“Υποτίθεται ότι το συγκεκριμένο κέντρο υγείας έγινε για να εξυπηρετεί όλους εμάς τους πολίτες. Ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες είναι κλειστό, οπότε αν χρειαστούμε περίθαλψη αναγκαζόμαστε να πάμε στο νοσοκομείο. Ποιος είναι ο ρόλος του, λοιπόν; Να λειτουργεί πέντε μέρες την εβδομάδα, μόνο και μόνο για να γράφουμε τα φάρμακά μας;”.
Η κ. Νίκη Παπαδοπούλου εκφράζει στη “ΜτΚ” την αγανάκτησή της για το περίφημο κέντρο υγείας αστικού τύπου του Ευόσμου, το οποίο επρόκειτο να αποτελέσει το πρώτο που θα λειτουργούσε στην Ελλάδα, αν και κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, αλλά και να εξυπηρετήσει όχι μόνο τον Εύοσμο, αλλά όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη, δηλαδή πάνω από 300.000 πολίτες.
Οι φιλοδοξίες αυτές, όμως, έμειναν στα χαρτιά και σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, το κέντρο υγείας με τον σύγχρονο εξοπλισμό και τις ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις “αιμορραγεί”, καθώς λειτουργεί με μόλις… τρεις γιατρούς αντί για 42 που θα έπρεπε να έχει.
Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι όλοι όσοι εργάζονται στο κέντρο υγείας (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό, αλλά είναι αποσπασμένοι ή έχουν μετακινηθεί από κέντρα υγείας και νοσοκομεία του νομού Θεσσαλονίκης, όπως αυτά των Κουφαλίων και του Λαγκαδά. Κι όλα αυτά, διότι δεν έχει συσταθεί καν ο οργανισμός λειτουργίας του κέντρου υγείας αστικού τύπου Ευόσμου.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν μόνο ένας καρδιολόγος, ένας ΩΡΛ κι ένας ορθοπεδικός, οι οποίοι έρχονται κάθε 15 ημέρες, προκειμένου να εξετάσουν τους ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να έχουν κλείσει προηγουμένως ραντεβού. Ανύπαρκτος όμως είναι ο οφθαλμίατρος, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Βαγγέλη Λάγιου, ο οποίος πριν από καιρό είχε χτυπήσει στο μάτι και απευθύνθηκε στο κέντρο υγείας.
“Δεν υπήρχε ψυχή. Έτσι αναγκάστηκα να φύγω άπραγος. Το κέντρο υγείας έχει φτάσει να λειτουργεί περισσότερο για συνταγογράφηση φαρμάκων και λιγότερο για να εξετάζονται οι ασθενείς. Επίσης, πολλοί το βρίσκουν ως καλή ευκαιρία για να παρκάρουν το… αυτοκίνητό τους, αφού διαθέτει μεγάλο πάρκιγκ”, λεει ο κ. Λάγιος.
Την ανάγκη να ενισχυθεί το κέντρο υγείας με περισσότερες ιατρικές ειδικότητες επισημαίνει και η κ. Ελένη Μολότσιου, η οποία ομολογεί στη “ΜτΚ” ότι “δυστυχώς οι γιατροί που υπάρχουν τώρα δεν επαρκούν. Βέβαια, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μας εξυπηρετήσουν, αλλά σίγουρα χρειάζονται κι άλλες ειδικότητες”.
Εφημερία με έναν γιατρό
“Αγκάθι”, όμως, αποτελεί και το ωράριο λειτουργίας. Το κέντρο υγείας λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00-14.00, ενώ από τις 14.00 έως τις 21.00 εφημερεύει, με τη διαφορά ότι υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός, ο οποίος καλείται να εξυπηρετήσει όποιον πολίτη έχει ανάγκη και έρθει στην εφημερία.
“Σίγουρα, χρειάζονται κι άλλοι γιατροί. Άμεσα χρειαζόμαστε δεύτερο παιδίατρο, χειρουργό, γυναικολόγο και οφθαλμίατρο. Σε καθημερινό επίπεδο έχουμε αυτή τη στιγμή τρεις γενικούς γιατρούς και μία που τώρα βρίσκεται σε άδεια κύησης. Επίσης έχουν προκηρυχθεί άλλες τρεις θέσεις γενικών γιατρών, οι οποίοι ευελπιστούμε ότι θα πιάσουν δουλειά σε τρεις τέσσερις μήνες. Επίσης, σε καθημερινή βάση υπάρχει μικροβιολόγος, ενώ αναμένουμε και ακτινολόγο”, δηλώνει στη “ΜτΚ” η διευθύντρια του κέντρου υγείας αστικού τύπου Ευόσμου, Φωτεινή Δάντση, η οποία είναι επίσης αποσπασμένη από το κέντρο υγείας Κουφαλίων.
Παράλληλα, εξηγεί ότι καθημερινά οι πολίτες που προσέρχονται αυξάνονται, ενώ πριν λίγες ημέρες έπρεπε να εξυπηρετηθούν σε δύο ιατρεία του συνολικά 176 άτομα. Δυστυχώς, όπως λέει η ίδια, δεν έχει συσταθεί ακόμη ο οργανισμός του κέντρου υγείας, με αποτέλεσμα να λειτουργεί με προσωπικό που έχει αποσπαστεί ή μετακινηθεί από άλλα κέντρα υγείας και νοσοκομεία.
“Το 1535 δεν περιλαμβάνει πλέον τα τακτικά πρωινά ιατρεία του κέντρου υγείας Ευόσμου. Οι πολίτες κλείνουν το ραντεβού τους την ημέρα που έρχονται να γράψουν φάρμακα ή να εξεταστούν για τον επόμενο μήνα ή καλούν στο 2310-387771. Ο μέσος όρος αναμονής ανέρχεται σε 15-20 ημέρες. Το κέντρο έχει φοβερό εξοπλισμό, αλλά χρειάζεται επιπλέον προσωπικό. Μάλιστα, αναμένουμε να μας δοθούν 20 θέσεις νοσηλευτών”, επισημαίνει η κ. Δάντση.
Σύμφωνα με την ίδια, πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι οι γιατροί του κέντρου δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα σε ασθενείς του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ, αφού τα ταμεία αυτά δεν τους δίνουν συνταγολόγιο. Έτσι, οι ασφαλισμένοι εξετάζονται, αλλά αν χρειαστούν κάποιο φάρμακο, θα πρέπει να απευθυνθούν στα ιατρεία του ταμείου τους. Ίσως το πρόβλημα αυτό να λυθεί από τον Ιούνιο και μετά, οπότε τα ιατρεία του ΙΚΑ αναμένεται να ενταχθούν στο ΕΣΥ.
* Ωράριο λειτουργίας Κ.Υ.Α.Τ. Ευόσμου
* Αλλαγές τραυμάτων και αφαίρεση ραμμάτων καθημερινά 12.00-13.00 και 18.00-19.00.
* Τεστ ΠΑΠ: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 08.00-14.00 και Τετάρτη 08.00-14.00(με ραντεβού).
* Ελεγκτής γιατρός ΟΠΑΔ: Τρίτη και Πέμπτη 10.00-14.00.
* Αγγειοχειρουργός: κάθε Πέμπτη 09.00-13.00(με ραντεβού).
* Παθολογικό: καθημερινά 09.00-13.00(με ραντεβού).
* Οδοντιατρικό(έως 18 ετών): καθημερινά 09.00-13.00(με ραντεβού).
* Καρδιολόγος: κάθε 15 ημέρες 09.00-13.00(με ραντεβού).
* ΩΡΛ: κάθε 15 ημέρες 09.00-13.00(με ραντεβού).
* Ορθοπεδικός: κάθε 15 ημέρες 09.00-13.00(με ραντεβού).
* Ψυχίατρος: κάθε Δευτέρα 09.00-13.00(με ραντεβού).
* Τα επείγοντα εξυπηρετούνται καθημερινά έως τις 21.00, εκτός από τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr
ΠΡΕΖΑ TV
12-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου