Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε χθες πως ανησυχεί ότι η βαθμιαία προσέγγιση των ευρωπαίων ηγετών στην κρίση του χρέους ενθαρρύνει τις αγορές να διαλέξουν σαν στόχο τις αδύνατες χώρες μία προς μία. Ο Στρος Καν φάνηκε να υποστηρίζει την ιδέα έκδοσης κοινών ευρωομολόγων λέγοντας πως θα μπορούσαν να είναι χρήσιμο εργαλείο, αλλά πρόσθεσε πως η πολιτική βούληση να ισχυροποιηθεί το κέντρο της Ευρώπης ήταν το βασικό εμπόδιο για τη δημιουργία τους.
"Ανησυχώ και αυτός είναι ο λόγος που καλώ τους Ευρωπαίους...να προχωρήσουν σε μία καθολική λύση, γιατί αυτή η βαθμιαία προσέγγιση...προφανώς δεν δουλεύει" δήλωσε στο Ρόιτερς. "Οι αγορές απλώς περιμένουν τι θα ακολουθήσει. Λόγω των βραδυκίνητων δομών λήψης αποφάσεων, η Ευρωζώνη έτεινε να προσφέρει σε χώρες σαν την Ελλάδα και την Ιρλανδία βοήθεια για τη διάσωσή τους μόνον όταν βρίσκονταν στο χείλος του γκρεμού".
Αυτή η προσέγγιση είναι που προκάλεσε το φαινόμενο ντόμινο. "Δεν μπορείς να έχεις ένα κοινό νόμισμα, ειδικά σε περιόδους που αντιμετωπίζεις προβλήματα, χωρίς να έχεις περισσότερο συντονισμό στην οικονομική σου πολιτική", δήλωσε ο Στρος Καν καλώντας επίσης την Ε.Ε. να επαναφέρει με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα στρες τεστ των τραπεζών που επιχείρησε στις αρχές του έτους.
Λέγοντας πως η λήψη των αποφάσεων στην Ευρωζώνη ήταν πολύ αργή, ο Στρος Καν τόνισε την εμπιστοσύνη του στο ότι υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι για την αντιμετπώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν τα χρέη ορισμένων χωρών, αλλά "δίκαιο ή άδικο, υπάρχει σκεπτικισμός στις αγορές και συνεπώς το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί".
Τέλος, ο Στρος Καν υποβάθμισε τις ανησυχίες για το ότι η Ισπανία διατρέχει κινδύνους παρεμφερείς με αυτούς που έπληξαν Ελλάδα και Ιρλανδία με συνέπεια τη διάσωσή τους.
ΠΡΕΖΑ TV
17-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου