Συνέντευξη Τύπου έδωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όσον αφορά στα οικονομικά των κομμάτων. Η Α. Παπαρήγα ζήτησε, μεταξύ άλλων, την αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» και την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι συστηματικά απορρίπτουν τις προτάσεις του κόμματός της, που πολλές φορές έχουν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο.
«Το κοινοβούλιο δεν είναι περιχαρακωμένο από το πεδίο της οικονομίας και της κοινωνίας. Το αντίθετο. Παίρνει απάνθρωπες και άδικες αποφάσεις», είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, καταγγέλοντας ότι η συζήτηση που γίνεται για τον «εξαγνισμό» και την «ηθικοποίηση» του απαξιωμένου σε μεγάλος μέρος του κόσμου πολιτικού συστήματος είναι επιφανειακή και υποκριτική.
Η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των ανθρώπων, που με κουπόνια δίνουν την συνδρομή τους στο κόμμα, ενώ αναφερόμενη στην κρατική επιχορήγηση σημείωσε ότι είναι ένα βοήθημα για το ΚΚΕ , αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αν θέλουν ας την καταργήσουν».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η Α. Παπαρήγα, είπε ότι τα προβλήματα οξύνονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανό η χώρα να οδηγηθεί σε ελεγχόμενη χρεοκοπία. Το θέμα, πρόσθεσε, δεν είναι οι εκλογές, που μπορεί να γίνουν, αλλά μιά άλλη εξουσία με αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων.
Σε άλλη ερώτηση, για τις συνομιλίες του πρωθυπουργού στην Τουρκία, η Α. Παπαρήγα, απάντησε ότι αυτά που συζητούνται ιδιαίτερα δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα.
Τέλος, η Α. Παπαρήγα επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας, ενώ εξέφρασε την απορία της, γιατί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, μέσω του υφυπουργού Γ. Μανιάτη, κάνει λόγο για γεωτρήσεις στο Ιόνιο ή το βόρειο Αιγαίο και δεν μιλάει για το νότιο Αιγαίο, όπου πιθανολογείται ότι υπάρχουν κοιτάσματα.
Συγκεκριμένα οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι οι εξής:
1. Για το πόθεν έσχες των περιουσιακών στοιχείων υπουργών, βουλευτών και επιχειρηματιών κλπ.
- Να γίνουν ονομαστικές οι ανώνυμες μετοχές των εταιριών, οι τίτλοι του δημοσίου και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Σε διαφορετική περίπτωση, όσο οι τίτλοι αυτοί παραμένουν ανώνυμοι, κανένας πραγματικός έλεγχος περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπάρξει. Γι' αυτό πρέπει να μετατραπούν οι ανώνυμες μετοχές των εταιριών, οι ονομαστικοί τίτλοι του δημοσίου και των άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων σε ονομαστικούς, ώστε να μπορεί να γίνεται προσωπικός έλεγχος.
- Να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα.
- Να καταργηθούν το φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό και επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μπορεί να γίνεται έστω και στοιχειώδης έλεγχος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της διαπλοκής.
2. Για τις βουλευτικές αποζημιώσεις
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει πάνω από μια φορά πρόταση νόμου για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, την δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση όλων των αμοιβών για συμμετοχή σε συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής και τις άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες. Όχι μόνο σε περίοδο οικονομικής κρίσης αλλά πάγια.
Για την ηλικία και το ύψος της συνταξιοδότησης να ισχύουν οι κοινές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού φορέα.
3. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για μια ακόμα φορά επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του νόμου "περί ευθύνης υπουργών", ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που οδηγούν στην ατιμωρησία, (αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων περί παραπομπής ώστε να μην μπορεί η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να μπλοκάρει την παραπομπή, να ισχύσει η κοινή παραγραφή όπως για όλους τους πολίτες). Συγκεκριμένα, αν πρόκειται για πλημμέλημα η καταδίκη να είναι 5 χρόνια, αν πρόκειται για κακούργημα 15-20 χρόνια, ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.
ΠΡΕΖΑ TV
12-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου