Κυριακή, Δεκεμβρίου 05, 2010

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Χύτρα ταχύτητας χωρίς βαλβίδα ασφαλείας θυμίζει η φοιτητική κοινότητα. Οσο κι αν κάνει ότι δεν καταλαβαίνει το αρμόδιο υπουργείο, το ποτάμι των αντιδράσεων, για το νέο νόμο που προωθεί στα ΑΕΙ, ολοένα και φουσκώνει. Ηδη περισσότερες από 40 σχολές τελούν υπό κατάληψη σε όλη την Ελλάδα και η μαζικότητα των γενικών συνελεύσεων, σύμφωνα με τους φοιτητές, συγκρίνεται με αυτήν του 2006 και 2007, τότε που κατέβηκαν στο δρόμο ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι δίκαιο να εξεγείρεσαι», έλεγαν οι φοιτητές στα πηγαδάκια της Νομικής. «Τα ευρωπαϊκά φοιτητικά κινήματα της Ιταλίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας έχουν ανοίξει το δρόμο. Θα ακολουθήσουμε κι εμείς», λέει ο Αναστάσης.

«Υπάρχει ένα έντονο κλίμα αγωνιστικότητας στις περισσότερες σχολές, το οποίο φαίνεται να οξύνεται και να μαζικοποιείται», θα συμπληρώσει ο Παύλος από τη Σχολή Μεταλλειολόγων.

«Τον τελευταίο καιρό οι προβληματισμοί και οι πολιτικές συζητήσεις είναι αναβαθμισμένες. Δημιουργείται ένα κλίμα στους φοιτητικούς συλλόγους για κινηματικές διαδικασίες. Ενα κλίμα αγωνιστικής και ανατρεπτικής διάθεσης», λέει ο Γιώργος από την Αρχιτεκτονική Βόλου.

Οι φοιτητές θέτουν τις διεκδικήσεις τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Με αιχμή του δόρατος τις αλλαγές που επιχειρούνται στην παιδεία, στέκονται απέναντι στην επίθεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία σε όλα τα μέτωπα. Η δυναμική των διεκδικήσεών τους κινείται στην αντίληψη «της συνολικής ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής».

Φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο Πάτρας, η Μαρία, μας λέει «θέλουμε να είμαστε η σπίθα που θα λειτουργήσει ως πυροδότης ευρύτερων κοινωνικών αντιδράσεων. Μπροστά σε αυτή την άνευ προηγουμένου ισοπέδωση που επιχειρείται στις εργασιακές σχέσεις και την εκπαίδευση. Σε όλα τα κοινωνικά κεκτημένα που αποκτήθηκαν με αγώνες. Οι φοιτητές θα είμαστε μπροστάρηδες. Θα σταθούμε απέναντι στο ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν στην εκπαίδευση και την εργασία. Γι' αυτό και καλούμε όλη την κοινωνία να έρθει μαζί μας».

Ο Διονύσης, η Αλεξάνδρα και ο Νίκος, φοιτητές στην Αρχιτεκτονική Βόλου, ήρθαν στην Αθήνα για τη διαδήλωση της περασμένης Πέμπτης. «Αγωνιζόμαστε ενάντια στις σαρωτικές αλλαγές που επιχειρούνται στην παιδεία, αλλά προχωράμε και πιο πέρα. Είμαστε εδώ για να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε όλες τις επώδυνες αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία. Από τις άδικες περικοπές μισθών και συντάξεων, μέχρι την κατάλυση των εργασιακών σχέσεων. Αλλωστε εμείς θα είμαστε οι αυριανοί, αναλώσιμοι πολίτες και εργαζόμενοι».

Δείγμα της δυναμικής που καλλιεργείται στο φοιτητικό κίνημα ήταν η πορεία της περασμένης Πέμπτης. Εκατοντάδες νέοι συγκεντρώθηκαν, όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από τα πανεπιστήμια της Πάτρας, του Βόλου, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης. Μία πορεία που ολοκληρώθηκε με αιμόφυρτους φοιτητές, καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ εκτός από το άγριο ξύλο με ανάποδα γκλομπ, χτύπησαν τους φοιτητές ακόμη και με πυροσβεστήρες.

Μπορεί η προχθεσινή καταστολή να δημιουργήσει κλίμα φόβου, το οποίο θα εξανεμίσει την αγωνιστική διάθεση των φοιτητών και το μαχητικό κύμα συλλογικής διεκδίκησης που φαίνεται να συγκροτείται;

Αφήνουμε την απάντηση στους ίδιους: «Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης τελείωσε. Κι εμείς απαντάμε ότι τώρα αρχίζει το πανεπιστήμιο των κοινωνικών αγώνων», τονίζει εμφατικά ο Γιώργος, από τη Νομική Αθηνών.

Για το σχέδιο διαβούλευσης που αφορά τις αλλαγές στα ΑΕΙ, θεωρούν ότι δεν μπορεί να αποτελέσει καν βάση διαλόγου και ζητούν να αποσυρθεί πάραυτα. Υποστηρίζουν ότι θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στα ελληνικά πανεπιστήμια, στα πρότυπα των απαιτήσεων του μνημονίου.

«Πρόκειται για ένα νόμο-πλαίσιο που πειθαρχεί τη φοιτητική νεολαία και διαλύει δικαιώματα και κεκτημένα. Δημιουργεί τον ευέλικτο, ελαστικό, εκμεταλλευόμενο και πειθαρχημένο εργαζόμενο του μέλλοντος. Μετατρέπει τη νεολαία στη γενιά του μνημονίου».

Σύμφωνα μ' αυτά που μας είπαν, οι βασικές ενστάσεις για τις οποίες απορρίπτουν το κυβερνητικό κείμενο διαβούλευσης βασίζονται στα εξής:

*Διαλύει την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχίων. Η αντικατάσταση του ενιαίου πτυχίου με τον ατομικό φάκελο προσόντων εξατομικεύει τελείως τις σπουδές των φοιτητών. Ωθούν τη νεολαία σε ένα διαρκές κυνήγι δεξιοτήτων. Και τελικά, ποτέ και τίποτε δεν θα είναι αρκετό για μια εξασφαλισμένη εργασιακή προοπτική.

*Ο «Καλλικράτης» των σχολών καταργεί ολόκληρα τμήματα αφήνοντας τους φοιτητές στο δρόμο, ενώ κατακερματίζει και διασπά τα πτυχία και τα προγράμματα σπουδών, αποδυναμώνοντας την αξία των ενιαίων πτυχίων.

*Εισάγει τη λογική ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας στα πανεπιστήμια και παρακάμπτει τους φοιτητικούς συλλόγους. Η νέα εποχή που οραματίζονται για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αυτή που τα ΑΕΙ θα διοικούνται από μάνατζερ και διάφορους άλλους που θα αναζητούν χρηματοδότηση από ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να καθορίζουν με τα δικά τους μέτρα και σταθμά την εσωτερική ζωή των πανεπιστημίων.

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
5-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: