Ικανοποιημένος με την προοπτική επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ εμφανίστηκε από το βήμα του Economist ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ερμήνευσε την εξέλιξη ως αναγνώριση δύο παραγόντων: αφενός ότι η αρχική προθεσμία ήταν «ασφυκτική», αφετέρου ότι η ελληνική κυβέρνηση πείθει για την προσπάθεια προσαρμογής.
Αναφερόμενος εξάλλου στη συζήτηση «για τη νέα αρχιτεκτονική και τα εργαλεία της Ευρωζώνης», εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να συμμετάσχει «ως ισότιμος εταίρος και όχι σαν φτωχός συγγενής από το Νότο».
Ως προς το δημόσιο χρέος (περίπου 150% του ΑΕΠ), χαρακτήρισε κρίσιμα για τη βιωσιμότητά του τα παραγωγικά πλεονάσματα, τα οποία ανέδειξε ως στόχο να διατηρηθούν στο 4 με 5%, και την ανάπτυξη.
Ειδικά για την ανάπτυξη, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επανέρχεται η εμπιστοσύνη, που αποτελεί προϋπόθεση για επενδύσεις.
Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαμήνυσε ότι έως το τέλος του 2010 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα έχει μειωθεί κατά 6%.
Ξεκινάμε το 2011 με έλλειμμα 22 δις ευρώ και συνεχίζουμε την προσπάθεια, τόνισε, δίνοντας έμφαση στη μείωση της σπατάλης και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην προσπάθεια για αναμόρφωση του ελληνικού Δημοσίου.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης τάχθηκε υπέρ των μεγάλων τραπεζικών σχημάτων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μεν οι προϋποθέσεις για τραπεζικά deals, αλλά είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο.
Για το σενάριο συγχώνευσης με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είπε ότι αυτό είναι απόφαση του βασικού μετόχου του ΤΤ, δηλαδή του Δημοσίου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχουν απορροφηθεί τα 5,5 δισ. ευρώ από τις γραμμές ρέπος που εξασφάλισε πρόσφατα η ETE.
Το ποσό αυτό, ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης, σε συνδυασμό με την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την πώληση του 20% της Finansbank, θα αποτελέσει ένα «οχυρό» απέναντι σε οποιαδήποτε εξέλιξη.
Τόνισε ότι μέχρι το τέλος του έτους η Εθνική θα έχει κάνει αναχρηματοδοτήσεις δανείων ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με στόχο να ξαναγίνουν «ενήμεροι» κάποιοι πελάτες που αντιμετωπίζουν συγκυριακές δυσκολίες αλλά θεωρούνται βιώσιμοι. Πάντως, παραδέχτηκε ότι καταγράφεται μία σημαντική αύξηση των επισφαλών δανείων, τα οποία αναμένεται να φτάσουν το 10% φέτος και να αγγίξουν το 12% το 2011. Αναφερόμενος στη μείωση των καταθέσεων κατά περίπου 27 – 28 δισ. ευρώ φέτος, ο κ. Ταμβακάκης υπογράμμισε ότι οφείλεται τόσο στην ανησυχία καταθετών από η φημολογία για έξοδο από το ευρώ, όσο και στο γεγονός ότι αρκετά νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλύπτουν «τρύπες» με τις καταθέσεις τους λόγω της ύφεσης. Κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα δεσμεύσεις της, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να ανοίξουν και πάλι οι αγορές.
«Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι έτοιμο να στηρίξει την ελληνική οικονομία μέσω της αναχρηματοδότησης δανείων» σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΤ Κλέων Παπαδόπουλος.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τις «πράσινες» επενδύσεις, τονίζοντας ότι το ΤΤ. είναι έτοιμο να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρηματοδότηση τέτοιων κινήσεων.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμα ότι οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν ατού για τη χώρα μας σε αντίθεση με την Ιρλανδία, που είναι η βασική αιτία του προβλήματος. Δεν δίστασε μάλιστα να προβλέψει ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μπήκε στο μηχανισμό λόγω της κρίσης και έχει τις δυνατότητες να είναι και η πρώτη που θα βγει από αυτήν τη διαδικασία.
Την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Όλι Ρεν μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο του Economist.
Δηλώσεις αναλυτών
Ο Μark Florman, διευθύνων Σύμβουλος του 8 Miles Fund, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ «ανταγωνιζόμαστε κοντόφθαλμα σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης», σε αντίθεση με τις αναδυόμενες οικονομίες.
«Καλοσχεδιασμένα πακέτα λιτότητας μπορούν να συνοδεύονται από ανάπτυξη», εκτίμησε η Senior European Economist της BofA Merrill Lynch Silvia Ardanga, η οποία υπερασπίστηκε ένα συνδυαστικό μοντέλο περικοπής των δαπανών, συγκράτησης των φόρων και διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα.
«Κρίση κακής διανομής» του πλούτου διαπίστωσε ο Branko Milanovic της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος χαρακτήρισε βασική υποκείμενη αιτία της σημερινής κρίσης την «αυξανόμενη ανισότητα την τελευταία 20ετία, ιδίως τη 10ετία του 1990». Φέρνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, έκανε λόγο για υψηλή αύξηση του ΑΕΠ η οποία συνοδεύτηκε από μηδενικές μισθολογικές αυξήσεις.
ΠΡΕΖΑ TV
9-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου