Τετάρτη, Δεκεμβρίου 22, 2010

SOS ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.ΤΟ WIKILEAKS ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗµΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕΛΕΝΕ

«Σοβαρές ανησυχίες για ζητήµατα ασφάλειας» κατά τη διάρκεια της κατασκευής του πυρηνικού σταθµού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, σε απόσταση 260 χιλιοµέτρων από τα ελληνικά σύνορα, αποκαλύπτει τηλεγράφηµα που διέρρευσε από το Wikileaks.

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης φέτος το καλοκαίρι, το συγκεκριµένο έργο έχει πλέον παγώσει λόγω έλλειψης κονδυλίων,όµως αµερικανικές διπλωµατικές πηγέςανέφεραν πως τα προβλήµατα στο Μπέλενε αναζωπυρώνουν τοσενάριο κατασκευής νέων πυρηνικών µονάδων στο Κοζλοντούι. Στο τηλεγράφηµα µε ηµεροµηνία 7 Ιουλίου2009 που προέρχεται από την αµερικανικήπρεσβεία στηΣόφια, αναφέρεταιπως στο Μπέλενε υπήρχαν «πιέσεις για να προλάβουν τις χρονικές προθεσµίες», «εν µια νυκτί προσωρινές κατασκευές» καθώς και «έλλειψη προγράµµατος δράσης για την ποιοτική διασφάλιση των προσωρινών κατασκευών». Οπως εξηγούσε ο αµερικανός διπλωµάτης,οι κατασκευές αυτέςείναι απαραίτητες για τη φύλαξητου εξοπλισµού του πυρηνικούσταθµού και τη δηµιουργία των βασικώνδοµικών στοιχείων του.

Απότατέλη του2008 η γερµανική RWE,µία από τιςµεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο της ενέργειας στην Ευρώπη, είχε αναµειχθεί στηνκατασκευή του πυρηνικού σταθµού στο Μπέλενε ως στρατηγικόςεπενδυτής µε 49% συµµετοχή στο έργο. «Ενα ακόµα πρόβληµα είναι η έλλειψη της ολοκληρωµένης λεπτοµερούς τεχνικής ανάλυσης... Η (βουλγαρική) Εθνική Εταιρεία Ενέργειας βιάζεται να ολοκληρώσει το “στάδιο κατεδάφισης” και να ξεκινήσει το“στάδιο προετοιµασίας” για να κάνει το Μπέλενε να µοιάζει οικονοµικά βιώσιµο, να προσελκύσει επιπλέον διεθνή κονδύλια και να κρατήσειτη RWE ως στρατηγικό επενδυτή. Οι επαφές µας είπαν ότιη RWEδεν πρόκειται να χρηµατοδοτήσει το έργο µέχρι... να δει το “πρώτο τσιµέντο να µπαίνει”», έγραφε ο διπλωµάτης το καλοκαίρι του 2009. Μερικές εβδοµάδες αργότερα η RWE ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την κατασκευή του συγκεκριµένου πυρηνικού σταθµού. Σε άλλο τηλεγράφηµα µε ηµεροµηνία 17 Φεβρουαρίου 2009, το οποίο επίσης ήρθε χθες στη δηµοσιότητα, ο ίδιοςδιπλωµάτης επεσήµανε πως οι φήµεςγια τα προβλήµατα στο Μπέλενε έχουν «αναστήσει» την ιδέα της κατασκευής δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι, όπου παραµένουνσε λειτουργία δύο µονάδες. Σηµειώνεται ότι στη συγκεκριµένη «πυρηνική γειτονιά» που απέχει περίπου 250 χιλιόµετρα από τα ελληνικά σύνορα, δύο µονάδες έκλεισαν το 2003 «λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια» και άλλες δύο το 2006 µε την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.

Οι διαψεύσεις
«Ποτέ εδώδεν είχαµεραδιενεργά συµβάντα. Η ακτινοβολία γ στο κέντρο της Σόφιας έχειµετρηθεί στα διπλάσια επίπεδα απ’ ό,τι στο Κοζλοντούι, στην κορυφή τουΟλύµπουείναι έως και 5 φορέςµεγαλύτερη. Ποτέδεν έχει εντοπιστεί πρόβληµα κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων, όλα βρέθηκαν όπωςπροβλεπόταν», έλεγεο διευθυντής ασφαλείας του πυρηνικού σταθµού Μίτκο Γιάνκοφ κατά την επίσκεψη των «ΝΕΩΝ» στο Κοζλοντούι, στα πλαίσια πρωτοβουλίας του Ευρωκοινοβουλίου για την ενεργειακή ασφάλεια. Στο ίδιο µήκος κύµατοςεξέπεµπεκαι ουπεύθυνος λειτουργίαςΓκρέγκορ Βασίλεφ, οοποίος διαβεβαίωνε ότι «από το 1997 καιµετά που δουλεύω στο Κοζλοντούι, ούτε µία στιγµή δεν φοβήθηκα.Ολα αυτά ταχρόνια δεν έχει συµβεί κάτι που να µας ανησυχήσει, όλα λειτουργούν άψογα».


Το «θερµό επεισόδιο» στο Κοζλοντούι

ΚΟΖΛΟΝΤΟΥI ΜΟΝΑ∆Α 5, Βουλγαρία, 1η Μαρτίου 2006. «Το προσωπικό εντόπισε ότι τρεις ράβδοι ελέγχου δεν κινούνταν όπως απαιτείτο. Τηρώντας τις απαιτούµενες διαδικασίες, ο αντιδραστήρας τέθηκε σε “θερµή” κατάσταση αναµονής και εντοπίστηκε ότι 22 από τις 61 ράβδους ελέγχου δεν κινούνταν. Το συγκεκριµένο περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως ∆ιεθνές Πυρηνικό Συµβάν Βαθµού 2», επισήµανε η έκθεση του ∆ιεθνούς Οργανισµού Ατοµικής Ενέργειας.

Αυτό το «2» στην 7βάθµια κλίµακα συµβάντων µπορεί να µην αφορά «πυρηνικό ατύχηµα» (το Τσερνόµπιλ ήταν 7) αλλά σχετίζεται µε «σηµαντική διάδοση µόλυνσης στην εγκατάσταση - υπερέκθεση εργαζοµένου».

Η αλήθεια για όλα όσα εκτυλίχθηκαν πίσω από τις ερµητικά κλειστές πόρτες του Κοζλοντούι την 1η Μαρτίου του 2006 παρέµεινε καλά κρυµµένη για δύο περίπου µήνες. Στις 23 Απριλίου ο Γκεόργκι Καστσίεφ, πρώην στέλεχος του πυρηνικού σταθµού που εργαζόταν εκείνη την περίοδο σε ερευνητικό ινστιτούτο της Βιέννης, µίλησε για το περιστατικό στη γερµανική εφηµερίδα «Tagesspiel». Η οριστική επιβεβαίωση ήρθε στα τέλη Ιουνίου, µετά την απόλυση του τότε διευθυντή των εγκαταστάσεων Ιβάν Ιβάνοφ και µε την δηµοσίευση των λεπτοµερειών του συµβάντος στην επιθεώρηση της ∆ιεθνούς Υπηρεσίας Πληροφόρησης για την Ενέργεια. «Θα µπορούσε να οδηγήσει στο λειώσιµο του αντιδραστήρα λόγω υπερθέρµανσης», έγραφαν για το συµβάν τον Ιούνιο του 2006 στην επιθεώρηση οι Γιαν Χάβερκαµπ και Πέτκο Κοβάτσεφ.

«ΤΑ ΝΕΑ» συνάντησαν τον Πέτκο Κοβάτσεφ στη Σόφια, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την ενεργειακή ασφάλεια στις 12 Ιουνίου, µία ηµέρα µετά την ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης για το πάγωµα των εργασιών στο Μπέλενε.

«Το περιστατικό του 2006 ήταν το σοβαρότερο από τα τρία συνολικά ατυχήµατα που έχουν συµβεί στο Κοζλοντούι», είπε ο Κοβάτσεφ.

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κόλλαπερισσότερες λέξεις μεταξύτους