To κόστος συσκευασίας, τα μεταφορικά και οι μεσάζοντες είναι οι κύριοι λόγοι της αύξησης της τιμής των πορτοκαλιών, που ο παραγωγός πουλάει 16-18 λεπτά το κιλό (στην πραγματικότητα όμως λιγότερο από 14 λεπτά, αν υπολογιστούν εργατικά κλπ) και...
...ο καταναλωτής τα βρίσκει στο ράφι από 50 λεπτά έως και... 1+ ευρώ!
Η -σε πολλές περιπτώσεις- αδικαιολόγητα "τσουχτερή" τιμή γενικά των εσπεριδοειδών στα ράφια των καταστημάτων έχει να κάνει και με την αισχροκέρδεια, συνήθη πρακτική εδώ και χρόνια όσων εκμεταλλεύονται το μόχθο του παραγωγού και εξαπατούν τους καταναλωτές.
Όπως μάλιστα μας δήλωσαν Ηλείοι πορτοκαλοπαραγωγοί, τα πορτοκάλια τους πωλούνται στις αγορές της Γερμανίας (όπου τα έξοδα για μεταφορά είναι ιδιαίτερα υψηλά) στην ίδια τιμή με αυτή που πωλούνται σε μαγαζιά τα οποία βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο συγκομιδής!
Ο Παναγιώτης Συρογιάννης, πρόεδρος του Αγροτικού Συν/σμου Εσπεριδοπαραγωγών του δήμου Ιάρδανου, δήλωσε μεταξύ άλλων στο ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ πως η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη, μιας και η τιμή τόσο του εμπορεύσιμου πορτοκαλιού όσο και αυτού που προορίζεται για χυμοποίηση (και που οι παραγωγοί πωλούν για λιγότερο από 5 λεπτά!) δεν αφήνει περιθώρια κέρδους στους πορτοκαλοπαραγωγούς, των οποίων τα έξοδα έχουν αυξηθεί σημαντικά και την ίδια ώρα μόνο αυτοί δεν ωφελούνται από τις υψηλές τιμές πώλησης του προϊόντος στους καταναλωτές.
http://iliatora.gr/news_details.php?id=2672
ΠΡΕΖΑ TV
29-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου