Ηταν μεσημέρι της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου του 2010, όταν ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλειας (ΕΠΕΙΑ) κ. Ιωάννης Βάσσης διάβαζε με έκπληξη την απάντηση μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος του εκπροσώπου του νομικού τμήματος της Deutsche Bank, κ. Στέφαν Χέρτζογκ.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας με κατηγορηματικό τρόπο έκανε σαφές: «Ελέγξαμε τα ντοκουμέντα που ήταν συνημμένα στο μήνυμά σας. Ανακαλύψαμε ότι δεν είναι έγκυρα και δεν είναι αυθεντικά. Δεν έχουν συνταχθεί από εμάς. Οι υπογραφές πρέπει να έχουν πλαστογραφηθεί. Τα γεγονότα και οι αριθμοί στα ντοκουμέντα αυτά πρέπει να έχουν πλαστογραφηθεί. Δεν έχουμε πληροφορίες ότι οποιαδήποτε αξιόγραφα στο υποκατάστημά μας του Βίρσεν για λογαριασμό της εταιρείας VDV Leben International ήταν αντικείμενο επικοινωνίας με κάποιο υπουργείο στην Ελλάδα ή με την ΕΠΕΙΑ...».
Το ηλεκτρονικό μήνυμα ήρθε ως απάντηση στο ερώτημα που είχε απευθύνει στον κ. Χέρτζογκ, ο γενικός διευθυντής της ελληνικής εποπτικής αρχής, με το οποίο ζητούσε να μάθει αν οι καταστάσεις με τις τοποθετήσεις της ασφαλιστικής εταιρείας VDV Leben από τις 19/8/2002 έως τις 31/12/2009 ήταν «αυθεντικές».
Η παραπλάνηση των εποπτικών αρχών υπήρξε συστηματική, αφού όπως αποκάλυψε η έρευνα, επί χρόνια δύο υπάλληλοι της Deutsche Bank, από το υποκατάστημα Βίρσεν, εφέροντο να βεβαιώνουν την εταιρεία και μέσω αυτής τις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Εμπορίου ότι η VDV Leben διατηρούσε λογαριασμό με αξίες από 23 εκατ. ευρώ (2002) έως και 42 εκατ. ευρώ (2009). Οι βεβαιώσεις εκχωρούνταν στο ελληνικό υπουργείο Εμπορίου και συγκεκριμένα στη διεύθυνση ασφαλιστικών εταιρειών και στη συνέχεια στην ΕΠΕΙΑ. Το τελευταίο παρόμοιο «πιστοποιητικό» εστάλη στην ΕΠΕΙΑ στις 28 Οκτωβρίου του 2010 και φυσικά ήταν πλαστό.
Εως το 2010 η VDV Leben, μια ελληνική ασφαλιστική εταιρεία με παράλληλη δραστηριότητα στη Γερμανία, δεν είχε ωστόσο απασχολήσει σοβαρά και για οποιονδήποτε λόγο τις εποπτικές αρχές. Ο έλεγχος ασκούνταν με βάση τα πιστοποιητικά που χορηγούσε η διοίκηση της εταιρείας για τα αποθεματικά. Η διοίκηση της VDV Leben εμφανίζονταν μάλιστα να τηρεί με ευλαβική ακρίβεια τα αποθεματικά της και σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε φορά που διαπιστωνόταν απόκλιση, συμμορφωνόταν αδιαμαρτύρητα. Ο λόγος, όπως τελικά αποκαλύφθηκε, δεν ήταν το αυξημένο αίσθημα νομιμότητας, αλλά η προσπάθειά της να μην εγείρει υποψίες και προκαλέσει έναν πιο ενδελεχή έλεγχο στα αποθεματικά της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπόθεση VDV Leben άρχισε να απασχολεί τις εποπτικές αρχές μετά καταγγελίες καταναλωτών στην εποπτική αρχή της Γερμανίας (BaFin) για τη μη καταβολή αποζημιώσεων, και κάπου εκεί αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Η ενεργοποίηση της ΕΠΕΙΑ οδήγησε σε έλεγχο στην εταιρεία και μέσα από μια σειρά εσωτερικών σημειωμάτων αρχίζει πλέον να γίνεται σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά με τα αποθεματικά που τηρούσε η εταιρεία.
Εντούτοις, ακόμη και τότε ο έλεγχος δεν έφερε στην επιφάνεια σημαντικές διαφορές και εντόπιζε το πρόβλημα στην απουσία «καλής και ικανής μηχανογραφικής υποστήριξης» αλλά και στην ελλιπή διοικητική οργάνωση, που όμως ήταν ικανή να εγείρει την «ανησυχία της υπηρεσίας αναφορικά με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία, καθώς και την επάρκεια των ασφαλιστικών προβλέψεων».
Στις αρχές του φθινοπώρου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η νομική σύμβουλος της Επιτροπής ενημέρωνε τη γερμανική τράπεζα ότι οι αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο της ασφαλιστικής εταιρείας θα έπρεπε να στέλνονται κατευθείαν στην ΕΠΕΙΑ και όχι μέσω της ασφαλιστικής εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόσφατος χρηματοοικονομικός έλεγχος στην εταιρεία είχε διαπιστώσει έλλειμμα στην ασφαλιστική της τοποθέτηση 2,4 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις ασφαλίσεων ζωής της εταιρείας εμφανίζονταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 στα 48,7 εκατ. ευρώ.
Των Τ. Τελλογλου - Ευγενιας Tζωρτζη
ΠΡΕΖΑ TV
17-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου