Δευτέρα, Ιανουαρίου 17, 2011

Η ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΡΑΣΗ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Στην σημερινή συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης με αντικείμενο συζήτησης τις προτάσεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ για ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF, η Γερμανία - χώρα κλειδί για την λήψη μιας τέτοιας απόφασης - είναι πιθανόν να αντιδράσει αφού φαίνεται να έχει χάσει την αίσθηση του επείγοντος για μία τέτοια αλλαγή μετά τις επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων της Πορτογαλίας και Ισπανίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γουόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε, μάλιστα, τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν την τρέχουσα συζήτηση σχετικά με την αύξηση του μεγέθους των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης. "Δεν υπάρχει καμία ανάγκη επί του παρόντος" για κάτι τέτοιο δήλωσε σε γερμανικό κρατικό ραδιοσταθμό, υποδεικνύοντας την ανάγκη εξεύρεσης μεσοπρόθεσμης λύσης και επίλυσης των προβλημάτων των περιφερειακών χωρών με ίδιες δυνάμεις.

Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, την παραμονή της συνάντησης στις Βρυξέλλες, επανέλαβε την άποψή του για ενίσχυση του ταμείου τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Το ταμείο αυτό μπορεί να δανειστεί χρήματα στις αγορές με εγγυήσεις των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης μέχρι 440 δισ. ευρώ. Όμως επειδή χρειάζεται να κρατήσει την άριστη πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ, μπορεί να δανείσει το ίδιο μόνον μέχρι 250 δισ. Αυτό σημαίνει πως σήμερα τα περιθώρια που έχει για διάσωση μιας ακόμη χώρας περιορίζονται στην Πορτογαλία.

Στο μεταξύ η Γερμανία πιέζει για λήψη ευρύτερων μέτρων κατά της κρίσης στη σημερινή συνάντηση κορυφής. Η Γερμανίδα πρωθυπουργός, Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε το Σάββατο πως οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα στήριξης του ευρώ πρέπει να αποτελούν μέρος ενός στρατηγικού πακέτου με στόχο την ισχυροποίηση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Επίσης, διευκρίνισε, πως τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη πρέπει να έχουν μελετηθεί σοβαρά προηγουμένως και όχι κάθε φορά να εγείρεται και κάποιο νέο ζήτημα.

Ανάμεσα στα αμφισβητούμενα θέματα είναι η επιθυμία της Γαλλίας να επιτραπεί στον μηχανισμό διάσωσης να αγοράζει ομόλογα ευάλωτων χωρών-μελών, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία η οποία με τη σειρά της θέλει να εισάγουν οι χώρες-μέλη στη νομοθεσία τους τον κανόνα του "φρένου στο χρέος" που η ίδια υιοθέτησε το 2009. Η Γερμανία επίσης αντιτίθεται στη μείωση του επιτοκίου με το οποίο ο μηχανισμός EFSF χρεώνει τις δανειζόμενες χώρες, ένα βήμα που άλλες χώρες θεωρούν απαραίτητο για να επιτραπεί στις ευάλωτες οικονομίες να μειώσουν τον όγκο χρεών τους. Εάν το περιθώριο του επιτοκίου που σήμερα είναι 300 μονάδες βάσης μειωνόταν για τον μηχανισμό EFSF, θα έπεφτε αυτομάτως και το κόστος των δανείων που έχουν ήδη συμφωνηθεί με Ελλάδα και Ιρλανδία.

ΠΡΕΖΑ TV
17-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: