Στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Τυνησίας καθώς οι διαδηλώσεις, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 23 άνθρωποι σύμφωνα με τις αρχές, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ωστόσο εκπρόσωποι των συνδικάτων και των υπηρεσιών υγείας κάνουν λόγο για περισσότερους από 50 νεκρούς τη στιγμή που οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται προκαλώντας ανησυχία στη διεθνή κοινότητα καθώς όπως όλα δείχνουν πρόκειται για την πιο έκρυθμη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών.
Σήμερα σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης και έπειτα από τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, ο πρωθυπουργός της χώρας Μοχάμετ Χανούτσι Κχανούτσι διέταξε την απελευθέρωση όσων είχαν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες και ανακοίνωσε την απόλυση του υπουργού Εσωτερικών.
Χθες το βράδυ η αστυνομία, σύμφωνα με το BBC πυροβολούσε στον αέρα για εκφοβισμό προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν βγει στους δρόμους στην πόλη Ετανταμέν μόλις 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας την Τύνιδα.
Οι διαδηλωτές, κυρίως νέοι, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και κυβερνητικών κτιρίων, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και επιτέθηκαν στην αστυνομία.
"Δεν φοβόμαστε παρά μόνο το Θεό" φώναζαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία τα οποία υποστηρίζουν ότι η ανεργία και η ισχύουσα πολιτική κατάσταση πυροδότησαν την οργή του πλήθους.
Νωρίτερα η αστυνομία έκανε χρήση βίας για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις δημοσιογράφων και καλλιτεχνών που διαμαρτύρονταν για τους πυροβολισμούς κατά των διαδηλωτών.
Η αστυνομία ανέφερε ότι τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν από αστυνομικούς που βρίσκονταν σε αυτοάμυνα. Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι διαδηλωτές πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ από ακροβολιστές.
Οι διαδηλωτές εδώ και εβδομάδες διαμαρτύρονται για την ανεργία που μαστίζει τη χώρα και ζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Η τηλεοπτική εμφάνιση της Δευτέρας του Τυνήσιου προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί δεν κατόρθωσε να κατευνάσει τις πιο σοβαρές κοινωνικές αναταραχές των τελευταίων 23 χρόνων στην Τυνησία, παρότι υποσχέθηκε εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Απέδωσε δε τις ταραχές σε "μειονότητες εξτρεμιστικών στοιχείων".
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Τυνησίας παραμένουν κλειστά, μέχρι ν’ αποκατασταθεί η τάξη.
Από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Μάρκ Τόνερ, εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για εκτεταμένη χρήση βίας από τις αρχές της Τυνησίας. Και η Ε.Ε. εξέφρασε την ανησυχία της και κάλεσε την κυβέρνηση της Τυνησίας να μην εμποδίζει την ελευθερία της έκφρασης.
Σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε την κυβέρνηση της Τυνησίας να προσπαθήσει για την εξεύρεση μιας "ειρηνικής λύσης" στα κοινωνικά προβλήματα που συγκλονίζουν τη χώρα.
"Ανησυχούμε για τα προβλήματα και την αστάθεια στην Τυνησία, αλλά και για τις ενέργειες της κυβέρνησης, οι οποίες δυστυχώς προκάλεσαν το θάνατο νέων διαδηλωτών", τόνισε η Κλίντον και πρόσθεσε ότι οι αρχές της Τύνιδας θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους.
Οι ταραχές ξεκίνησαν στις 17 Δεκεμβρίου όταν ένας νεαρός έμπορος φρούτων αυτοπυρπολήθηκε στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσχεση των εμπορευμάτων του από την αστυνομία,επειδή δεν είχε την απαιτούμενη άδεια.
Ο πρόεδρος της Τυνησίας, Μπεν Άλι είναι ο δεύτερος πρόεδρος της χώρας από τότε που η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Γαλλία το 1956. Ανήλθε στην εξουσία το 1987 και επανεκλέγει για πενταετή θητεία το 2009.
ΠΡΕΖΑ TV
12-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου