Πολιτικές ευθύνες σε τουλάχιστον 15 πρώην υπουργούς και λεπτομερή καταγραφή των πραγματικών περιστατικών, τα οποία εγείρουν υπόνοιες για τυχόν ύπαρξη και ποινικών ευθυνών, θα περιλαμβάνει το ογκώδες πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens.
Οι «γκρίζες ζώνες» που αφορούν τις ποινικές ευθύνες αναφέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ, στα εξοπλιστικά και στο C4I και, πλέον, με πρόταση 30 βουλευτών θα μπορέσουν να διερευνηθούν περαιτέρω. Σύμφωνα με πληροφορίες για πρώτη φορά στην ιστορία τέτοιων Επιτροπών υπάρχει βάσιμο το ενδεχόμενο να καταλήξουν τα δύο μεγάλα κόμματα σε ομόφωνο πόρισμα. Εκτιμάται μάλιστα ότι η επιλογή του Προέδρου, κ. Σήφη Βαλλυράκη να απαριθμήσει λεπτομερώς κατ΄ αρχάς τα πραγματικά περιστατικά που παραπέμπουν στους αρμόδιους υπουργούς, ήταν η χρυσή τομή στο να παραμεριστούν διαφωνίες ή πολιτικές εντάσεις.
«Με την ομοφωνία επιδιώκουμε την αποκάλυψη και όχι τη συγκάλυψη»
αναφέρουν εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων στην Επιτροπή. Σημαντικό είναι ακόμα ότι στο πόρισμα θα καταγράφεται ευθέως η εκτίμηση ότι «μαύρο» πολιτικό χρήμα εισέρρευσε στα ταμεία ΠαΣοΚ και ΝΔ, όπως πρόσφατα ομολόγησαν μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα (ΝΕΤ) ο Πρόεδρος κ. Σ. Βαλλυράκης, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ, κ. Κ. Τζαβάρας.
Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στην Επιτροπή ο σκληρός δίσκος με 47.000 έγγραφα από το κομπιούτερ της κυρίας Αικ. Τσακάλου στη Siemens. Αυτά αφορούν το πώς η εταιρεία παρακολουθούσε τις συμβάσεις που επρόκειτο να συνάψει το ελληνικό Δημόσιο, περιέχει όμως και νεώτερα έγγραφα _ ακόμα και του 2008 _ στα οποία φαίνεται ότι η εταιρεία ανησυχεί για το ενδεχόμενο να εδραιωθεί η κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες στα έγγραφα συμπεριλαμβάνεται και αλληλογραφία με πρώην κυβερνητικά στελέχη, η γνησιότητα πάντως των εγγράφων μέλλει να αποδειχθεί.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές με το πόρισμα θα συστήνεται στην ελληνική κυβέρνηση να βρει τρόπους άσκησης πίεσης ώστε να δοθούν από τη Siemens όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν τον χρηματισμό συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Θα προταθεί επίσης να δοθεί αποζημίωση για τις υπερτιμολογημένες συμβάσεις, αλλιώς να ασκηθεί αγωγή και να επιβληθούν πρόστιμα. Διακομματικά, πάντως, θα αποδίδονται πολιτικές ευθύνες στους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν προλάβει τη ζημιά αν οριοθετούσαν εδώ και έξι χρόνια το ακριβές ποσό της βλάβης σε βάρος του Δημοσίου και ασκούσαν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Η ζημιά οριοθετείται από την Επιτροπή στο αστρονομικό ποσό των 2 δις ευρώ με βάση τα σημειώματα της γερμανικής δικογραφίας στα οποία καταγράφονται μίζες σε στελέχη δημοσίων οργανισμών που φθάνουν το 8% των συμβάσεων και σε κόμματα σε ποσοστό 2%.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ
Στο πόρισμα περιλαμβάνονται όλα τα πραγματικά περιστατικά, που αφορούν συμβάσεις του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και συμβάσεις στον χώρο της Υγείας (προμήθειες νοσοκομείων) και του Πολιτισμού (ηλεκτρονικοί ξεναγοί). Βάσει μαρτυρικών καταθέσεων αλλά και λογαριασμών και σημειωμάτων από τη δικηγορική εταιρεία Debevoise and Pimpton, θα αποδεικνύεται ότι διεπράχθη από συγκεκριμένα στελέχη της γερμανικής εταιρείας, υπό κεντρικό σχεδιασμό, ένα διασυνοριακό έγκλημα όπως λεπτομερειακά καταγράφεται στην έκθεση της Επιτροπής (28 Σεπτεμβρίου 2010). Τονίζεται επί λέξει ότι η εταιρεία Siemens, «κυρίαρχη στον τομέα τηλεπικοινωνιακών έργων τουλάχιστον από τα τέλη Νοεμβρίου 1990 (σ.σ. οικουμενική κυβέρνηση) είχε αναπτύξει και στην Ελλάδα ένα ανωνυμοποιημένο σύστημα διεκπεραίωσης μυστικών πληρωμών που μέσω προμηθειών κατέβαλλε σε πρόσωπα που εφέροντο να μεσολαβούν στη σύναψη συμβάσεων για κρατικά έργα… Ετσι είχε συγκροτηθεί μια οργανωμένη ομάδα μυημένων υπαλλήλων της, οι οποίοι διεκπεραίωναν τόσο τη σχετική αλληλογραφία, όσο και την εκταμίευση και αποστολή χρημάτων μέσω των περιφερειακών υποκαταστημάτων, τα οποία δραστηριοποιούνταν ως αυτόματοι επιχειρηματίες. Η ομάδα αυτή αποφάσισε και πραγματοποίησε δωροδοκίες ανώτατων αξιωματούχων, πολιτικών μελών κυβερνήσεων κ.λ.π. με διαρκή δράση στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο 1990 και τουλάχιστον ως το 2008, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ». Τα χρήματα δίνονταν είτε μέσω εμβασμάτων, είτε με μετρητά. Ακόμα και ως σήμερα λογαριασμοί στην Αυστρία, τη Γενεύη ή το Μονακό δεν έχουν ανοίξει.
Σύμφωνα με το πόρισμα για τον ΟΤΕ αναδεικνύεται ο κυρίαρχος ρόλος της υπογραφής των προγραμματικών συμβάσεων του Οργανισμού με τη Siemens τον Δεκέμβριο 1997 από τον τότε υπουργό, Αν. Μαντέλη _ κατ' ομολογία του δέχτηκε χορηγία 250.000 μάρκων με το ψευδώνυμο Rocos από τον λογαριασμό του στελέχους της Siemens Ηλία Γεωργίου. Συμβάσεις υπερτιμολογημένες κατά τους μάρτυρες που παρήλασαν από την Εξεταστική. Κυρίαρχος ρόλος αποδίδεται στους Πρόδρομο Μαυρίδη, Ηλία Γεωργίου και Χρήστο Καραβέλλα από τους λογαριασμούς των οποίων έφυγαν «μίζες» σε πρώην στελέχη του ΟΤΕ, όπως τους Σκαρπέλη, Γρεβενίτη, Αυλωνίτη, Νικάκη κ.λ.π. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο από τον λογαριασμό Μαυρίδη στην Ελβετία έχει γίνει διακίνηση 40 εκ. ευρώ και σήμερα έχουν «παγώσει» τα 22 από αυτά! Αντίστοιχα οι λογαριασμοί Καραβέλλα στην Ελβετία έχουν δεχτεί 22 εκατομμύρια ευρώ και πολλά έχουν επαναπατρισθεί στη χώρα μας το 2004.
Ενδεικτικά αναφέρεται σε μια από τις πορισματικές εκθέσεις της Επιτροπής ότι το 1998 από την Siemens AG εμβάστηκε στην Αυστρία και συγκεκριμένα στην Raffeisenbank σε λογαριασμό ταμιευτηρίου με τον κωδικό ΣΑΜΟΣ, που διατηρούσε ο Ηλίας Γεωργίου, το ποσό των 1,5 εκ. γερμανικών μάρκων, ενώ και σε άλλο λογαριασμό του Εμμ. Σταυριανού, επίσης στελέχους της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας, με το ψευδώνυμο ΝΙΚΟΣ το ποσό του 1 εκ. μάρκων. Υπέρογκα ποσά στέλνονται μεταξύ του 2001 και του 2002 σε τρεις λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα και στον Πρόδρομο Μαυρίδη. Πρόκειται για εμβάσματα 1.350.000 ευρώ και 950.000 ευρώ, αλλά και τα ποσά των 3.000.000 και 5.500.000 ευρώ αντίστοιχα, σύνολο 10.800.000 ευρώ!
Το C4I
Για το C4I, η Siemens είχε συνάψει συνήψε τις λεγόμενες Business Consultant Aggrreement με τις εταιρίες Weaving και CHROMA για την παροχή δήθεν συμβουλευτικών υπηρεσιών με αμοιβή ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ! Σύμφωνα με τον άλλοτε ταμία της εταιρείας Ρ. Σίκατσεκ ο τίτλος «Ολυμπιακοί Αγώνες» στις συμβάσεις αυτές χρησιμοποιήθηκε ανεξάρτητα από τη διαδρομή μέρους των χρημάτων, που κατευθύνθηκε και σε άλλες χώρες εκτός Ελλάδος, για άλλα έργα βεβαίως!
Στο πόρισμα καταγράφεται και ο ρόλος του Διον. Δενδρινού, πρώην στελέχους της Siemens, ο οποίος υπέγραψε και τις συμβάσεις της εταιρείας με το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και εκείνος, που με ηλεκτρονικά μηνύματα προς την αμερικανική SAIC φέρεται να γνώριζε πρόσωπα και πράγματα, που θα διευκόλυναν την παραλαβή του συστήματος ασφαλείας η οποία τελικά έγινε τμηματικά.
Στο μεταξύ για την εμπλοκή στην υπόθεση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς Μιχάλη Χριστοφοράκου, το πόρισμα θα παραπέμπει στις αρχικές καταθέσεις των Κουτσενρόιτερ και Σίκατσεκ (Δεκέμβριος 2006), τις οποίες απέσυραν σχεδόν με τις πρόσφατες καταθέσεις τους στο Μόναχο ενώπιον της Εξεταστικής (Οκτώβριος 2010). Παλιότερα είχαν καταθέσει ότι εκείνος απαιτούσε χρήματα για ελληνικά κόμματα και υπουργεία. Τον επικαλούνται όμως και οι δικαιούχοι των δυο υπεράκτιων εταιρειών, Placid Blue και Fairways ( Γ. Καλδής και Αλ. Λέτσας) στις οποίες επίσης εμβάστηκαν ποσά 1,6 εκ. ευρώ και 1,8 αντίστοιχα την περίοδο 2003-2006. Ο ίδιος ο κ. Χριστοφοράκος με την πρόσφατη κατάθεσή του στο Μόναχο ενώπιον των ελλήνων βουλευτών, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη σε χορηγίες ή δωροδοκίες πολιτικών ή στελεχών δημοσίων οργανισμών. Επίσης με τις εξηγήσεις του ενώπιον του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου (Μάιος 2008) τόνιζε ότι ουδεμία σχέση είχε με την ίδρυση και τη διαχείριση των δυο εταιρειών.
Στον ΟΣΕ και τις επίμαχες συμβάσεις του έχουν εντοπιστεί πολιτικές ευθύνες από το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η ρήτρα κοστολογικού ελέγχου, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχουν ασκηθεί τα δικαιώματα του δημοσίου σε σχέση με την κήρυξη της προμηθεύτριας εταιρείας ως έκπτωτης. Αντί να συμβεί αυτό η εταιρεία κήρυξε πτώχευση, πριν από περίπου έναν χρόνο!
ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ
Σοβαρές ευθύνες και σε ορισμένους δικαστικούς λειτουργούς (εκτός της περίπτωσης Ζαγοριανού, που εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη) αναδεικνύονται στο πόρισμα της Εξεταστικής, καθώς «μέχρι σήμερα οι δικαστικές ενέργειες κινήθηκαν στην κατεύθυνση της απεμπλοκής της μητρικής εταιρείας». Καταγράφεται επίσης και ο ρόλος του Φόλκερ Γιουνκ, ο οποίος πρόσφατα εγκατέλειψε τη χώρα. Ηταν μέλος του κεντρικού Διοικητικού συμβουλίου της μητρικής εταιρείας, γνώριζε επομένως, αναφέρεται χαρακτηριστικά, τη στρατηγική του Ομίλου και όπως εκτιμάται, συνόδευε ο ίδιος τον Μιχάλη Χριστοφοράκο σε επισκέψεις σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του ελληνικού δημοσίου βίου.
Στην Εκθεση αναφέρεται ότι η διακινήσασα το «μαύρο» χρήμα είναι η μητρική Siemens. Παρόλα αυτά, τονίζεται, τα στελέχη της δεν αναφέρονται σε κανένα κατηγορητήριο ή έγγραφο ελληνικής αρχής. Εκτιμάται ομόφωνα από τα μέλη της Επιτροπής ότι η ανάκριση Ζαγοριανού διεξήχθη επιλεκτικά για το χρονικό διάστημα πριν από το 2004 και έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας από συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς.
Στο πόρισμα υπάρχει τέλος η παρατήρηση ότι από τα αρχεία της Αικ. Τσακάλου, πρώην γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, αναδεικνύεται ότι δίνονταν εκπτώσεις σε παραγγελίες οικιακών συσκευών ή δώρα σε πολιτικούς, ενώ παρατηρούνται και συχνές τηλεφωνικές επαφές με πρώην κυβερνητικά στελέχη που διατηρούσαν στενή σχέση με τον τότε επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα. Το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί ως την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στον Πρόεδρο της Βουλής, υπό την προυπόθεση ότι δεν θα δημιουργηθεί διαφοροποίηση ως το τέλος με οποιονδήποτε εκπρόσωπο κόμματος!
Γιάννα Παπαδάκου - ΤΟ ΒΗΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
4-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου