Την επείγουσα διενέργεια ελέγχου για το αν οι εισαγωγείς έμποροι κρέατος και ζώντων ζώων έχουν εισάγει και προμηθεύσει την ελληνική αγορά, με προϊόντα προερχόμενα από τις περιοχές της κεντρικής και βόρειας Γερμανίας, ζήτησε επειγόντως ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) με αφορμή το νέο σκάνδαλο διοξινών.
Εντολή στον ΕΦΕΤ να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα έδωσε εξάλλου νωρίτερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα προϊόντα από τη Γερμανία μολυσμένα με διοξίνη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΟΓΑΚ Ανδρέα Γεωργούδη, ο Οργανισμός ενημερώνεται σε μηνιαία βάση για τα κρέατα που εισάγονται στη χώρα μας και μετά το σκάνδαλο των διοξινών ζητήθηκαν επειγόντως από τους εμπόρους κρέατος, στοιχεία σχετικά με εισαγωγές χοιρινών, κοτόπουλων και αβγών από περιοχές της Γερμανίας.
«Αν και δεν γίνονται εισαγωγές από τις περιοχές αυτές εμείς ζητήσαμε στοιχεία για να ελέγξουμε αν τυχόν έγιναν εισαγωγές από τις περιοχές αυτές και να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο διάθεσης μολυσμένων χοιρινών, κοτόπουλων και αβγών στην ελληνική αγορά», τόνισε.
Ο κ. Γεωργούδης επισήμανε εξάλλου ότι όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη κατά καιρούς διατροφική αλυσίδα, όταν έπληξαν και τη χώρα μας, ήταν εισαγόμενα. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας, αλλά και οι φιλικές προς αυτό μέθοδοι εκτροφής που ακολουθούνται δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής των ακραίων πρακτικών που συχνά εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.
Ο ΕΛΟΓΑΚ θα συνεργαστεί πάντως με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να διενεργηθούν και στοχευμένοι έλεγχοι, ενώ εφόσον προκύψουν ενδείξεις για ύποπτες εισαγωγές και θα υπάρξει ανάλογη ενημέρωση των καταναλωτών για τα αποτελέσματα.
Καθησυχάζει η Ενωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος
Προτροπή στους Eλληνες καταναλωτές να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κατανάλωση ελληνικών αυγών απηύθυνε στο μεταξύ η Ενωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος (ΕΑΕ), διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα με την επιμόλυνση κτηνοτροφικών προϊόντων, που προκλήθηκε στη Γερμανία από ζωοτροφές με διοξίνες, αφορά μόνον τα προϊόντα, που παρήχθησαν στη χώρα αυτή.
Σε σχετική ανακοίνωση εξάλλου, η ΕΑΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν εισάγονται φρέσκα αυγά από τη Γερμανία. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το ελληνικό αυγό ήταν και είναι απόλυτα ασφαλές και διακρίνεται από την επισήμανση EL τόσο στη σφραγίδα επάνω στο κέλυφος όσο και από τη σήμανση στη θήκη συσκευασίας του. Τονίζει τέλος ότι παρακολουθεί τη δραστηριότητα των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών.
Ουσιαστικούς ελέγχους ζητούν τα κόμματα
Την επιτακτική ανάγκη κινητοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας μας, για την ανίχνευση και καταστροφή τυχόν μολυσμένων με διοξίνες παρτίδων κρεάτων ή ζωοτροφών υπογράμμισε με δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κασαπίδης.
Ο κ. Κασαπίδης τονίζει ότι η ανησυχία στη χώρα μας εντείνεται, «όχι μόνο λόγω των εισαγωγών αυτής της κατηγορίας προϊόντων από τη Γερμανία, αλλά και από το γεγονός ότι ενώ αντίστοιχο διατροφικό σκάνδαλο κατά το παρελθόν, αποτέλεσε την αφορμή για τη θέσπιση πολύ αυστηρού νομικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εφαρμογή του αποδεικνύεται αναποτελεσματική».
«Ως χώρα έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε, της παραδοσιακής εκτατικής κτηνοτροφίας», επισημαίνει ο βουλευτής, τονίζοντας ωστόσο, ότι οι εισαγωγές αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.
«Δεν πρέπει να μας διαφεύγει», σημειώνει, «ότι αιτία μόλυνσης του οικοσυστήματος και της διατροφικής αλυσίδας είναι και οι διοξίνες που παράγονται κατά την καύση απορριμμάτων πλαστικών υλικών σε τυχόν παράνομες χωματερές».
Για το λόγο αυτό ο κ. Κασαπίδης ζητεί εξάλλου την συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη λύση του προβλήματος των ανεξέλεγκτων χωματερών και ρίψεων επικίνδυνων σκουπιδιών στην ύπαιθρο.
Να αναλάβει εδώ και τώρα τις ευθύνες της για την προστασία της υγείας του λαού ζητεί από την κυβέρνηση το ΚΚΕ.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει «σε ουσιαστικούς ελέγχους» για την ύπαρξη διοξινών σε εισαγόμενα και παραγόμενα τρόφιμα πλατιάς κατανάλωσης» και να μην «κρύβεται πίσω από τις αναξιόπιστες και σκόπιμες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, το μηχανισμό συγκάλυψης των διατροφικών σκανδάλων που λειτουργεί στην ΕΕ και το διακοσμητικό ρόλο του ΕΦΕΤ».
Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το εκτεταμένο και γενικευμένο φαινόμενο ύπαρξης διοξινών στα τρόφιμα, προειδοποιεί το ΚΚΕ είναι μεγάλος και αφορά όλο το λαό.
ΠΡΕΖΑ TV
7-1-2011
1 σχόλιο:
Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη χώρα μας, δεν είναι μόνο εάν έχουν εισαχθεί παρτίδες από αυτά τα προϊόντα (αυγά, χοιρινά, ζωοτροφές κλπ), αλλά τα σημαντικότερα είναι τα παρακάτω:
1: Τα απόβλητα της παραγωγική διαδικασία των ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ, των βιομηχανιών που είναι εγκατεστημένες στη χώρα μας, πως διαχειρίζονται????
2: Τα απόβλητα αυτά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών????
3: Υπάρχουν εγκατεστημένες βιομηχανίες, που παράγουν παράλληλα ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ και ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ?????
4: Έχουν γίνει ποτέ έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, ΕΦΕΤ κλπ) ως προς τις διοξίνες, σε ζωικά προϊόντα που παράγονται σε φάρμες, που χρησιμοποιούν αυτές τις ζωοτροφές????
Δημοσίευση σχολίου