Τετάρτη, Δεκεμβρίου 22, 2010

ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ Η ΣΥΝΘΗΚΗ START II

Η Γερουσία των ΗΠΑ, με την θετική ψήφο και τουλάχιστον 10 ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, επικύρωσε πριν από λίγο τη τη συνθήκη START II που αφορά τον έλεγχο των εξοπλισμών με τη Ρωσία.

Υπέρ της συνθήκης ψήφισαν 71 γερουσιαστές και κατά 26. Για να επικυρωθεί η συνθήκη χρειαζόταν η πλειοψηφία των δύο τρίτων της Γερουσίας, την οποία όμως δεν διέθεταν οι Δημοκρατικοί και για αυτό χρειάστηκε και η ψήφος ρεπουπλικανών.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κυβέρνηση επιθυμούσε να περάσει η συνθήκη πριν από τη σύγκληση του νέου Κογκρέσου, η οποία θα γίνει τον Ιανουάριο.

Οπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο Λευκός Οίκος είχε πιέσει γερουσιαστές προκειμένου να μεταβάλλουν την ψήφο τους. Η κυβέρνηση μάλιστα προειδοποιούσε, ότι τυχόν απόρριψη της συνθήκης θα διατάρασσε τις σχέσεις με τη Μόσχα. Από την άλλη πλευρά, η  Μόσχα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος και προειδοποιεί επίσης για τις επιπτώσεις από τυχόν απόρριψη της START II.

Στην Ρωσία, η συνθήκη αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, και όπως όλα δείχνουν, κατά πάσα πιθανοτητα , θα έπικυρωθεί και από το ρωσικό κοινοβούλιο.

Οπως αναφέρουν οι όροι της START II, οι δύο συμβαλλόμενες χώρες θα περιορίσουν το οπλοστάσιο που κατέχουν, με στόχο σταδιακά να περιορίσουν στις 1550 κεφαλές τις περίπου 2200 που έχουν σήμερα. Επιπλέον, σύμφωνα με την συνθήκη, θα αρχίσουν και πάλι έλεγχοι στις βάσεις τους.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της επικύρωσης της συνθήκης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ χαιρέτισε την απόφαση της αμερικανικής γερουσίας και σημείωσε ότι η Μόσχα "χρειάζεται χρόνο" για να μελετήσει τα αμερικανικά έγγραφα, προτού προχωρήσει σε αντίστοιχη απόφαση.

ΠΡΕΖΑ TV
22-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: