Την ρητή αντίθεσή τους στην έκδοση ευρωομολόγου εκφράζουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών της Γερμανίας στηρίζοντας έτσι το ‘’όχι’’ της καγκελαρίου Μέρκελ όσον αφορά το θέμα αυτό.
"Δεν μπορούμε να κοινοτικοποιήσουμε το ρίσκο, όταν δεν έχουμε άλλα εργαλεία στη διάθεσή μας που να ωθούν τις χώρες της ευρωζώνης σε δημοσιονομική πειθαρχία", είπε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στην εκπομπή Bericht aus Berlin της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης. "Και αφού δεν υπάρχουν αυτά τα εργαλεία, η ιδέα για την έκδοση ευρωομολόγου είναι τελείως λανθασμένη και έτσι απορρίπτεται από τη Γερμανία", πρόσθεσε ο Σόιμπλε. Ο ίδιος τάχθηκε επίσης εκ νέου κατά της προτεινόμενης αύξησης των πόρων του μηχανισμού στήριξης:
"Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε διαθέσει ούτε καν το 10 % των πόρων που αποφασίσαμε, για τη βοήθεια προς την Ιρλανδία. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γίνουν υποθέσεις για το εάν θα πρέπει να αυξηθούν οι πόροι".
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένει ότι οι "27" θα δώσουν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής το πράσινο φως για έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης από το 2013, αλλά και σε μια περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. "Η Σύνοδος θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι το ευρώ παραμένει ένα σταθερό νόμισμα και πως όλες οι χώρες είναι διατεθειμένες να το υπερασπιστούν", τόνισε.
Οι στόχοι της Γερμανίας
Δεν πρόκειται να υπάρξουν ευρωομόλογα, διεμήνυσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας στην εκπομπή Berlin Direkt. O ίδιος έδωσε το στίγμα της γερμανικής πολιτικής ενόψει της Συνόδου Κορυφής:
"Οι Ευρωπαίοι εταίροι γνωρίζουν πολύ καλά τις θέσεις μας και τις επιδιώξεις μας, ότι έχουν να κάνουν με μια Γερμανία που γνωρίζει ότι το μέλλον είναι στην Ευρώπη. Ωστόσο θα πρέπει να επιτύχουμε δυο στόχους και όχι μόνον έναν: πρώτον, να προστατεύσουμε την Ευρώπη και να σταθεροποιήσουμε το ευρώ. Δεύτερον, και αυτό είναι εξίσου σημαντικό, οι Γερμανοί να μην είναι οι πρωταθλητές στη διάθεση πόρων, δηλαδή η διαχείριση γερμανικών πόρων να παραμείνει στα χέρια των Γερμανών".
Η Γερμανία επιδεικνύει αμέριστη αλληλεγγύη προς τους εταίρους, "καμία άλλη χώρα δεν έχει προσφέρει τόσες εγγυήσεις όσο η Γερμανία", είπε ο Βεστερβέλε υπεραμυνόμενος της γερμανικής πολιτικής:
"Ωστόσο δεν το κάναμε χωρίς αντάλλαγμα, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ελλάδας. Ήταν μια έξυπνη και σωστή πολική απόφαση της κυβέρνησης να πει, ναι, αν τα πράγματα σοβαρέψουν θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά και εσείς θα πρέπει να προχωρήσετε από την πλευρά σας με τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να γίνεται οικονομικά πιο ανταγωνιστικοί, θα πρέπει επίσης να φροντίσετε ώστε να μην αυξάνεται το χρέος. Γιατί δεν είναι δυνατόν πολλές χώρες στην Ευρώπη, που δεν έχουν μια πολιτική κουλτούρα σταθερότητας όπως η Γερμανία, να συνεχίζουν να αυξάνουν το χρέος τους, και αυτό υπό ευνοϊκούς όρους, μόνον και μόνον επειδή η Γερμανία αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα".
ΠΡΕΖΑ TV
13-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου