Η αναγγελία λουκέτων για δύο ξενοδοχεία της Αθήνας που λειτουργούν σε ακίνητα τα οποία ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία θεωρείται, ήδη, κορυφή του παγόβουνου από στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς. Ισως να έχουν δίκιο, αν υπολογίσει κανείς ότι έξι ασφαλιστικοί φορείς είναι ιδιοκτήτες αρκετών γνωστών ξενοδοχείων που λειτουργούν στην καρδιά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Των δύο πόλεων δηλαδή οι οποίες συγκεντρώνουν σχεδόν το σύνολο των μονάδων που λειτουργούν όλο το χρόνο, αλλά την ίδια στιγμή καταγράφουν τη μεγαλύτερη μείωση τουριστικής κίνησης και εσόδων μεταξύ των δέκα χιλιάδων ξενοδοχείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.
Εκ των πραγμάτων τα ασφαλιστικά ταμεία αναδεικνύονται σε κρίσιμους παράγοντες των εξελίξεων στην ξενοδοχειακή αγορά, δεδομένου ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου επιδιώκουν να μειωθούν πάση θυσία τα ενοίκια που πληρώνουν για τα κτίρια που χρησιμοποιούν. Επιδίωξη που εντάσσεται στη λογική συνεχόμεων μειώσεων των λειτουργικών τους δαπανών προκειμένου να αντέξουν στην οικονομική τους ασφυξία.
Η υπόθεση εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση, καθώς:
1 Οι ξενοδόχοι που νοικιάζουν ακίνητα από ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ζητούν να μειωθεί το ενοίκιο που πληρώνουν ώστε να πάρουν ανάσα. Προτείνουν, μάλιστα, τα μισθώματα να μειωθούν σε ποσοστό ανάλογο με αυτό που ζητάει η κυβέρνηση από τους ιδιώτες για ακίνητα που χρησιμοποιούν υπουργεία, φορείς του δημόσιου τομέα. Σημειώνεται ότι με το υπ' αριθ. 2/32619/17-5-2010 έγγραφό του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προ τις κτηματικές υπηρεσίες κάνει λόγο για υποχρεωτική επαναδιαπραγμάτευση, με στόχο να μειωθούν τα νοίκια που πληρώνουν φορείς του Δημοσίου σε ιδιώτες για ακίνητα που χρησιμοποιοούν.
2 Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν δεμένα τα χέρια για δύο λόγους. Από τη μια δεν μπορούν να δεχθούν να μειώσουν τα ενοίκια σε επίπεδα που είναι μικρότερα από το 6% της αντικειμενικής τους αξίας. Ακόμα όμως κι αν η κυβέρνηση επέτρεπε κάτι τέτοιο, αυτό θα σήμαινε ακόμα λιγότερα έσοδα για τα ταμεία που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Ακίνητο πολλών αστέρων διαθέτει στη Θεσσαλονίκη το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ). Πρόκειται για το κτίριο όπου λειτουργεί το «Μακεδονία», μια από τις ξενοδοχειακές ναυαρχίδες της συμπρωτεύουσας. Σύμφωνα με αποτίμηση της 31/12/2008, η αντικειμενική αξία του κτιρίου φθάνει τα 67,3 εκατ. ευρώ.
Στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων ανήκει το κτίριο όπου στεγάζεται ένα ακόμα ιστορικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Είναι το «Ηλέκτρα» της Πλ. Αριστοτέλους, η αντικειμενική αξία του οποίου φθάνει τα 47,9 εκατ. ευρώ.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών έχει στην κατοχή του δύο ακίνητα που λειτουργούν σήμερα ως ξενοδοχεία. Πρόκειται για το «City» της Θεσσαλονίκης με αντικειμενική αξία 5,8 εκατ. ευρώ αλλά και το «Θεοξένια» στην κοσμοπολίτικη Μύκονο, η αξία του οποίου αποτιμάται στα 10,3 εκατ. ευρώ.
Το «Εσπέρια» και το «Σάρλιτζα Παλάς»
Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Αυτοαπασχολουμένων είναι ιδιοκτήτης δύο ακινήτων που στεγάζουν ξενοδοχεία. Πρόκειται για το «Εσπέρια» της οδού Σταδίου, η διαχειρίστρια εταιρεία του οποίου έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να διακόψει τη λειτουργία του στις 15 Δεκεμβρίου. Η αντικειμενική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου φθάνει τα 30,6 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο ακίνητο βρίσκεται στη λουτρόπολη Θερμή της Λέσβου, η αξία του αποτιμάται σε 1,2 εκατ. ευρώ και φιλοξενεί το ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Παλάς».
Δύο ακίνητα που φιλοξενούν ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας διαθέτει και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σε κτίριο στην οδό Πειραιώς, αντικειμενικής αξίας 929.000 ευρώ, λειτουργεί το ξενοδοχείο «Αρης», ενώ σε ακίνητο αντικειμενικής αξίας 634.000 ευρώ στην οδό Βίκτωρος Ουγκό λειτουργεί το ξενοδοχείο «Αθενς Ιν».
Σε 3,6 εκατ. ευρώ αποτιμάται η αντικειμενική αξία ακινήτου του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα που βρίσκεται σην οδό Χαλκοκονδύλη, στην καρδιά της Αθήνας, στο οποίο λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα το ξενοδοχείο «Κάνιγγος 21» (έκλεισε).
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ.ΥΦΑΝΤΗ
ΠΡΕΖΑ TV
5-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου