Τρίτη, Ιανουαρίου 25, 2011

ΣΗΦΗΣ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ : «Η ∆ΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΡΓΗΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ» .ΤΥΧΑΙΟ;;;

Λάβρος κατά δικαστικών που χειρίστηκαν την υπόθεση της Siemens είναι ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής Σήφης Βαλυράκης. «∆εν µπορώ να γνωρίζω το παρασκήνιο, αλλά είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει», λέει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ»
Κατά την άποψη του Σήφη Βαλυράκη, σοβαρότατες ευθύνες φέρει ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Σανιδάς, και ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Αθανασίου, οι οποίοι από τον Απρίλιο του 2005 ξεκίνησαν την προκαταρκτική ανάκριση της υπόθεσης και «την κράτησαν για τρία χρόνια».

∆ηλαδή ποιον δρόµο θα έπρεπε να ακολουθήσει ο κ. Αθανασίου;

Να ασχοληθεί µαζί της – αντί για δύο µήνες – το πολύ τέσσερις. Τότε τα αδικήµατα δεν είχαν παραγραφεί. Οφειλε να κινητοποιήσει το Σ∆ΟΕ και τις ∆ιευθύνσεις Οικονοµικού και Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος της ΕΛ.ΑΣ. και να τελειώσει σε µάξιµουµ τέσσερις µήνες. Για ποιον λόγο, κατά τη γνώµη σας, σηµειώθηκε αυτή η καθυστέρηση;

Επειδή ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών «έπεσε» πάνω στο όνοµα του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος από το 2008 είχε οµολογήσει ότι σηµειώθηκε βλάβη για το ∆ηµόσιο, και ο κ. Αθανασίου αντί να στείλει την υπόθεση αµελλητί στη Βουλή την κράτησε να εξελίσσεται σε ρυθµούς χελώνας… Εκτός από τους λειτουργούς της ∆ικαιοσύνης υπάρχουν ευθύνες και στην κυβέρνηση της Ν.∆.;

Εκείνη την περίοδο σύσσωµη η αντιπολίτευση ζητούσε να διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή και να συσταθεί εξεταστική, αλλά ο τότε πρωθυπουργός δεν το δέχτηκε. Η προσπάθεια να µείνει «κλειστή» η υπόθεση ήταν επιτυχής µέχρι τη σύσταση της δικής µας εξεταστικής επιτροπής. Εάν ο Καραµανλής ακολουθούσε τα λόγια του Γιώργου Παπανδρέου «να µατώσουµε για να λάµψει η αλήθεια» και η ∆ικαιοσύνη έκανε καλά τη δουλειά της, θα είχε τελειώσει η ιστορία.

ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ ο Σήφης Βαλυράκης να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος για τη διαλεύκανση του σκανδάλου κι’ αυτό γιατί- όπως σηµείωναν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- τόσο ο ίδιος όσο και ο Χάρης Καστανίδης είναι οι µόνοι υπουργοί, οι οποίοι παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους έχοντας την εποπτεία του ΟΤΕ: ο Βαλυράκης τον Νοέµβριο του 1984 από το πόστο του υφυπουργού Επικοινωνιών µε αρµοδιότητα τον ΟΤΕ και ο Καστανίδης τον Αύγουστο του 1997 από υπουργός.

Πλήγµα για το πολιτικό σύστηµα είναι και η διαφυγή στο εξωτερικό των πρώην στελεχών της Siemens…
∆εν υπάρχει ακόµη και σήµερα ένα σωστό ένταλµα εναντίον τους και σ’ αυτό πάλι ευθύνονται οι ανακριτές και εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση. Ιδιαίτερα οι Π. Αθανασίου και Ν. Ζαγοριανός είχαν παραδεχθεί από τον ∆εκέµβριο του 2008 σε συνάντησή τους στη Γενεύη µε στελέχη της Eurojust, το ευρωπαϊκό όργανο για τη συνεργασία των µελών της Ε.Ε. σε θέµατα ∆ικαιοσύνης, πως εκκρεµούσε έκδοση διάταξης απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα του Χριστοφοράκου και του Μαυρίδη.

∆ηλαδή ποιοι ευθύνονται για την «απόδραση» των τριών;

Οι ανακριτικές αρχές κατά κύριο λόγο. Ολοι έπρεπε να κληθούν µε βάση τις διατάξεις για την καταπολέµηση του οργανωµένου εγκλήµατος και να τεθούν αυστηρότεροι όροι. Αυτό δεν έγινε, όπως πρόσφατα και για τον Γιουνγκ, µολονότι ο ίδιος µε έγγραφό του από τις 18/1/2010 ζήτησε να απολογηθεί στον εισαγγελέα Εφετών, παραδεχόµενος ότι υπήρξε από συναδέλφους του ροή µαύρου χρήµατος. Τι έγινε; Τίποτα, ουδέποτε κλήθηκε από τον εισαγγελέα.

Είστε ευχαριστηµένος από το έργο της Εξεταστικής;

Ολα τα κόµµατα συνεισέφεραν. Είµαι ικανοποιηµένος που η επιτροπή µε επίπονη προσπάθεια 11 ολόκληρων µηνών κατάφερε να θέσει τις βάσεις για την παραπέρα διερεύνηση και πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου. Οι περαιτέρω ευθύνες είναι ποινικές και αστικές.

ΠΡΕΖΑ TV
25-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: