Κυριακή, Δεκεμβρίου 12, 2010

H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ T.T ΚΑΙ ΤΗΣ TΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η ΤΡΟΪΚΑ φαίνεται τελικά ότι απέρριψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται χώρος για τη μεγέθυνση ιδιωτικών τραπεζικών ομίλων.

Σε ένα δεύτερο όμως επίπεδο, η καταιγίδα των νέων μέτρων που φέρνει το αναθεωρημένο μνημόνιο, εκτιμάται ότι θα βυθίσει την οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, προκαλώντας νευρική κρίση σε όλες τις τράπεζες. Η κατάσταση ήδη προδιαγράφεται δυσοίωνη καθώς τα κόκκινα δάνεια αναμένεται του χρόνου να χτυπήσουν οροφή, αγγίζοντας το 14%. Ταυτοχρόνως εκτιμάται ότι η ρευστότητα θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο, καθώς υπολογίζεται ότι την επόμενη χρονιά από τις καταθέσεις θα κάνουν φτερά άλλα 20 δισ. ευρώ.

Στο επιχειρηματικό πεδίο η κυβέρνηση είναι μάλλον υποχρεωμένη να εγκαταλείψει το σχέδιο για τη δημιουργία του ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, ο οποίος θα είχε ως πυρήνα του την Αγροτική, και να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Τράπεζας Αττικής. Κατά συνέπεια ακυρώνεται στην πράξη το σχέδιο της τετραπλής συγχώνευσης που προσπαθούσε να περάσει ο διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης. Οσο για την ίδια την ΑΤΕ, όπως προκύπτει ανάμεσα από τις γραμμές του μνημονίου, ο ρόλος που της επιφυλάσσει η τρόικα δεν είναι σίγουρα αυτός τον οποίο είχε οραματιστεί η διοίκησή της. Η ΑΤΕ θα παραμείνει «αυτόνομο ίδρυμα», το οποίο πιθανόν θα αναγκαστεί εντός του Ιαναουρίου να προχωρήσει σε πρόσθετες περικοπές του κόστους λειτουργίας, πέραν αυτών που εγκρίθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας.

Κρίσιμος μήνας τόσο για την Αγροτική, αλλά και για τις υπόλοιπες τράπεζες θα είναι ο Φεβρουάριος, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει τα νέα τεστ αντοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα των νέων αυτών ασκήσεων προσομοίωσης σε ακραίες συνθήκες (stress tests) δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν όπως συνέβη με εκείνα του καλοκαιριού. Αν στην περίπτωση της ΑΤΕ προκύψει πρόβλημα, μετά και το μεγάλο ξεκαθάρισμα που θα πραγματοποιήσει στο δανειακό χαρτοφυλάκιό της κατ' απαίτηση της τρόικας ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία, η τράπεζα θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε ακόμη πιο δραστική συρρίκνωση της λειτουργίας της. Για τις υπόλοιπες τράπεζες εκφράζεται σχετική αισιοδοξία ότι θα κατορθώσουν να περάσουν και αυτά τα τεστ με επιτυχία.

Βέβαια το γενικότερο περιβάλλον, στο οποίο λειτουργούν και οι τράπεζες, έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με το καλοκαίρι. Μέχρι το τέλος του 2011 η οικονομία μετά από 14 συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, θα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι είναι σήμερα, γεγονός που οι τεχνοκράτες που πραγματοποιούν τα stress test δεν μπορούν παρά να λάβουν υπόψιν τους.

Επισφάλειες

Τα βάρη που φέρνει ο νέος χρόνος στις τράπεζες εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης αναμένεται να αποτυπωθούν καταρχήν στην έκρηξη των κόκκινων δανείων. Αν συμπεριληφθούν και οι αναχρηματοδοτήσεις δανείων, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμεων δανείων από το 11% φέτος εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 14% με 15%. Οι τράπεζες θα παραμείνουν για μία ακόμη χρονιά πλήρως εξαρτημένες από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, καθώς η φετινή «μαύρη τρύπα» των 27 δισ. ευρώ που έχει αφήσει η εκροή των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί περαιτέρω κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι τράπεζες υποχρεώνονται κυρίως σε «αμυντική στρατηγική» παρά σε επεκτατικές κινήσεις, γεγονός που φαίνεται ότι θα δημιουργήσει προσκόμματα στο Δημόσιο αν θελήσει να προχωρήσει σε μία ιδιωτικοποίηση-εξπρές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Του ΧΡ. ΖΙΩΤΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
12-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: