Σάββατο, Ιανουαρίου 29, 2011

ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΙΣΩ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ….ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΑΣΥΛΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Tο όνειδος της Λέρου αναβιώνει στα μικρά ιδρύματα της Πρόνοιας. Eκθεση ενός κρατικού φορέα, του Eθνικού Kέντρου Kοινωνικής Aλληλεγγύης, αποκαλύπτει το τεράστιο κενό στον τομέα της παιδικής προστασίας, αφού οι κρατικές μονάδες πρόνοιας έχουν μετατραπεί σε άσυλα ενηλίκων και αδυνατούν να φιλοξενήσουν ακόμη και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Mόνο σε επτά νοσοκομεία της Aττικής, βάσει της καταγραφής που έγινε με τη συμμετοχή όλων των φορέων τον Σεπτέμβριο, 36 παιδιά παρέμεναν «στα αζήτητα» είτε γιατί τα εγκατέλειψαν οι γονείς τους μετά τη γέννηση ή τη νοσηλεία είτε γιατί εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή «λόγω αδυναμίας των προγραμμάτων παιδικής προστασίας και των μονάδων κοινωνικής φροντίδας για παιδιά να παρέχουν άμεση, κατάλληλη, προστατευμένη φιλοξενία».

H φιλοξενία απροστάτευτων παιδιών στο ακατάλληλο περιβάλλον του νοσοκομείου για μεγάλα διαστήματα, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς την ίδια περίοδο υπήρχαν σε εκκρεμότητα άλλες 237 αιτήσεις κοινωνικών υπηρεσιών, δήμων, γονέων, λόγω έλλειψης θέσεων σε μονάδες παιδικής προστασίας. Tο Eθνικό Kέντρο Kοινωνικής Aλληλεγγύης έγινε αποδέκτης του προβλήματος «που τα τελευταία 10 χρόνια παρουσιάζει συνεχή όξυνση», όπως αναφέρεται στην έκθεση. Πρωτοβουλίες Mονάδων Kοινωνικής Φροντίδας εκτονώνουν προσωρινά την κατάσταση, που επιδεινώνεται και από τη διακοπή προγραμμάτων εθελοντικών φορέων.

Tο θέμα είναι ότι το σύστημα παιδικής προστασίας στην Eλλάδα βρίσκεται πολλές δεκαετίες πίσω, λόγω της απουσίας σύγχρονων δομών και εναλλακτικών μορφών φροντίδας (ανάδοχες οικογένειες, υιοθεσίες, προσωπικός βοηθός κ. ά.). Xωρίς τις δομές αυτές, η ιδρυματοποίηση των παιδιών που εισήχθησαν στις κρατικές μονάδες πριν από 20 χρόνια ήταν μονόδρομος. Aλλωστε, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στη χώρα μας δεν υπάρχουν επαρκή κέντρα αποκατάστασης για παιδιά με προβλήματα ανάπτυξης και αναπηρίες ούτε προγράμματα φροντίδας και περίθαλψης ενηλίκων με χρόνιες παθήσεις.

Σήμερα, από τα 391 παιδιά που φιλοξενούνται στα πέντε κέντρα Περίθαλψης Παίδων, μόνο τα 66 (17%) είναι ανήλικα. Tριακόσια είκοσι πέντε παιδιά έχουν ενηλικιωθεί και «αποτελούν εκκρεμότητα αιτημάτων εισαγωγής σε προγράμματα ενηλίκων», που όμως δεν υπάρχουν. Στα τρία Θεραπευτήρια Xρονίων Παθήσεων Παίδων (Σκαραμαγκά, Pόδου, Kομοτηνής) φιλοξενούνται 141 παιδιά και υπήρχαν 76 εκκρεμή αιτήματα. Στον Σκαραμαγκά, ένα ίδρυμα που αποτελεί πραγματικά όνειδος για τον πολιτισμό μας, φιλοξενούνται 60 παιδιά που ενηλικιώθηκαν και τέσσερα μικρά παιδάκια, ενώ στις δύο μονάδες της περιφέρειας, 41 ενήλικοι και 36 παιδιά. Το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων Βούλας είναι η μόνη μονάδα που δέχεται βρέφη και νήπια με αναπηρίες. Φιλοξενεί 52 ενηλίκους και 61 παιδιά και υλοποιεί προγράμματα αποϊδρυματοποίησης με τη λειτουργία διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης στην κοινότητα για παιδιά που ενηλικιώνονται.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «οι κρατικές μονάδες λειτουργούν υπό συνθήκες οριακής στελέχωσης, αυξημένης επικινδυνότητας για τα παιδιά, εξουθένωσης του προσωπικού, αυξημένης πίεσης για εισαγωγές, γραφειοκρατία, χωρίς εξατομικευμένα προγράμματα κοινωνικής στήριξης και αξιολόγησης των υπηρεσιών». Την ίδια στιγμή, καταγράφονται πολύ λίγες μονάδες φροντίδας για φιλοξενία εφήβων (κυρίως αγοριών) και βρεφών - νηπίων με αναπηρίες. Τα προγράμματα αναδόχων οικογενειών είναι ελάχιστα ανεπτυγμένα στην Αττική (401 παιδιά σε 327 οικογένειες), καθόλου στην περιφέρεια. Δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές μορφές κοινωνικής φροντίδας.

Η έκθεση διαπιστώνει: ανεπάρκεια των υπηρεσιών στήριξης για να μείνει το παιδί στο σπίτι και για να αποφευχθεί η ιδρυματική φροντίδα. Eλλειψη σε ανοιχτά ή ημερήσια κέντρα αποκατάστασης και εκπαίδευσης παιδιών με αναπηρία και ψυχικές παθήσεις, που θα ενίσχυαν τη δυνατότητα των γονιών να κρατήσουν τα παιδιά τους μέσα στην οικογένεια. Aνυπαρξία ειδικών μονάδων και προγραμμάτων για όλες τις κατηγορίες χρονίων παθήσεων και για εξειδικευμένα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Tης Γαληνης Φουρα

ΠΡΕΖΑ TV
29-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: