ΛΙΓΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΡΕ ΓΑΜΙΟΛΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ,ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΎΝΤΑΙ...
Εως και εφτά μήνες περιμένουν στη σειρά οι ασθενείς που έκαναν αφαίρεση θυρεοειδούς προκειμένου να τους χορηγηθεί ραδιενεργό ιώδιο, με σκοπό την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
Τα εφτά δημόσια νοσοκομεία της Αττικής που έχουν πλήρως εξοπλισμένα θεραπευτικά τμήματα διαθέτουν συνολικά μόνο 18 κλίνες σε κατάλληλα θωρακισμένα δωμάτια. Εάν βεβαίως κάποιος θελήσει να απευθυνθεί σε ιδιωτικά κέντρα, το κόστος για τρεις ημέρες νοσηλείας ξεκινά από 4.000 ευρώ και ανεβαίνει...
Σε τι συνιστάται η χορήγηση του ραδιενεργού ιωδίου 131; Μετά την ολική θυρεοειδεκτομή, ακολουθεί σπινθηρογραφικός έλεγχος με Ι-131, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει υπόλοιπο θυρεοειδή που προσλαμβάνει το ιώδιο 131 και ακολούθως αν υπάρχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις. Ανάλογα με τα ευρήματα, χορηγείται θεραπευτική δόση ιωδίου 131 για την πλήρη καταστροφή του θυρεοειδικού παρεγχύματος και των μεταστάσεων. Το ιώδιο 131 εκπέμπει β-ακτινοβολία (σωματιδιακή), η οποία έχει την ιδιότητα να προσλαμβάνεται εκλεκτικά από τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέφει, χωρίς να προκαλεί βλάβη σε γειτονικούς ιστούς και τον υπόλοιπο οργανισμό.
Ο ασθενής στη συνέχεια παρακολουθείται τακτικά και αν κριθεί απαραίτητο, οι θεραπευτικές δόσεις του ιωδίου επαναλαμβάνονται.
«Εδώ στο νοσοκομείο μας κλείνουμε ραντεβού με ασθενείς για τον Μάιο. Εχουμε διαθέσιμα πέντε δωμάτια. Απ' όσο ξέρω, σε άλλα νοσοκομεία η αναμονή φτάνει μέχρι το καλοκαίρι, έξι - εφτά μήνες», μας λέει η Ερασμία Τριβιζάκη, διευθύντρια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου «Μεταξά» στον Πειραιά.
«Το πρόβλημα είναι χρόνιο», προσθέτει ο Ιωάννης Δατσέρης, διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του «Ευαγγελισμού». «Σε εμάς με τρεις κλίνες η αναμονή είναι 4-5 μήνες. Το ιδανικότερο για τη λήψη ιωδίου είναι οι πρώτες σαράντα ημέρες μετά το χειρουργείο. Υπάρχει ο ψυχολογικός παράγοντας της επιπλέον ψυχολογικής επιβάρυνσης για τον ασθενή τον οποίο πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας. Ελπίζουμε τώρα με τις 4 νέες κλίνες στο νοσοκομείο "Αγιοι Ανάργυροι" να μειωθεί και άλλο ο χρόνος αναμονής. Η μία κλίνη στο ΝΙΜΤΣ, η μία στο 401, οι δύο στο "Αλεξάνδρα" και οι άλλες δυο στο "Αρεταίειο" δεν φτάνουν».
Κατά τον Γεράσιμο Ρηγάτο, ογκολόγο-παθολόγο, πανεπιστημιακό, «ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα, αν και σπάνιος, εμφανίζει όμως αυξητικούς ρυθμούς σε πολλές χώρες. Από 3,6 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους το 1973 έχει ανέβει σε 8,7 το 2002 και συνεχίζει αυξανόμενος. Ισως η ραδιενεργός ρύπανση πυρηνικών ατυχημάτων κ.λπ. να ευθύνεται γι' αυτό. Η μικρή αυτή αναλογία όμως για τα 10 εκατομμύρια του ελληνικού πληθυσμού φθάνει τα 870 άτομα, δηλαδή ένα σοβαρό αριθμό. Σχετικά με τη χορήγηση θεραπευτικής δόσης ραδιενεργού ιωδίου υπήρχε πρόβλημα σταθερά όλα τα χρόνια που άσκησα την ογκολογία, με την έννοια της μακρόχρονης αναμονής των ασθενών. Νομίζω όμως ότι η αυξανόμενη επίπτωση του νεοπλάσματος απαιτεί είτε αύξηση των κέντρων χορήγησης είτε την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωσή τους».
Τα τμήματα των παραπάνω νοσοκομείων ελέγχονται από τον Δημόκριτο. Περιλαμβάνουν: α) θωρακισμένο προθάλαμο και δύο θωρακισμένα δωμάτια παραμονής ασθενών όπου χορηγούνται θεραπευτικές δόσεις Ι-131 ή και άλλα θεραπευτικά ραδιοφάρμακα (π.χ. In-111 Octreoscan ή Ι-131 MIBG μόνο σε ενήλικους) και β) ένα σύστημα διάθεσης ραδιενεργών λυμάτων. Το κάθε θωρακισμένο δωμάτιο διαθέτει κλίνη, τουαλέτα με μπάνιο, ειδικό λοιπό ξενοδοχειακό εξοπλισμό, κλειστό κύκλωμα τηλεπαρακολούθησης των ασθενών με τηλεφωνική σύνδεση, τηλεόραση, ηλεκτροκαρδιογράφο και λοιπό απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό επειγόντων καταστάσεων.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
ΠΡΕΖΑ TV
12-1-2011
3 σχόλια:
eseis tous pshfizete ti na sas kanw twra egw eksegerfhte na to antarepsete ayto
4.53
Πιπα!
ΤΩΡΑ!
Αυτή την Ελλάδα θέλουν καλά να πάθουν. Αντί να πάνε να γαμήσουν όλα τα μουνόπανα της εξουσίας.Στο διάολο οι καρκινογαμιόληδες.
Δημοσίευση σχολίου