Τετάρτη, Δεκεμβρίου 08, 2010

ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΟΥ ΣΙΑΟΜΠΟ ΖΗΤΑΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

Απόφαση με την οποία καλούν την Κίνα να απελευθερώσει τον βραβευμένο με το Νομπέλ Ειρήνης, αντιφρονούντα, Λιου Σιαομπό, υιοθέτησαν τα μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η απόφαση ελήφθη με 401 ψήφους υπέρ, έναντι μιας μόνον κατά.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι ο Κινέζος ακτιβιστή "τιμάται και συγχαίρεται" για τον "αγώνα του υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα και το θάρρος, με το οποίο αντιμετωπίζει την κράτησή του".

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητούν από τον πρόεδρο Ομπάμα να επιδιώξει την απελευθέρωση του Σιαομπό. Καλούν δε τις κινεζικές αρχές να τερματίσουν την "κατ' οίκον" επιτήρηση, στην οποία έχουν υποβάλει την σύζυγό του Λιού Σία.

Ακόμη προτρέπουν τα κινεζικά μέσα μαζική ενημέρωσης "να καλύψουν, χωρίς καμία λογοκρισία" την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον Σιαομπό και ζητούν να "παύσει η εκστρατεία κατασυκοφάντησής" του.

Το Δεκέμβριο του 2009, ο Λιου Σιαομπό καταδικάστηκε σε 11ετή κάθειρξη για "απόπειρα (καθεστωτικής) ανατροπής". Έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή και οι αρχές δεν επιτρέπουν τόσο στον ίδιο όσο και τους συγγενείς του να μεταβούν στην απονομή των βραβείων Νομπέλ.

ΠΡΕΖΑ TV
8-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: