Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2010

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ…ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!!

Υστερα από 3 δεκαετίες λειτουργίας, τα αθλητικά σχολεία καταργούνται, καθώς κοστίζουν πολύ και κρίθηκαν από το υπουργείο Παιδείας ως «αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση». Το υπουργείο Παιδείας ονόμασε την κατάργηση «νοικοκύρεμα», στο οποίο προχώρησε άμεσα, λόγω «του πολύ υψηλού κόστους λειτουργίας τους σε συνδυασμό με τη μαζικοποίηση των τμημάτων, την παντελή απουσία των αρμόδιων Αθλητικών Ομοσπονδιών κατά τον σχεδιασμό και την αξιολόγησή τους, αλλά και την υπερπληθώρα καθηγητών όλων των ειδικοτήτων».

Η ειρωνεία είναι πως ταυτόχρονα με την αναγγελία της κατάργησής τους το υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε την έναρξη διαβούλευσης για να βρεθούν, όπως λέει, νέοι τρόποι στήριξης του θεσμού.

Οπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου, τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης θα σταματούν να λειτουργούν ήδη από φέτος, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία θα προκύπτει οποιοδήποτε κώλυμα, είτε με τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών είτε με τη μεταφορά των μαθητών στους χώρους άθλησης. Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης σε κάθε τάξη, τόσο για τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Γυμνασίου όσο και για τα Ειδικά τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Λυκείων, είναι να φοιτούν τουλάχιστον 12 μαθητές.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα κονδύλια για τις μετακινήσεις είχαν ήδη κοπεί και τη μεταφορά είχαν αναλάβει οι γονείς των μαθητών. Οι μαθητές των τμημάτων που καταργούνται θα μετεγγράφονται σε τμήματα γενικής παιδείας του σχολείου τους ή σε όποιο άλλο σχολείο επιλέξουν.

Πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στα ΤΑΔ φοιτούσαν 12.060 μαθητές, υπηρετούσαν 2.036 εκπαιδευτικοί μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι Φυσικής Αγωγής κι άλλων ειδικοτήτων. Η λειτουργία τους στοίχιζε στον κρατικό προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Από το ποσόν αυτό, περίπου 2,4 εκατομμύρια ήταν η δαπάνη για τις μετακινήσεις των μαθητών.

«Από την επόμενη σχολική χρονιά», λέει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «αναμορφώνουμε τη σύνδεση σχολείων-αθλητισμού και θέτουμε τον μαθητή-αθλητή στο επίκεντρο. Η ανάδειξη του αθλητικού ταλέντου θα γίνεται παράλληλα με την κατάλληλη διδακτική στήριξη, έτσι ώστε οι μαθητές-αθλητές να μην υπολείπονται μαθησιακά των συμμαθητών τους».

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
10-12-2010

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπραβο θα εχουμε και αλλα παιδια στους δρομους και στα καφενια.
Ας ζητησει η κυρία απο τις ομοσπονδιες τα ονοματα των παιδιων που διέπερεψαν τοσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και προέρχονται απο τα αθλητικά σχολεία για να δεί αν αξιζουν παργματικά. Πολλοι συλλογοι στην χώρα αντλουν το 70-90% των αθλητών τους απο αυτά τα σχολεία. Ασ ρωτήσει και τους γονείς αυτών των παιδιών αν θέλουν πραγματικά να σταματήσουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε αθλητικά σχολεία.
Αλλα τι να πεί κανείς για το υπουργειο δια βιου μαθησης οταν οι ίδιοι δεν ξερουν τι σημαίνει αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Η γυμναστικη ειναι τροπος ζωης δεν διδασκεται αυτα τα αθλητικα σχολεια ποιο πολυ μου θυμιζουν μιλιταριστικα καθεστωτα με σκοπο την αναδειξη του εθνους.

Επισης οποιοι θελουν πρωταθλητισμο και μορια επιδοτησης στις πανελληνιες, συγνωμη αλλα θα πρεπει να επιλεξουν καριερα γιατι αμα το αλλο παιδακι ειναι αδυναμο αλλα αστερι στα μαθηματα δεν μπορει να του στερειται η θεση σε ενα Πανεπιστημιο απο εναν αθληταρα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 2:52 ο αθλητισμός κ η γυμναστική είναι σίγουρα τρόπος ζωής κ φυσικά διδάσκεται στα πρώτα στάδια της ζωής σου στο σχολείο το αν θα αποφασίσεις αν θα γυμνάζεσαι κ μετά από αυτό είναι δικό σου θέμα αφού έχεις είδη αναπτύξει κριτική δυνατότητα.Όσο για τον πρωταθλητισμό είναι 1 άλλη ιστορία αν πας κ κάνεις προπόνηση 3-4 ώρες κάθε μέρα κ μετά έχεις κ το κουράγιο να διαβάσεις όσο το αδύναμο παιδί που αναφέρεις που το μόνο που κάνει είναι να διαβάζει συνήθως όχι επειδή το θέλει αλλά επειδή υπάρχει η προτροπή από τους γονείς.Όσο για τα πανεπιστήμια που επιλέγουν τα παιδιά που είναι αθλητές αυτά συνήθως είναι η γυμναστική ακαδημία η αστυνομία κ οι στρατιωτικές σχολές μέρη που από μόνα τους δεν θα έπρεπε να δέχονται τα αδύναμα παιδάκια με τον τρόπο που τα αναφέρεις γιατί εκεί οι συνθήκες είναι πιο σκληρές.Ελπίζω πως κατάλαβες το νόημα αυτών που σου έγραψα!Α κ για του λόγου το αληθές εγώ ήμουν ένα από τα παιδάκια που διέπρεψα στον αθλητισμό κ πέρασα κ εκεί που ήθελα χωρίς τα μόρια.Συγνώμη αν κούρασα.

Ανώνυμος είπε...

''Όσο για τον πρωταθλητισμό είναι 1 άλλη ιστορία αν πας κ κάνεις προπόνηση 3-4 ώρες κάθε μέρα κ μετά έχεις κ το κουράγιο να διαβάσεις''

Αμα δεν γουσταρεις ή δεν μπορεις τοτε να μην διαβασεις...
Ο αλλος διαβαζει και θα μπει σε μια σχολη που απαιτει διαβασμα και οχι αθληματα και θα μπει διοτι

Ειναι αριστος σε αυτο και του βγηκε ο κολος να βγαλει 19000 μορια, ο αθλητης μας που εχει 15500 ειναι απλα μετριος.

Για στρατιωτηκες σχολες και γυμναστηκη ακαδημια συμφωνω απολυτα αλλα δυστηχως δεν ειναι λιγοι αυτοι που εχουν επιλεξει πολυτεχνια πανεπιστημια.

''Α κ για του λόγου το αληθές εγώ ήμουν ένα από τα παιδάκια που διέπρεψα στον αθλητισμό κ πέρασα κ εκεί που ήθελα χωρίς τα μόρια.''

Συγχαρητηρια και ευχαριστω διοτι ετσι απεδειξες αυτο που προσπαθουσα να πω, οτι δηλαδη οι αριστοι δεν χρειαζονται βοηθεια.