Σάββατο, Ιανουαρίου 22, 2011

Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΣΟ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

«Είναι τα βιντεοπαιχνίδια περισσότερο εθιστικά από βαριά ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη;». Αυτό είναι το ερώτημα που ταλανίζει μεγάλη μερίδα επιστημόνων στη Βρετανία. Ψυχίατροι και ερευνητές υποστηρίζουν πλέον πως ο εθισμός σε βιντεοπαιχνίδια ενέχει σοβαρούς κινδύνους στον ψυχισμό των νέων κυρίως ανθρώπων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από ένα σχετικό ντοκυμαντέρ που προβλήθηκε πριν από έναν μήνα στη Βρετανία και το οποίο παρουσιάζει τα βιντεοπαιχνίδια εξίσου επικίνδυνα με την ηρωίνη. Στο ντοκυμαντέρ του ΒΒC με την ονομασία «Αddicted to Games?» (Είστε εθισμένοι στα βιντεοπαιχνίδια;) αυτά παρουσιάζονται ως μια εθιστική και άκρως επικίνδυνη ασχολία. Η απάντηση της βιομηχανίας κατασκευής βιντεοπαιχνιδιών ήταν, όπως ήταν αναμενόμενο, άμεση και σκληρή, κατηγορώντας το εν λόγω ντοκυμαντέρ ότι δεν είχε καμία ουσιαστική απόδειξη και ότι τα παρουσίαζε όλα υπερβολικά.

Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3.034 νέων στη Σιγκαπούρη, το 10% των φανατικών παικτών εμφανίζουν όντως συμπτώματα σοβαρού εθισμού, με επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Η εξάρτηση από τα βιντεοπαιχνίδια ορίζεται με βάση το «Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ενωσης», κατά το οποίο ένα άτομο ορίζεται ως εξαρτημένο όταν πληρούνται ορισμένες συνθήκες που συνδέονται με μειωμένη λειτουργικότητα στο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό περιβάλλον. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι από αυτούς που διαγνώστηκαν αρχικά ως παθολογικοί παίκτες, το 84% εμφάνιζε τα ίδια συμπτώματα έπειτα από δύο χρόνια.

Παράλληλα, από αυτούς που δεν ήταν παθολογικοί, μόλις το 1% εμφάνισε συμπτώματα εθισμού δύο χρόνια μετά. Μερικά από τα ψυχιατρικά συμπτώματα που συνοδεύουν τους εξαρτημένους παίκτες είναι η κατάθλιψη, οι κοινωνικές φοβίες και το άγχος. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν πως «αν είστε ένας από τους πολλούςπου έχουν αγοράσει ένα παιχνίδι και στη συνέχεια έχετε μείνει πάνω του για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες ημέρες, αφότου έφθασε στα χέρια σας, τότε είστε εθισμένοι». Για όλους όσοι η συνήθεια αυτή έχει γίνει τόσο κακός εθισμός, άνοιξε ήδη η κλινική απεξάρτησης βιντεοπαιχνιδιών με την επωνυμία Smith and Jones Αddiction Consultancy που εδρεύει στο Αμστερνταμ.

ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: