Σάββατο, Ιανουαρίου 15, 2011

Η ΜΗΝΥΣΗ ΑΠΟ 10 ΕΥΡΩ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ 100, ΕΝΩ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΚΑΙ ΤΑ 10.000

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο χώρος της Δικαιοσύνης, με τους δικηγόρους να αντιδρούν όχι μόνο στο σχεδιαζόμενο άνοιγμα του επαγγέλματός τους, αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση των δικαστικών παραβόλων, που δυσχεραίνει, αν δεν καθιστά σχεδόν αδύνατη, την πρόσβαση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων στην ποινική δικαιοσύνη, σε μια περίοδο όπου η μικροεγκληματικότητα καλπάζει. Η δραματική αύξηση δυσχεραίνει, επίσης, την πρόσβαση χιλιάδων εργαζομένων στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς πολλές μηνύσεις και αγωγές κατατίθενται ετησίως για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, αδειών και δώρων από υπαλλήλους ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Από τις 23 Ιανουαρίου όσοι πολίτες υποβάλλουν μηνύσεις θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού το σχετικό παράβολο αυξάνεται κατά 1.000%, δηλαδή, από 10 ευρώ που στοιχίζει σήμερα φθάνει τα 100 ευρώ. Αυξάνονται όμως και τα δικαστικά έξοδα, τουλάχιστον κατά 500%, με το παράβολο δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής να κοστίζει πλέον 50 ευρώ από 10 που κόστιζε πριν.

Ετσι, σε περιπτώσεις κλοπής, απάτης, καταστροφής περιουσιακών στοιχείων, βανδαλισμών κ. λπ., ο μηνυτής υποχρεώνεται να πληρώσει συνολικά 150 ευρώ μόνο για να καταγγείλει την κλοπή στην αστυνομία ή στην Eισαγγελία και να ξεκινήσει η διαδικασία δικαστικής διερεύνησης και ποινικής δίωξης του δράστη. Παρέμβαση για το θέμα έκανε και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, ζητώντας το μέτρο αυτό είτε να αποσυρθεί και να αναζητηθούν πόροι για την κάλυψη των εσόδων εκεί όπου δεν θα πλήττονται βασικά δικαιώματα των πολιτών είτε να επανεξετασθεί και να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείονται από την αύξηση οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη των απλών εργαζομένων.

Δικηγόροι μιλούν στην «Κ»

Τρεις δικηγόροι, οι κ. Δημ. Χατζημιχάλης, Θεόδ. Σχινάς και Ευστ. Κ. Μπακάλης, καταθέτουν τον προβληματισμό τους στην «Κ» για τον δεκαπλασιασμό της αξίας των παραβόλων. Ο κ. Μπακάλης κάνει λόγο για ισοπεδωτικές λύσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που προωθούνται και αποστρέφουν το βλέμμα από τον πυρήνα του προβλήματος, που σχετίζεται με την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Το ζήτημα της αυξήσεως των παραβόλων ο κ. Μπακάλης αξιολογεί και υπό το πρίσμα της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας. Η διαρκής συρρίκνωση των οικονομικών δυνατοτήτων των πολιτών ουδόλως συμπορεύεται με την αύξηση των παραβόλων, λέει με έμφαση. Το ποσό των 100 ευρώ για την άσκηση της προσφυγής δεν είναι π. χ. καθόλου ευκαταφρόνητο για τον καταστηματάρχη, εις βάρος του οποίου έχει επιβληθεί ένα δυσβάστακτο υγειονομικό πρόστιμο ή τον ιδιώτη, στον οποίο έχει καταλογισθεί ένα σημαντικό πολεοδομικό πρόστιμο. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν επιπλέον 100 ευρώ για το παράβολο ασκήσεως της αιτήσεως αναστολής, το ποσό για τη χαρτοσήμανση του δικογράφου, τα έξοδα επιδόσεως και, ασφαλώς, η αμοιβή του πληρεξουσίου δικηγόρου, προσαυξημένη πλέον και με ΦΠΑ 23%. Πολλώ δε μάλλον στις φορολογικές διαφορές, όπου το παράβολο για την προσφυγή, την έφεση και την αντέφεση δύναται να φτάσει έως το υπέρογκο ποσό των 10.000 ευρώ!

Ο κ. Μπακάλης δίνει μία ακόμη διάσταση, ως παράπλευρη συνέπεια της απόφασης αυτής. «Ισως δημιουργηθεί στα διοικητικά όργανα η πεποίθηση ότι η εκ μέρους τους αντιμετώπιση ενός ζητήματος είναι πρακτικώς δυσχερές να αμφισβητηθεί δικαστικώς από τον διοικούμενο, λόγω ακριβώς του σημαντικού κόστους. Κάτι τέτοιο ενισχύει, ενδεχομένως, την υιοθέτηση αυθαιρέτων ενεργειών. Παράλληλα, αυξάνονται και οι πιθανότητες ανάπτυξης της περίφημης «συναλλαγής» μεταξύ διοικούντων και διοικουμένων.

Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και αυξημένης εγκληματικότητας, η ρύθμιση αυτή εμποδίζει την άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων του πολίτη, εκτιμά ο σύμβουλος του ΔΣΑ κ. Θεόδ. Σχινάς, χαρακτηρίζοντας αιφνιδιαστική τη σχετική απόφαση. Στον βαθμό δε, που δεν συνοδεύεται από μέτρα βελτίωσης των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών, έχουν περισσότερο εισπρακτικό χαρακτήρα, παρά μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στο να μην υποβάλλονται αβάσιμες εγκλήσεις, τονίζει ο κ. Σχινάς.

«Ο δεκαπλασιασμός της αξίας των παραβόλων για την κατάθεση των μηνύσεων θα δυσχεράνει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, που αποτελεί δικαίωμα που προβλέπεται τόσο από το άρθρο 20 του Συντάγματος όσο και από το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αναφέρεται στη δίκαιη δίκη», λέει ο σύμβουλος του ΔΣΑ.

Της Φωτεινης Kαλλιρη

ΠΡΕΖΑ TV
15-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: