Προανακριτική ομολογία σύμπραξής του με τον Τζούλιαν Ασάνζ πασχίζουν εκβιαστικά να αποσπάσουν οι αμερικανικές αρχές από τον κρατούμενο στρατιώτη Μπράνλεϊ Μάνινγκ, ώστε να στοιχειοθετήσουν νομικά αίτημα έκδοσης του ιδρυτή του WikiLeaks, ενώ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανεβάζει τους πολιτικούς τόνους χαρακτηρίζοντάς τον «high-tech τρομοκράτη». Σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του, που προβλήθηκε προχθές στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης «έχει σκύψει πάνω από το θέμα», επιδιώκοντας να καταλήξει σε νομική φόρμουλα μέσω της οποίας θα μπορέσει να κατηγορήσει τον Ασάνζ για πράξεις κατασκοπίας επικίνδυνες για την ασφάλεια των ΗΠΑ: «Εάν έχει συνωμοτήσει -είπε- με κάποιον Αμερικανό στρατιωτικό για να έλθουν στην κατοχή του μυστικά έγγραφα, αυτό είναι τελείως διαφορετικό από έναν δημοσιογράφο στον οποίον παραδίνονται αυτά τα έγγραφα».
Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Χόλντερ έχει κι εκείνος επιβεβαιώσει ότι «έχει ισχυρή εξουσιοδότηση» να προχωρήσει σε νομική διερεύνηση για τη διαρροή. Αλλά η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής, διαψεύδει ότι έχει επί τούτου συσταθεί στη Βόρεια Βιρτζίνια δικαστική έδρα που επιχειρεί να διατυπώσει ενδείξεις έστω ότι ο Ασάνζ «συνωμότησε» με τον Μάνινγκ, ενθαρρύνοντας ή βοηθώντας τον να φέρει σε πέρας τη διαρροή των αμερικανικών ντοκουμέντων που έχει το WikiLeaks.
Οσο για τον 23άχρονο στρατιωτικό αναλυτή, προφυλακισμένο εδώ και επτά μήνες στη βάση των πεζοναυτών Κουάντικο της Βιρτζίνια, όλο και συχνότερες επισκέψεις κυβερνητικών πρακτόρων διακόπτουν την απομόνωση της κράτησής του. Τον πιέζουν να ομολογήσει ότι ο Ασάνζ τον ενθάρρυνε να υποκλέψει και να διαδώσει το διαβαθμισμένο υλικό των φακέλων του Πενταγώνου (Αφγανιστάν και Ιράκ) και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Cablegate). Ως αντάλλαγμα, αρχικά, θα μεταφερθεί από στρατιωτικό σε πολιτικό χώρο κράτησης. Ωστόσο, ο Μάνινγκ επισήμως κατηγορείται ως υπεύθυνος διαρροής στο WikiLeaks (μέχρι στιγμής) μόνο ενός στρατιωτικού βίντεο του 2007, με επίθεση από ελικόπτερο «Απάτσι» από τα πυρά του οποίου είχαν σκοτωθεί 17 άοπλοι Ιρακινοί πολίτες, ανάμεσά τους δύο δημοσιογράφοι του Reuters. Ούτε καν γι' αυτό, λένε οι δικοί του, έχει δεχτεί να συνεργαστεί με τις Αρχές.
Ομως, ο άνθρωπος που φέρεται πως τον «έδωσε» στις Αρχές, ο Αντριάν Λάμο, ένας «μετανοήσας» πρώην χάκερ που είχε έρθει σε επαφή με τον Μάνινγκ, φέρεται ότι επιδιώκει να «δέσει» και τον Ασάνζ: ότι έχει πει στο FBI ότι ο Ασάνζ διευκόλυνε τον Μάνινγκ με κρυπτογραφημένη υπηρεσία τηλεδιάσκεψης και πρόσβαση σε ειδικό σέρβερ για να κατεβάσει τα διαβαθμισμένα αρχεία από τις κυβερνητικές βάσεις δεδομένων και να τα θέσει στη διάθεση του WikiLeaks.
Ο Ασάνζ αρνήθηκε και χθες κάθε εμπλοκή του σε κατασκοπία. Μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, αναφέρθηκε και στην αμερικανική απόφαση για πάγωμα της χρηματοδότησης του Wikileaks από ιδιώτες μέσω της Bank of America ως «νέο οικονομικό μακαρθισμό» που στερεί την οργάνωση από τους αναγκαίους για την επιβίωσή της πόρους αλλά και τον ίδιον προσωπικά από πόρους που απαιτούνται για τη νομική του υπεράσπιση.
(Πηγές: cbsnews.com, guardian.co.uk, independent.co.uk)
Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου