Δευτέρα, Δεκεμβρίου 20, 2010

ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ Ο ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα επιδιώξει συμφωνίες για όπλα και πυρηνικά στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του στην Ινδία που έρχεται μετά από ανάλογες επισκέψεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Το διήμερο ταξίδι του Μεντβέντεφ ακολουθεί το τετραήμερο του Σαρκοζί στην Ινδία στις αρχές του μήνα και αυτό του Ομπάμα τον Νοέμβριο για την προώθηση του διακρατικού εμπορίου μεταξύ των εν λόγω χωρών. Έρχεται με προσφορά 11 δις. δολ. για 126 πολεμικά αεροπλάνα και 100 δις. δολ. για συμβόλαια πυρηνικών εργοστασίων.

Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης Γουέν υπογράφηκαν συμφωνίες αξίας 16 δις. δολ. Η Ινδία, η οποία είναι ο κορυφαίος πελάτης όπλων της Ρωσίας, έχει τριπλασιάσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό τη τελευταία δεκαετία καθώς βλέπει, πέρα από τη παραδοσιακή στρατιωτική της αντιπαλότητα με το Πακιστάν, την ανάγκη να αντισταθμίσει την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας.

Ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ηγήθηκε των προσπαθειών της Ρωσίας να εξοστρακίσει τον ανταγωνισμό από ΗΠΑ και Ευρώπη. «Η Ρωσία ανέκαθεν ήταν μεγάλος παίκτης στην Ινδία, αλλά τώρα αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό σε τομείς που παραδοσιακά ήλεγχε όπως το εμπόριο όπλων καθώς η Ινδία επιχειρεί να διαφοροποιήσει περαιτέρω τους προμηθευτές της ώστε να αποκτήσει την καλύτερη τιμή και ποιότητα» δήλωσε ο Konstantin Makiyenko, αντιπρόεδρος του Center for the Analysis of Strategies and Technologies in Moscow.

Η ρωσική OAO RSK MiG ανταγωνίζεται τις Dassault Systemes SA, Boeing Co. και Lockheed Martin Corp, για τα συμβόλαια των πολεμικών αεροπλάνων. Τα ινδικά σχέδια για 10 φορές επέκταση της ατομικής ισχύος της χώρας ως το 2020 μπορεί να αποφέρει εμπορικές συμφωνίες για τις Rosatom Corp., Areva SA, Alstom SA, ή Westinghouse Electric Co.

Σημειώνεται πως η Ινδία επιδιώκει μία μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (όπου μέλη είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα), αίτημα που υποστήριξαν πρόσφατα Σαρκοζί και Ομπάμα και πιθανόν να υποστηρίξει και η Ρωσία με την Κίνα να παραμένει επιφυλακτική.

Ο Πούτιν τον Μάρτιο έκλεισε συμφωνίες 10 δις. δολ. με την Ινδία (βλ παράδοση δεύτερου αεροπλανοφόρου στη χώρα, 26 αεροπλάνων μαχητικών Μιγκ-29 και κατασκευή 16 πυρηνικών αντιδραστήρων). Το πυρηνικό πρόγραμμα της Ινδίας υπολογίζεται να κοστίσει 100 δις. δολ.

Σύμφωνα με τον Kiriyenko αυτό είναι το ελάχιστο ποσό που θα διαθέσει η Ινδία και το μερίδιο της Ρωσίας σε αυτό θα είναι σημαντικό. Διευκρίνισε επίσης πως δεν πρόκειται να υπογραφούν πυρηνικά συμβόλαια στην επίσκεψη Μεντβέντεφ γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες των συμφωνιών.

Ο ανταγωνισμός αυξάνει στην πυρηνική αγορά της Ινδίας, δήλωσε ο Brahma Chellaney, αναλυτής στο Centre for Policy Research στο Νέο Δελχί. «Η Ινδία από ουδέτερη γίνεται συμμέτοχη σε πολλές συμμαχίες, οπότε η Ρωσία είναι ένας εταίρος» τόνισε. «Η Ινδία έχει πλέον πολλές στρατηγικές συμμαχίες με όλες τις μεγάλες δυνάμεις εκτός της Κίνας. Αυτό κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί 10 χρόνια πιο πριν».

ΠΡΕΖΑ TV
20-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: