Σάββατο, Δεκεμβρίου 11, 2010

ΤΟ ΣΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ

MONO την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τελικώς τα εμπορικά καταστήματα τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλη τη χώρα, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας με χθεσινή απόφασή του απαγόρευσε το άνοιγμά τους αύριο, Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, που επεδίωκε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή εργοδοτών και εργαζομένων του εμπορίου, ακύρωσε την απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών για άνοιγμα των καταστημάτων του Δήμου της Αθήνας αύριο Κυριακή 12/12/2010. Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται ρητά το άνοιγμα των καταστημάτων και όλοι οι φορείς του Δημοσίου καθώς και οι καταστηματάρχες οφείλουν να συμμορφωθούν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας επεδίωκε το άνοιγμα των καταστημάτων για μια δεύτερη Κυριακή μέσα στον Δεκέμβριο με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλλε στη βελτίωση της ψυχολογίας των καταναλωτών και θα δημιουργούσε εορταστική ατμόσφαιρα αναθερμαίνοντας την αγορά. Μάλιστα, με αφορμή τις εκδηλώσεις που σχεδίαζαν τα Yπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών για το κέντρο της Αθήνας αύριο Κυριακή 12 Δεκεμβρίου ο ΕΣΑ ζήτησε από τη Νομαρχία Αθηνών να επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων. Η άδεια δόθηκε, αλλά η απόφαση της Νομαρχίας ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των υπόλοιπων συλλογικών οργάνων του εμπορίου που τάχθηκαν κατά της απόφασης και προσέφυγαν στο ΣτΕ μαζί με τους εργαζομένους. Εν τω μεταξύ και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς προκήρυξαν στάση εργασίας για την Κυριακή σε συμπαράσταση στην απεργία των εμποροϋπάλληλων, με αποτέλεσμα την αναβολή των εκδηλώσεων.

Χθες τελικά εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ (η οποία, όπως είχε υποστηρίξει σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος, επρόκειτο να εκδοθεί τον Μάρτιο), την οποία σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης σημειώνοντας ότι «ο εμπορικός κόσμος της χώρας οφείλει να είναι ενωμένος και ότι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες λαμβάνονται πρέπει να αποτελούν προϊόν διαλόγου, με γνώμονα τη διαφύλαξη της λειτουργίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας σε αυτές». Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας έκανε λόγο για «συμπόρευση συντεχνιακών παραγόντων» που οδήγησαν στην ακύρωση των εκδηλώσεων.

Πηνελόπη Μητρούλια

ΠΡΕΖΑ TV
11-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: