Τετάρτη, Δεκεμβρίου 22, 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ!

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά τροφίμων. Ταυτόχρονα, συνιστά στους καταναλωτές να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και να αποφεύγουν τις αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
Επίσης, προτείνει την αγορά πουλερικών και κρεάτων που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες - ψυγεία κι όχι αυτά που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου οι καταναλωτές προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και άλλα ευαλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά κτλ.).

Θηράματα και κρέατα
Τις ημέρες αυτές συνηθίζεται η πώληση σφάγιων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων. Κατά την αγορά τους, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν ώστε τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα, να είναι γδαρμένα και εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σήμα καταλληλότητας. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας συσκευασίας και ανάλωσης. 

Γαλακτοκομικά και αυγά
Τα συσκευασμένα τυριά πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή, καθώς και να φέρουν πάνω στη συσκευασία την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης).
Η καταλληλότητα του αβγού διαπιστώνεται από την ορθότητα των παραμέτρων που αναγράφονται στη συσκευασία -στην περίπτωση των συσκευασμένων αβγών- ή στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης -στην περίπτωση των αβγών που πωλούνται χύμα.

Τι προσέχουμε στη γαλοπούλα...

Η συντήρηση
Νωπές γαλοπούλες
Πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2º - 4ºC και ποτέ σε ανοιχτούς, μη ψυχόμενους χώρους

Κατεψυγμένες γαλοπούλες
Πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη μείον 18ºC ή και σε χαμηλότερη θερμοκρασία

Η σήμανση
Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας.
Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης.
Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κτλ.) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. “ελευθέρας βοσκής”, “βιολογικής εκτροφής” κτλ.) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. - AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.

Τι προσέχουμε στα υπόλοιπα κρέατα
Πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2º - 5ºC για το νωπό και σε θερμοκρασία - 18ºC ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο.
Για όλα τα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος “τυρκουάζ” (“λαμπρό κυανούν”, χρωστική Ε 133) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. 
Για τα σφάγια αμνοεριφίων που προέρχονται από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος “τυρκουάζ” (“λαμπρό κυανούν”, χρωστική Ε 133) ή “ερυθρό” (“ερυθρό Allura”, χρωστική Ε 129) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. 
Τα σφάγια αμνοεριφίων εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα “καστανό” (χρωστική Ε 155).

makthes.gr

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: