ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ επίπονες προσπάθειες για την αναδιάρθρωση των δημοσιονομικών κανόνων ζήτησε από τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Η νέα παρέμβαση του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη συνέπεσε με πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας για διερεύνηση της συγκρότησης ενός πανευρωπαϊκού Yπουργείου Οικονομικών.
Χθες ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισε, κάλεσε την πολιτική ηγεσία της ευρωζώνης να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του δημοσιονομικού καθεστώτος στην περιοχή. Ο κεντρικός τραπεζίτης κατέστησε σαφές ότι δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από την κεντρική τράπεζα για να αντισταθμίζει την ανευθυνότητα των κυβερνήσεων. Απευθυνόμενος σε Γερμανούς βουλευτές τόνισε ότι «η ευθύνη για τη νομισματική πολιτική δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κυβερνητική ανευθυνότητα». Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις των Βρυξελλών έως σήμερα δεν είναι αρκετές, κατά την εκτίμηση της ΕΚΤ. Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι «η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να ξεκουραστεί στα μισά του δρόμου, πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι». Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ζήτησε την πιστή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων με αυστηρότητα.
Διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης συνεχίζεται, ενώ χθες δημοσιογραφικά πρακτορεία επέμεναν ότι η ΕΚΤ προχώρησε στην αγορά βραχυπρόθεσμων πορτογαλικών τίτλων.
«Η απόφαση να αγοράσουμε κρατικά ομόλογα δεν είχε σκοπό να ενισχύσουμε τα χρεωμένα κράτη - μέλη, αλλά να ανταποκριθούμε σε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της αγοράς», διευκρίνισε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος παραμένει η σταθερότητα των τιμών και εκφράζοντας αισιοδοξία για τον πληθωρισμό στην Ε.Ε.
Σχέδιο για ένα πανευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί η Γαλλία, το οποίο πρόκειται να καταθέσει στον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπούι. Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι μέλη του γαλλικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κατέθεσαν τη σχετική πρόταση στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο σύνταξης 16 προτάσεων για τη βελτίωση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό υπουργείο θα πρέπει να ξεκινήσει με τις Γερμανία και Γαλλία και στη συνέχεια να διευρυνθεί σε περισσότερες χώρες της ευρωζώνης που συντάσσονται με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.
Χθες, πάντως ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Σέιμπερτ, δήλωσε ότι η έκδοση ευρωομολόγων δεν απασχολεί τις συζητήσεις Γαλλίας και Γερμανίας.
ΠΡΕΖΑ TV
8-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου