οικονομίας και την υλοποίηση του Μνημονίου είναι γενικά θετική και συνοδεύεται από τη φράση ότι το πρόγραμμα «έχει κάνει μια πολύ καλή αρχή» («a very good start»).
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δικτου PBS δήλωσε ότι ίσως να διαδήλωνε και ο ίδιος, αν ήταν Ελληνας, κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας. «Ασφαλώς δεν αρέσει στον κόσμο αυτό. Είναι σκληρό, δύσκολο, ειδικά για τους πιο... ευάλωτους», δήλωσε σχετικά ο Στρος-Καν.
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
18-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου