Ετοιμοι να δράσουν μοιάζουν επιτέλους οι πολίτες εναντίον της διαφθοράς, που κατά τη γνώμη τους αυξήθηκε σημαντικά στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια. Τα παραπάνω συμπεραίνονται από τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Βαρόμετρου της Διαφθοράς 2010 που ανακοινώθηκαν χθες από την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς.
Η διαφθορά αυξάνει τα τελευταία τρία χρόνια, πιστεύουν έξι στους δέκα παγκοσμίως, ενώ ένας στους τέσσερις αναφέρει ότι προέβη σε δωροδοκία τον τελευταίο χρόνο.
Ωστόσο πέραν αυτών των αποτελεσμάτων, η έρευνα επισημαίνει ότι 70% των ερωτηθέντων παγκοσμίως είναι διατεθειμένοι να καταγγείλουν περιστατικά διαφθοράς.
Οι απόψεις σχετικά με τις τάσεις της διαφθοράς είναι πιο αρνητικές στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, όπου το 73% και το 67% αντίστοιχα πιστεύουν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, και ακολουθεί η Υποσαχάρια Αφρική με ποσοστό 62%.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το 75% των Ελλήνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, πιστεύουν ότι η διαφθορά αυξήθηκε τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ τα πολιτικά κόμματα παραμένουν σταθερά στην πρώτη θέση στη λίστα με τους πιο διεφθαρμένους θεσμούς.
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει παγκοσμίως, στη χώρα μας τα ΜΜΕ καταλαμβάνουν την τρίτη θέση, μετά τα κόμματα και το Κοινοβούλιο, στην αντίληψη των πολιτών σχετικά με τη διαφθορά των θεσμών και βαθμολογούνται με 4,3, όταν το 5 αντιπροσωπεύει το μέγιστο βαθμό διαφθοράς. Παγκοσμίως τα ΜΜΕ βρίσκονται στην έβδομη θέση των πιο διεφθαρμένων θεσμών.
Δεν πέρασαν απαρατήρητα στην κοινή γνώμη τα σκάνδαλα όπου εμπλέκεται η Εκκλησία στην Ελλάδα, αφού η σχετική με τη διαφθορά βαθμολογία αυξήθηκε από το 2,7 το 2004 στο 3,5 το 2010.
Αναποτελεσματική και η Γερμανία
Αναποτελεσματικό είναι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο το έργο της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Γεγονός που εκτιμούν το 66% των ερωτωμένων.
Υψηλά ποσοστά αναποτελεσματικότητας σχετικά με τη διαφθορά παρουσιάζουν και οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που μαστίζονται από την κρίση (82% η Ιρλανδία και 75% η Πορτογαλία).
Ωστόσο και η γερμανική κυβέρνηση παρουσιάζει υψηλά ποσοστά αναποτελεσματικότητας στον τομέα καταπολέμησης της διαφθοράς (76%).
Την... πληρώνουν οι φτωχοί
Φτωχοί και νέοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα της διαφθοράς. Οπως και στις παλαιότερες έρευνες, οι χαμηλόμισθοι αναφέρουν ότι δωροδοκούν περισσότερο από τους υψηλόμισθους.
Οι φτωχότεροι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι δύο φορές πιο ευάλωτοι και δωροδοκούν για κύριες υπηρεσίες, όπως είναι οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, υγείας και εκπαίδευσης, από ό,τι οι πλούσιοι.
Επίσης, το ένα τρίτο των πολιτών κάτω των 30 ετών επισημαίνει ότι δωροδόκησε τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ποσοστό στους άνω των 51 ετών πέφτει στον ένα στους πέντε.
Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ
ΠΡΕΖΑ TV
10-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου