Η οικονομική κρίση «καίει» δασικά είδη σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς εκατοντάδες οικογένειες από ημιορεινές και πεδινές περιοχές στρέφονται στην παράνομη υλοτόμηση για να εξασφαλίσουν καύσιμη ύλη για τις ξυλόσομπες του χειμώνα.
Το φαινόμενο εμφάνισε φέτος έξαρση στον Ολυμπο και στα Πιέρια Ορη αν κι όπως λένε επαγγελματίες υλοτόμοι «η λαθροϋλοτόμηση στις δασικές περιοχές είναι μόνιμη».
Στην περιοχή της Πιερίας, το τελευταίο διάστημα έχουν αναφερθεί τριάντα τουλάχιστον περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας και έχουν κατατεθεί ισάριθμες μηνύσεις από δασικούς υπαλλήλους «οι περισσότερες εκ των οποίων» όπως ανέφερε στην «Κ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών του νομού κ. Ευ. Ρούπας «αφορούσαν άτομα που έκοβαν ξύλα για να περάσουν τον χειμώνα».
Η αύξηση των περιπτώσεων λαθραίας υλοτόμησης συνδέεται άμεσα με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και πολλές οικογένειες «επιστρέφουν» στην ξυλόσομπα με... δωρεάν προμήθεια ξύλων από το κοντινότερο δάσος.
Οι δασολόγοι επισημαίνουν πως οι κάτοικοι των ορεινών οικισμών κάνουν συνήθως χρήση των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας που προβλέπει για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και άλλων χαμηλόμισθων συνταξιούχων τη χορήγηση καυσόξυλων με χαμηλή τιμή από το Δασαρχείο της περιοχής. Οι κάτοικοι όμως των οικισμών που δεν είναι χαρακτηρισμένοι ως ορεινοί και δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη ρύθμιση προτιμούν να κόβουν παράνομα ξύλα από τα δάση της περιοχής τους, ρισκάροντας τη σύλληψη και το πρόστιμο το οποίο είναι τρεις φορές υψηλότερο από το ποσό που θα κατέβαλαν αν αγόραζαν καυσόξυλα από το εμπόριο.
Είναι ευκολότερο...
Το αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα με τον κ. Ρούπα ότι τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες ξερών ξύλων από πεσμένα κλαδιά και κορμούς αν έμπαιναν μέσα στο δάσος. Αντ’ αυτού προτιμούν να κόψουν δέντρα κατά μήκος του δασικού δρόμου επειδή φορτώνονται ευκολότερα.
Ο πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Σταυρού Θεσσαλονίκης κ. Ν. Μπλεπιτζόγλου απέδωσε την έξαρση της λαθροϋλοτόμησης στη φετινή μείωση κατά 50% της ποσότητας καυσόξυλων που παρέχουν κάθε χρόνο σε χαμηλή τιμή τα δασαρχεία στους κατοίκους των ορεινών οικισμών. Οπως ανέφερε ο ίδιος, με την αλλαγή αυτή, τα μέλη του Συνεταιρισμού δεν μπορούν να διαθέτουν πλέον τις μεγαλύτερες ποσότητες στα δασαρχεία, αλλά στο ελεύθερο εμπόριο, όπου οι τιμές αυξάνονται από τους εμπόρους όσο τα καυσόξυλα (δρυς-οξιά) απομακρύνονται από την περιοχή προέλευσή τους (90 ευρώ/τόνο στη Φλώρινα, 125 ευρώ/τόνο στη Θεσσαλονίκη).
Τα μέλη του Σωματείου της Θεσσαλονίκης που υλοτομούν δασικά είδη σε όλη σχεδόν τη χώρα καταγγέλλουν και φαινόμενα κλοπής καυσόξυλων. Ποσότητες που στοιβάζονται μετά τη ξύλευσή τους σε δασικούς δρόμους με σκοπό να ξεραθούν και στη συνέχεια να μεταφερθούν εξαφανίζονται μέσα σε μια νύχτα από επιτήδειους που στη συνέχεια τα πουλούν στο εμπόριο.
Τα δάση της Δράμας, της Πιερίας, της Καστοριάς και του Αγίου Ορους παρέχουν σήμερα τις περισσότερες ποσότητες ξυλείας στην Ελλάδα. Οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δασών στη Δράμα και στη Δ. Μακεδονία ανέφεραν πάντως ότι στις ζώνες ευθύνης τους τα κρούσματα λαθροϋλοτόμησης είναι μεμονωμένα. Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης ωστόσο έχει καταγγείλει σοβαρές περιπτώσεις λαθροϋλοτόμησης κατά μήκος του Αλιάκμονα ποταμού, στο ύψος του χωριού Ελάτη και της μονής Ιλαρίωνος. Στην πρώτη περιοχή (Ελάτης-Παλιουριάς) τα τελευταία χρόνια σχεδόν αφανίστηκε από συστηματική λαθροϋλοτόμηση ένα πανέμορφο δάσος βελανιδιάς έκτασης 2.000 στρεμμάτων. Οι αμμοληψίες που έγιναν στην περιοχή των Αναβρυκών για την κατασκευή του φράγματος Ιλαρίωνος αποτέλεσαν την αφορμή για την ολοκληρωτική εξαφάνιση του πλατανόδασους που υπήρχε εκεί, καθώς «κάτοικοι από τα γύρω χωριά, λαθροϋλοτόμοι και μικροεργολάβοι πετσόκοψαν αμέτρητα πλατάνια και καταλήστεψαν το υπόλοιπο αμμοχάλικο, το φυσικό φίλτρο του ποταμού» ανέφερε ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης κ. Λ. Τσικριτζής.
Του Θαναση Tσιγγανα
ΠΡΕΖΑ TV
6-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου