Παρασκευή, Ιανουαρίου 14, 2011

ΝΕΟ ΚΑΠΕΛΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ

Μια νέα επιβάρυνση, τουλάχιστον 185 ―, έρχεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων που σκοπεύουν να πουλήσουν ή να ενοικιάσουν. Η έκδοση «ενεργειακού πιστοποιητικού» είναι πλέον υποχρεωτική από τις 10 Ιανουαρίου για όσα ακίνητα (πάνω από 50 τ.μ.) πωλούνται ή μεταβιβάζονται (γονικές παροχές) και από 1η Ιουνίου για όσα ενοικιάζονται.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό (ΠΕΑ) συγκεντρώνει, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όλα τα δεδομένα σχετικά με το ενεργειακό προφίλ ενός κτηρίου -την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη, παροχή ζεστού νερού χρήσης, φωτισμό, κ.λπ.


Η διαδικασία

Πρόκειται για ένα πιστοποιητικό που εκδίδεται από σώμα ενεργειακών επιθεωρητών και στο οποίο περιλαμβάνονται τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν τη μέση ετήσια κατανάλωση του κτηρίου σε πρωτογενή ενέργεια. Στόχος του είναι να γνωρίζει ο ένοικος το κόστος χρήσης του κτηρίου, έτσι ώστε να προτιμώνται τα κτήρια με χαμηλή κατανάλωση. Αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, αναμένεται να λειτουργήσει έμμεσα ως κίνητρο για τους ιδιοκτήτες να κάνουν τις απαιτούμενες επενδύσεις για την ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων τους.

Το υπουργείο έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του αναλυτική λίστα με τους ενεργειακούς επιθεωρητές, στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί ο ιδιοκτήτης του κτηρίου.

Τη διαδικασία επιθεώρησης εξηγεί ο Θάνος Τουτικίδης, πιστοποιημένος ενεργειακός επιθεωρητής: «Η ενεργειακή επιθεώρηση μπορεί να γίνει σε ένα διαμέρισμα/ μονοκατοικία ή και σε ολόκληρη την πολυκατοικία, εφ' όσον οι ιδιοκτήτες έρθουν σε συνεννόηση μεταξύ τους. Ζητάμε από τον ιδιοκτήτη ή τον διαχειριστή όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστούμε για τη διενέργεια της επιθεώρησης, τα αρχιτεκτονικά σχέδια του κτηρίου, τη μελέτη θερμομόνωσης, τα Η/Μ σχέδια, κ.λπ.

Στη συνέχεια κοιτάμε και ό,τι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο, τι χρώμα είναι βαμμένο το κτήριο, αν έχει τέντες, αν έχει σκίαση από γειτονικά κτήρια. Μετράμε τα πάντα με μεγάλη ακρίβεια -ακόμα και τη σκίαση που έχει ένας πρόβολος, ένα μπαλκόνι δηλαδή, στο μπαλκόνι του κάτω ορόφου! Βλέπουμε πώς παράγει ζεστό νερό χρήσης αυτό το σπίτι, αν χρησιμοποιεί δηλαδή ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ή ηλιακό, βλέπουμε σε τι κατάσταση είναι το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, ζητάμε το φύλλο ελέγχου της συντήρησης, εξετάζουμε τα κλιματιστικά, καταγράφουμε την ισχύ τους... Παίρνουμε όλα τα δεδομένα του σπιτιού, φωτογραφίζουμε το κτήριο και, αφού τα κάνουμε όλα αυτά, καταχωρούμε όλα τα δεδομένα στο λογισμικό που έχουμε προμηθευτεί από το υπουργείο».

Το ελάχιστο κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών διαμορφώνεται από 185 έως 369 ευρώ και κλιμακώνεται προς τα πάνω, ανάλογα με το εμβαδόν του κτηρίου που πρόκειται να πουληθεί ή να ενοικιαστεί και τη χρήση του (διαμέρισμα, επαγγελματική στέγη, κ.λπ.). Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να καταβάλει στον ενεργειακό επιθεωρητή το ποσό των 246 ευρώ και για ένα γραφείο 150 τ.μ. 460 ευρώ . Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης ενός μικρού διαμερίσματος 60 τ.μ. καλείται να πληρώσει 185 ευρώ , παρ' ότι, με βάση την οδηγία, η χρέωση φτάνει τα 147 ευρώ , καθ' ότι η ελάχιστη αμοιβή για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι 185 ευρώ για τα διαμερίσματα. Σημειώνεται πως η «βαθμολογία» του πιστοποιητικού δεν επηρεάζει μέχρι στιγμής την αντικειμενική αξία του κτηρίου.

Επειτα από όλη τη διαδικασία ελέγχου από τον επιθεωρητή, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα -ακόμα και δύο ημέρες- το πιστοποιητικό, που έχει δεκαετή ισχύ, αποδίδεται στον ιδιοκτήτη. Πάνω σ' αυτό αναγράφεται και η ενεργειακή κλάση, από το Α έως το Η (όπου το Α είναι η ενεργειακά αποδοτικότερη κλάση και η Η η λιγότερο αποδοτική), στην οποία ανήκει το κτήριο/ διαμέρισμα.

«Το ΠΕΑ λέει στον κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού ποιο είναι το κτήριό του. Εάν η ενεργειακή του κλάση βρίσκεται κάτω από την κατηγορία Β, εμείς υποχρεούμαστε να του προτείνουμε κάποια σενάρια βελτίωσης της κλάσης -τι να κάνει, δηλαδή, για να μη "σπαταλά" ενέργεια το σπίτι του», τονίζει ο κύριος Τουτικίδης.

«Αυτό μας αφορά όλους, αφορά την τσέπη μας. Το σύνολο της ωφέλειας στο ενεργειακό ισοζύγιο του σπιτιού είναι βασικό, γιατί σήμερα το κόστος της ενέργειας -είτε πετρέλαιο λέγεται αυτή, είτε ΔΕΗ, είτε φυσικό αέριο- είναι πολύ βαρύ. Εάν έχουμε γνώση για το τι γίνεται, δεν θα μειώσουμε μόνο την κατανάλωση στο σπίτι μας, αλλά και τον ΦΠΑ. Με τις σωστές επεμβάσεις -εφ' όσον θέλει να τις κάνει ο ιδιοκτήτης- θα μπορεί να εξοικονομεί ακόμα και 30-40% στα έξοδά του.

Ο κόσμος ξέρει ότι ένα απλό τζάμι ή μια μη μονωμένη οροφή "χάνει" ενέργεια και προβαίνει στις κατάλληλες διορθώσεις. Πιστεύω σ' αυτό το μέτρο, γιατί μ' αυτό δημιουργείται στον κόσμο μια σωστή "ενεργειακή" συμπεριφορά. Ηδη έχω αναλάβει δέκα μελέτες για την έκδοση ΠΕΑ και, απ' ό,τι ξέρω, και οι συνάδελφοί μου έχουν ξεκινήσει κι αυτοί».

Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

ΠΡΕΖΑ TV
14-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: