Τετάρτη, Δεκεμβρίου 22, 2010

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΤΥΠΟΥ

Το ερώτημα, εάν σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στην Ουγγαρία, η οποία μάλιστα αναλαμβάνει και την προεδρία της από την 1 η Ιανουαρίου, επιστρέφει τώρα επίσημα η κρατική λογοκρισία απολυταρχικών καθεστώτων, με την προχθεσινή υπερψήφιση του αμφιλεγόμενου νέου Νόμου περί Τύπου από την δεξιοεθνικιστική κυβερνητική πλειοψηφία, θέτουν σήμερα Ευρωπαίοι πολιτικοί, ζητώντας να υπάρξουν συνέπειες.
Με "μεγάλα προβλήματα" που θα προκύψουν για την Ουγγαρία, σε περίπτωση που δεν εκπληρώνει τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την Ελευθερία του Τύπου με τα οποία και θα μετρηθεί επακριβώς, απείλησε ο αρχηγός της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν ζήτησε την άμεση επέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των σχεδίων της ουγγρικής κυβέρνησης.
Στις ιδιαίτερα μακρές δηλώσεις του για το θέμα, ο κ. Ασελμπορν τόνισε πως τα σχέδια αυτά παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα των ευρωπαϊκών συνθηκών και η διατήρησή τους από την ουγγρική κυβέρνηση θέτει το ερώτημα, εάν θα πρέπει η χώρα να αναλάβει από την 1 η Ιανουαρίου την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ, κάτι που σε μια τέτοια περίπτωση, κατά την άποψή του, θα υπονόμευε θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης.
Αναφέροντας ο ίδιος ότι η ΕΕ θεωρείται η αιχμή του δόρατος στον αγώνα σε παγκόσμια κλίμακα για την Ελευθερία της Γνώμης και του Τύπου, χαρακτήρισε τον επίμαχο ουγγρικό νόμο ως "άμεσο κίνδυνο για τη Δημοκρατία καθώς η διαμόρφωση γνώμης τίθεται κάτω από τον έλεγχο του κράτους και ως εκ τούτου κάτι χειρότερο για τη Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει".
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου επέρριψε στην ουγγρική κυβέρνηση απολυταρχικές τάσεις και, κάνοντας παραλληλισμούς, σημείωσε χαρακτηριστικά πως μέχρι τώρα θεωρείτο ο Λουκασένκο (ΣΣ.
ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο) ως "ο τελευταίος δικτάτορας" στην Ευρώπη, κάτι που δεν θα αληθεύει πλέον τελείως, εάν τεθεί σε ισχύ ο ουγγρικός νόμος.
Ο κ. Ασελμπορν απέρριψε την σύγκριση με την τότε προσπάθεια της ΕΕ να επιβάλει το 2000 στην αμφιλεγόμενη αυστριακή κυβέρνηση κυρώσεις λόγω της συμμετοχής σε αυτή του κόμματος του ακροδεξιού Γιεργκ Χάιντερ, επισημαίνοντας πως, σε σύγκριση με τα ουγγρικά σχέδια, ο Χάιντερ ήταν "εξαπτέρυγο" γιατί ποτέ δεν επεδίωξε να θέσει κάτω από κρατικό έλεγχο τα Μέσα Ενημέρωσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου πρόσθεσε πως στην τωρινή περίπτωση της Ουγγαρίας, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μια επέμβαση της ΕΕ αποτελεί ανάμιξη στα εσωτερικά χώρας, καθώς ο ουγγρικός νόμος, "που δεν επιτρέπεται να τεθεί σε ισχύ", αντιβαίνει στις διακηρυγμένες αξίες 500 εκτομμυρίων Ευρωπαίων.
Από την πλευρά τους οι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος στην Αυστρία Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα παρακολουθούν με ενδελέχεια ως προς τη δημοκρατικότητά τους τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουγγαρία, ενόψει και της ανάληψης από μέρους της, της προεδρίας στην ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Αντιδρώντας έντονα στην ψήφιση του ουγγρικού νόμου περί Τύπου, ο πρόεδρος των Αυστριακών Συνδικάτων Δημοσιογράφων, Φραντς Μπάουερ, έκανε λόγο για έναν "απίστευτο νόμο που μας αφορά όλους" και που καταργεί το δημοσιογραφικό απόρρητο και την προστασία της πληροφορίας και με τον οποίο η ουγγρική κυβέρνηση εισάγει την λογοκρισία, τοποθετούμενη η ίδια στο ίδιο επίπεδο με δικτατορικά καθεστώτα.
Ο επικεφαλής των Αυστριακών δημοσιογράφων ζήτησε την άμεση διαμαρτυρία από τους πολιτικούς της Αυστρίας και ειδικότερα από τον υπουργό Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, "κατά αυτής της πράξης βαρβαρότητας", καλώντας τους να μποϋκοτάρουν τις εκδηλώσεις ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας ή ακόμη και να εξετάσουν την αφαίρεση από την Ουγγαρία της προεδρίας της ΕΕ, και να μην αρκεστούν σε μια πολιτική "ξύλινη και χωρίς περιεχόμενο" γλώσσα.
Ήδη πριν την ψήφιση του νόμου, η αρμόδια για την Ελευθερία του Τύπου, Επίτροπος του εδρεύοντα στη Βιέννη ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε διαμηνύσει πως εάν το νομοσχέδιο υιοθετηθεί υπό την παρούσα του μορφή παραβιάζει τις βασικές αρχές της ελευθερίας του Τύπου και της λειτουργίας των ΜΜΕ, ενώ άλλα στελέχη του διεθνούς Οργανισμού καταγγέλλουν πως ο νέος ουγγρικός νόμος θυμίζει απολυταρχικά καθεστώτα Με το νέο νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1 η Ιανουαρίου, ημέρα που η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2011, η νεοσυσταθείσα Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης "ΝΜΗΗ" θα εποπτεύει, πέραν της δημόσιας ουγγρικής Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας, τόσο ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και το σύνολο των έντυπων Μέσων Ενημέρωσης και των διαδικτυακών πυλών.
Η νέα Αρχή, της οποίας ο πρόεδρος θα μπορεί, χωρίς οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο, να εκδίδει διατάγματα και οδηγίες και να επιβάλει τεράστια χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων κατά, του αφηρημένα και γενικόλογα διατυπωμένου από την ίδια, "δημόσιου συμφέροντος".


Της Αρχής ΝΜΗΗ, η οποία ελέγχει ήδη από τη σύστασή της το περασμένο καλοκαίρι όλα τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης (Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Ουγγρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΤΙ), προΐσταται η Αναμαρία Σαλάι που έχει διοριστεί προσωπικά από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν με συμβόλαιο εννέα ετών, ενώ το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν αποκλειστικά και μόνο εκπρόσωποι του κόμματός του.

ΠΡΕΖΑ TV
22-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: