Δευτέρα, Δεκεμβρίου 06, 2010

ΤΙ ΣΥΖΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ECOFIN

Η Ιρλανδία, οι εισφορές των τραπεζών και η διακρατική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας θα είναι στο «μενού» του αυριανού συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Στο πλαίσιο του συμβουλίου Ecofin θα συζητηθεί η οδηγία για την διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας. Οι υπουργοί θα κληθούν να συμφωνήσουν ως προς την πρόταση της οδηγίας τα κυριότερα σημεία της οποίας είναι η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της διοικητικής συνεργασίας προκειμένου να καλύπτονται όλοι ο φόροι. Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου μπορούν να προσδιοριστούν ορθά οι φόροι σε διασυνοριακές συνθήκες για την και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η οδηγία προτείνει επίσης την θέσπιση ενιαίων και ομοιόμορφων εντύπων, καθορισμό προθεσμιών απάντησης κ.ά. Προβλέπει την δυνατότητα δραστηριοποίησης εφοριακών ενός κράτους – μέλους σε έδαφος άλλου κράτους και τη ταυτόχρονη διεξαγωγή ελέγχων σε δύο ή περισσότερα κράτη – μέλη σε περίπτωση που υπάρχει κοινό φορολογικό ενδιαφέρον.

Στις μη νομοθετικές δραστηριότητες του Ecofin, θα συζητηθεί η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχε πραγματοποιηθεί στις 28 – 29 Οκτωβρίου.

Επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Economic and Financial Committee - EFC) θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών σχετικά με την έκθεση της EFC επί σειρά καίριων θεμάτων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη. Η εν λόγω υπό εξέταση έκθεση θα θέσει της κατευθυντήριες γραμμές στην ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συστάθηκε για να συζητήσει περαιτέρω τις νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν.

Τρίτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Ecofin θα είναι η χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Ιρλανδία. Σε συνέχεια των ειλημμένων αποφάσεων σχετικά με την Ιρλανδία το Ecofin θα υιοθετήσει και επίσημα σειρά νομοθετικών πράξεων. Αναλυτικά οι υπουργοί Οικονομικών θα επικυρώσουν τη σύσταση συμβουλίου με σκοπό την μείωση του υπερβολικού ελλείμματος της χώρας και θα εγκρίνουν την απόφαση για παροχή κοινοτικής χρηματοοικονομικής στήριξης της Ιρλανδίας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ecofin θα γίνει και η προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 16 -17 Δεκεμβρίου. Βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν είναι ο αντίκτυπος των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι εισφορές των τραπεζών.

Επίσης το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα ασχοληθεί και με την κοινή έκθεση της Κομισιόν και της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής για τις δημόσιες υπηρεσίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Στις εργασίες του Ecofin συμπεριλαμβάνεται και η διαχείριση αλλά και η επίλυση κρίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

ΠΡΕΖΑ TV
6-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: