Ο «χορός» των επιχειρησιακών συμβάσεων, που άνοιξε με τη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ της Δράμας, θα έχει και συνέχεια, καθώς τουλάχιστον σε άλλες δύο επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης οι διοικήσεις έχουν προσκαλέσει τους εργαζόμενους σε διαπραγματεύσεις, ενώ πολλές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας απευθύνονται στα κατά τόπους κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ζητώντας πληροφορίες.Σύμφωνα με τα στοιχεία εννέα αντίστοιχων υπηρεσιών (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και τις Διευθύνσεις Κοινωνικής Επιθεώρησης Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα κάποια άλλη περίπτωση υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης, πλην της ΝΕΟΓΑΛ, και οι επαφές των εργοδοτών αφορούν προς το παρόν την ενημέρωσή τους για τη διαδικασία και το νομοθετικό πλαίσιο.
Νέες συμβάσεις
Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εκτιμά πως στο επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν προσπάθειες εργοδοτών για υπογραφή νέων συμβάσεων και ο νέος πρόεδρός του, Π. Τσαραμπουλίδης, καλεί τους εργαζομένους και τα σωματεία να κοινοποιούν αμέσως στο ΕΚΘ την οποιαδήποτε ανάλογη απόπειρα. Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των εργατοϋπαλληλικών κέντρων σε Σέρρες και Κιλκίς καταγγέλλουν διαρκή συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρησιακών / εργοστασιακών σωματείων στην περιοχή, υπό την απειλή απολύσεων.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Σερρών, Α. Απιδόπουλος, καταγγέλλει πως πολλές επιχειρήσεις του νομού έχουν προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις, μειώνοντας τους μισθούς έως και 35%, και υποστηρίζει πως σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις του νομού κατάφεραν, μέσω εκβιαστικών διλημμάτων, να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις, αλλάζοντας κυρίως τη μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική.
Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται πλέον τα επιχειρησιακά σωματεία και στον Νομό Κιλκίς, όπου οι άνεργοι εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 3.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Γεώργιο Ιωαννίδη.
ΠΡΕΖΑ TV
7-1-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου