Σάββατο, Δεκεμβρίου 18, 2010

ΕΙΔΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΤΗΣ CIA ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΔΥΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ

Ειδικό κονδύλι εκατομμυρίων δολαρίων για τη νομική υπεράσπιση δύο ψυχολόγων που βασάνιζαν για λογαριασμό της υπόπτους τρομοκρατίας έχει εγκρίνει η CIA, όπως αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες επικαλούμενο πρώην αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι ψυχολόγοι Τζιμ Μίτσελ και Μπρους Τζένσεν ήταν οι αρχιτέκτονες του ανακριτικού προγράμματος της CIA, το οποίο είχαν αναλάβει ως εξωτερικοί εργολάβοι. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, πέρασαν επίσης χρόνια ολόκληρα εκπαιδεύοντας στρατιωτικούς αξιωματούχους στο ν' ανθίστανται σε ανακρίσεις και στο πλαίσιο αυτό υπέβαλαν εικονικά τους στρατιώτες σε ορισμένες τεχνικές που θεωρούνται βασανιστήρια. Δεν περιορίστηκαν όμως μόνο στην παρουσίαση, αλλά το 2002, με τη σύλληψη του φερόμενου ως συντονιστή της Αλ Κάιντα, Αμπού Ζουμπέιντα, πήραν οι ίδιοι μέρος στην ανάκρισή του υποβάλλοντάς τον σε εικονικό πνιγμό 83 φορές. Υπέβαλαν επίσης σε εικονικό πνιγμό τουλάχιστον δύο φορές τον Αμπντ αλ-Νασίρι, ύποπτο για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Cole, ενώ είχαν ενεργό ρόλο και στην ανάκριση του Χαλίντ Σέιχ Μοχάμαντ, ο οποίος ομολόγησε ότι ήταν ο εγκέφαλος της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Μοχάμαντ υπεβλήθη σε εικονικό πνιγμό 183 φορές.

Μετά τη «λαμπρή» αυτή σταδιοδρομία τους ως βασανιστών, οι Μίτσελ και Τζένσεν επωφελούνται ειδικής μυστικής συμφωνίας με τη CIA, η οποία δέχτηκε να καλύψει μεγάλο μέρος των νομικών τους εξόδων (διενεργείται ομοσπονδιακή έρευνα για τους εικονικούς πνιγμούς) με ποσόν που θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 5 εκατ. δολάρια. Η συμφωνία αυτή είναι πολύ πιο γενναιόδωρη σε σύγκριση με την προστασία που η CIA παρέχει συνήθως στους δικούς της αξιωματούχους. Ετσι, χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων χρησιμοποιούνται για τη νομική υπεράσπιση των αρχιτεκτόνων μιας ανακριτικής τεχνικής που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν σήμερα βασανιστήριο.
ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πηγή: Ασ. Πρες)  - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
18-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: