Σάββατο, Ιανουαρίου 22, 2011

ΚΛΕΒΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΚΟ

Η τιμή του χαλκού έχει ξεπεράσει τα 8.500 δολ. ανά τόνο και ο τζίρος της παγκόσμιας βιομηχανίας σκραπ υπερβαίνει τα 85 δισ. δολ. Γι' αυτό έχει γίνει περιζήτητος από τους πωλητές παλιοσίδερων, πολλοί από τους οποίους αναθέτουν σε ομάδες Ρομά, κυρίως αλβανικής καταγωγής, τη βρώμικη δουλειά, της προμήθειας του μετάλλου με κάθε μέσο. Ετσι, οι κλοπές χαλκού και άλλων μετάλλων από κυκλώματα επιτήδειων μεταναστών και Ρομά έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα για τη χώρα μας και σε διαβαλκανική μπίζνα. Ενδεικτικά, για τις διαστάσεις του προβλήματος -και εκτός συνόρων-, βουλγαρικά κυκλώματα άρπαξαν πριν εξαρθρωθούν περισσότερα από 320 κιλά χρυσό, 20 κιλά ασήμι και 1 κιλό πλατίνα από αποθήκη του τελεωνείου στο αεροδρόμιο της Σόφιας. Το ενδιαφέρον τους δεν είναι μόνο για ζητούμενα μέταλλα, αλλά και για καλώδια, εργαλεία από οικοδομές, μετασχηματιστές από εργοστάσια και κολόνες της ΔΕΗ, γραμμές και καλώδια του ΟΣΕ. Αλλά δεν την γλυτώνουν: καπάκια φρεατίων, βάνες ύδρευσης χωραφιών, ακόμη και καμπάνες (χρησιμοποιούν ανυψωτικά μηχανήματα), κολυμπήθρες από εξωκλήσια και μεταλλικά σκεύη από νεκροταφεία.

Οι κλοπές, εκτός από φθορές με πολύ μεγάλα οικονομικά κόστη, κυρίως για τη ΔΕΗ και τον ΟΣΕ, για εργοτάξια και αγροτικές εγκαταστάσεις, προκαλούν και λαϊκές αντιδράσεις λόγω της βεβήλωσης και σύλησης τάφων, όπως συνέβη σε νεκροταφεία της Μακεδονίας και στο Γ' νεκροταφείο Πειραιά.

«Ψιλικατζήδες»

Στη Μακεδονία τα κυκλώματα αποτελούνται από Βούλγαρους και Ρομά. Στη νότια Ελλάδα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Στα «μεγάλα» που καταληστεύουν τον ΟΣΕ και άλλους οργανισμούς και στους «ψιλικατζήδες-λαστιχάδες», από Ρομά και Πακιστανούς, που κλέβουν καλώδια οικοδομών και παλιά λάστιχα και τα καίνε για να πάρουν τον χαλκό και άλλα υλικά.

Πρόσφατα (13.1.2011) στα Σκούρτα Βοιωτίας και στο Σχηματάρι πιάστηκαν 7 αλλοδαποί (5 Πακιστανοί, ένας Αλβανός και ένας Ινδός), μέλη πολυεθνικής σπείρας κλοπής μετάλλων. Στην κατοχή τους βρέθηκαν περίπου δύο τόνοι (!) χάλκινων καλωδίων του δικτύου ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ που είχαν κόψει από το τμήμα μεταξύ Δεκέλειας και Οινόης, με αποτέλεσμα να διακοπούν επί πολλές ώρες τα δρομολόγια της γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ το τελευταίο δίμηνο, ξεπερνούν το 1.300.000 ευρώ (!) και τα κλεμμένα υλικά πωλούνταν σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης παλαιών μετάλλων. Στην Κοζάνη τον περασμένο Οκτώβριο πιάστηκε 32χρονος για κλοπή 15 τόνων σιδήρου από το εργοτάξιο του ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ.

7 σπείρες

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. τη διετία 2009-2010 μόνο από τον ΟΣΕ εκλάπησαν 43.505 μέτρα καλώδια και 20.023 κιλά χαλκού και μεταλλικών αντικειμένων. Επ' αυτοφώρω πιάστηκαν γι' αυτού του είδους τις κλοπές και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη 192 Ελληνες και αλλοδαποί, ενώ εξαρθρώθηκαν 7 σπείρες της επονομαζόμενης «Μαφίας του Χαλκού» και παρακλάδι της που δρούσε στη Βοιωτία και την Αττική. Εκοβαν τα καλώδια ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στις περιοχές Θήβας, Αλιάρτου και Λιβαδειάς και τα έκρυβαν τυλιγμένα σε κουλούρες στα χωράφια.

Στη συνέχεια τα μετέφεραν με φορτηγά σε ερημικά σημεία της Μάνδρας του Ασπρόπυργου και των Ανω Λιοσίων, όπου αφαιρούσαν το χαλκό και τον πουλούσαν σε παράνομες μάντρες. Συνελήφθησαν Πακιστανοί, Ρομά και ιδιοκτήτης μάντρας στα Ανω Λιόσια, ενώ γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των παράνομων χυτηρίων.

Το περασμένο καλοκαίρι το νεκροταφείο Ρόδου αποψιλώθηκε από καντήλια, θυμιατά, κορνίζες φωτογραφιών και καταστράφηκαν τάφοι για την αφαίρεση μετάλλων. Οπως κατήγγειλε ο εργολήπτης ηλεκτροδότησης του κοιμητηρίου, οι δράστες άρπαξαν και ένα ολόκληρο ξύλινο στροφείο, τυλιγμένο με καλώδιο, αξίας 5.000 ευρώ.

Στο Βοτανικό, τον Ταύρο, τον Ασπρόπυργο και άλλες περιοχές, οι παράνομες μάντρες πωλητών μετάλλων δεν κάνουν μόνο χρυσές δουλειές αλλά έχουν καταστεί ανοιχτή πληγή ρύπανσης, ενώ το «κυνήγι» φτάνει μέχρι την αφαίρεση ακόμη και σιδηροκατασκευών σπιτιών και αποθηκών, όπως καταγγέλθηκε από πολίτες στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου.

Στο Θριάσιο καταγγέλλεται ότι Αλβανοί - Ρομά έχουν καταπατήσει χωράφια και οικόπεδα δεκάδων εκατοντάδων στρεμμάτων για την καύση των καλωδίων. Οι καταυλισμοί τους δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι από τους αστυνομικούς, οι οποίοι όσες φορές επιχείρησαν να επέμβουν συνάντησαν σθεναρή αντίσταση- μερικές φορές και ένοπλη. Για την «αγορά» μάς μίλησε ο κ. Κώστας, νόμιμος πωλητής μετάλλων: «Αγοράζω σίδερο και χαλκό. Το σίδερο το μεταπουλάω, αλλά το χαλκό τον φυλάω σαν χρυσάφι. Η αυξανόμενη ζήτηση άρχισε από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Αργεντινή, και θα εξαπλωθεί παγκοσμίως.

Στο σκελετό των κτηρίων το σκυρόδεμα αντικαθίσταται πλέον από μεταλλικές κατασκευές γιατί μειώνεται το κόστος και επιταχύνεται η αποπεράτωση των έργων. Αλλάζει όλο το φάσμα της οικοδομής, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ετσι, κράτη -κυρίως η Κίνα και η Αργεντινή- που δρουν προνοητικά συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες σίδηρου και χαλκού.

Μέσα σε ενάμιση μήνα η τιμή του σιδήρου έχει ανέβει κατά 10 λεπτά του ευρώ. Η Χαλυβουργική τώρα αγοράζει λειωμένο σίδερο 20-22 λεπτά του ευρώ ανά κιλό από τους scrap dealers (πωλητές παλιοσίδερων) -οι περισσότεροι των οποίων είναι παράνομοι».

»Οταν η Κίνα προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου οι "σκραπατσίδες" στην Ελλάδα ξεπούλησαν από σίδερο και χαλκό. Τότε η Χαλυβουργική αγόραζε το σίδηρο 35 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με στοιχεία του International Iron and Streel Institute, το 2004 η κατανάλωση σκραπ στην Ασία έφτασε τους 155,9 εκατ. μετρικούς τόνους, όταν η παγκόσμια κατανάλωση ήταν στους 440 εκατ. μετρικούς τόνους. Οι μετοχές προϊόντων χαλκού παίζονται πολύ δυνατά στα χρηματιστήρια».

Εσείς λιώνετε μέταλλα;

«Οχι μόνο αγοράζω. Εχει τέτοια ανέχεια ο κόσμος σήμερα, που πουλάει ακόμα και τα μπρούτζινα γουδοχέρια. Από αυτά που αγοράζω, μεταπουλάω σε χυτήρια τα σιδερικά και φυλάω το χαλκό. Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα χυτήρια πρέπει να είναι στις ζώνες ΒΙΠΕ του Σχιστού και του Θριασίου. Για να λιώσεις, απαιτείται τριφασικό ρεύμα, που μόνο εκεί υπάρχει. Υποτίθεται ότι πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές και να μην αγοράζουν από κλέφτες. Ομως τη δουλειά την κάνουν τα κυκλώματα των Πακιστανών και των Αλβανών Τσιγγάνων (σ.σ. 4.000 ήρθαν μεταξύ 2000-2004 και οι περισσότεροι έχουν εγκατασταθεί στον Ασπρόπυργο)».

Διοξίνες

Ομως από την καύση καλωδίων και ελαστικών εκλύονται στην ατμόσφαιρα πολλές καρκινογόνες διοξίνες. Οι επιπτώσεις σύμφωνα με το χημικό, πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ Νίκο Κατσαρό είναι βαριές: «Εκπέμπονται διοξίνες, πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs ή κλοφέν σύμφωνα με την εμπορική ονομασία), μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και του θείου, υδρόθειο, πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), αρωματικοί υδρογονάνθρακες, πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs), αιωρούμενα σωματίδια.

Καρκίνοι

Πολλά από τα στοιχεία αυτά ενοχοποιούνται για την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου. Ωστόσο υπάρχουν και βραχυπρόθεσμες επιδράσεις από την καύση των καλωδίων, καθώς ορισμένοι από τους παραγόμενους ρύπους επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα, προκαλούν βλάβες στα μάτια, είναι αλλεργιογόνοι, ορισμένοι έχουν και τοξική δράση. Οι χρόνια πάσχοντες από άσθμα, βρογχίτιδες, καρδιακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο. Η φορμαλδεΰδη θεωρείται παράγοντας μεταλλάξεων». *

ΓΔΥΝΟΥΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΟΣΕ

Τη διετία 2009-2010 μόνο από τον ΟΣΕ εκλάπησαν 43.505 μέτρα καλώδια και 20.023 κιλά χαλκού

Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: