Δευτέρα, Ιανουαρίου 03, 2011

ΜΕ ΦΠΑ 6,5% ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τα παιδικά βιβλία με εικόνες είναι η τρίτη κατηγορία, μαζί με τα ξενοδοχεία και τα φάρμακα, που προστέθηκε στο καθεστώς ΦΠΑ 6,5%.

Πρόκειται για τους λίγους «τυχερούς» της φοροεπιδρομής του 2011, η οποία καθιστά ακριβότερα βασικά είδη διατροφής, ρούχα, υποδήματα, εστιατόρια, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, με την αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ, από την 1η Ιανουαρίου του 2011 ο υπερμειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται στο 6,5% (από 5,5% το 2010) και θα εφαρμόζεται επιπλέον:

* στα φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου,

*στα βιβλία με εικόνες για παιδιά,

*στις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, δωμάτια, στη μίσθωση χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα κ.λπ. Ο συντελεστής 6,5% αφορά μόνον υπηρεσίες διαμονής, δηλαδή την τιμή που καταβάλλεται για τη διανυκτέρευση και όχι άλλες υπηρεσίες που παρέχονται στα ξενοδοχεία (π.χ. εστίαση 13%, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών 23%).

Φέτος ο «κανονικός» συντελεστής ΦΠΑ παραμένει στο 23%, ο μειωμένος συντελεστής αυξάνει από 11% σε 13% και ο υπερμειωμένος κατά 50% συντελεστής αυξάνει από 5,5%, σε 6,5%. Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές, οι οποίοι ισχύουν σε συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 5%, από 16%, 8% και 4%, αντίστοιχα.

Ο φόρος υπολογίζεται κατά το χρόνο έκδοσης της απόδειξης. Δηλαδή αν μια υπηρεσία ξεκινήσει να παρέχεται το 2010 (π.χ. διαμονή σε ξενοδοχείο) και ολοκληρωθεί το 2011, εφαρμόζεται ο νέος ΦΠΑ. Η προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και των φορολογικών ταμειακών μηχανών στους νέους συντελεστές μπορεί να γίνει απ' ευθείας από τους χρήστες.

Η δαπάνη διοδίων «περνά» στη φορολογική δήλωση διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών. Καλεί τους χρήστες συστημάτων τηλεδιοδίων να ζητούν και να λαμβάνουν τη βεβαίωση ετήσιας δαπάνης διοδίων σε πρωτότυπο επιστολόχαρτο της εταιρείας για το σύνολο του ποσού των διελεύσεων.
ΔΝΚ

ΠΡΕΖA TV
3-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: