Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2010

WIKILEAKS: ΦΟΒΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Τις ανησυχίες Αμερικανών και Βρετανών διπλωματών για το ενδεχόμενο πρόσβασης τρομοκρατών στο πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν αποκαλύπτουν τα τελευταία απόρρητα τηλεγραφήματα Αμερικανών διπλωματών από το WikiLeaks.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, το Πακιστάν φέρεται να ενισχύει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, παρά την αυξανόμενη αστάθεια στη χώρα.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε σήμερα αποσπάσματα ενός τηλεγραφήματος του 2009 από την πρεσβευτή της Ουάσινγκτον στο Ισλαμαμπάντ Αν Πάτερσον στο οποίο αναφέρεται: «Η κύρια ανησυχία μας δεν είναι μήπως ένας ισλαμιστής μπορέσει να κλέψει μία πυρηνική συσκευή, αλλά κυρίως ο κίνδυνος μήπως κάποιος που εργάζεται σε μία εγκατάσταση της κυβέρνησης του Πακιστάν κατορθώσει να αφαιρέσει σταδιακά πυρηνικό υλικό με στόχο την ενδεχόμενη κατασκευή (πυρηνικού) όπλου».

«Οι ανησυχίες τους είναι άτοπες και δείχνουν αναμφίβολα συγκαταβατικότητα, δεν σημειώθηκε ποτέ ούτε ένα περιστατικό που να αφορά το σχάσιμο υλικό, γεγονός που αποδεικνύει ότι ελέγχουμε αυστηρά» τις εγκαταστάσεις μας, απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμπντούλ Μπαζίτ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, προσθέτοντας ότι «είναι καιρός να αφήσουν τις ιστορικές του προκαταλήψεις εναντίον του Πακιστάν».

Σε άλλο τηλεγράφημα, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις Μάριοτ Λέσλι φέρεται να είπε σε Αμερικανούς διπλωμάτες το Σεπτέμβριο του 2009 ότι η Βρετανία είχε «βαθιές ανησυχίες για την ασφάλεια των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν».

«Παρά την επικείμενη οικονομική καταστροφή, το Πακιστάν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα με μεγαλύτερη ταχύτητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο», αναφέρεται σε έκθεση αμερικανικής υπηρεσίας το 2008.

Η κ. Πάτερσον ανέφερε επίσης ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» το Πακιστάν «να εγκαταλείψει την υποστήριξη ομάδων (ανταρτών)», καθώς τις θεωρεί «ως σημαντικό κομμάτι του μηχανισμού εθνικής ασφαλείας εναντίον της Ινδίας».

ΠΡΕΖΑ TV
1-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: