Συνεχίζει τις επαφές του στην Αθήνα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ενώ Ελλάδα και Ισραήλ φαίνεται να προχωρούν σε συμφωνία για 13 μεγάλα έργα. Την ίδια ώρα, πάντως, ο Άβιγκντορ Λίμπερμπαν δέχεται «τουρκικά πυρά» και μάλιστα δια στόματος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να τον απομακρύνει από το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ οι δύο πλευρές εξετάζουν τη συνεργασία σε έργα αφαλάτωσης, τουρισμού, διαχείρισης λυμάτων και δημιουργίας γεωργικών πάρκων και στις δύο χώρες. Μάλιστα το ένα πάρκο θα λέγεται ΑΓΡΟΠΟΛΙΣ, με έδρα την Φθιώτιδα, και το δεύτερο ΒΟΛΚΑΝΙ με έδρα το Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, εστίασε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διμερείς σχέσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει επωφελής συνεργασία ιδίως στον ενεργειακό τομέα. Σημείωσε παράλληλα ότι ενώ «όλοι μιλούν για τον ενεργειακό τομέα», ο ίδιος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα, καθώς, όπως είπε κατάγεται από αγροτική περιοχή. Στον τομέα αυτό πρόσθεσε το Ισραήλ, «έχει μεγάλη πρόοδο στην τεχνολογία, αλλά και στις νέες μεθόδους καλλιέργειας».
Απαντώντας ο κ. Λίμπερμαν επεσήμανε ότι εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας στην Αθήνα του μετέφεραν ότι δεν θυμούνται ποτέ στο παρελθόν οι σχέσεις των δύο χωρών να έφτασαν σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, ενώ υπογράμμισε και τις καλές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την εβραϊκή κοινότητα. Σε ό,τι αφορά τέλος τα αγροτικά θέματα, ο Ισραηλινός υπουργός ανέφερε ότι και εκείνον τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, ενώ δήλωσε λάτρης του ελαιολάδου της Καλαμάτας.
Ταυτόχρονα, ο κ. Λίμπερμαν συζήτησε με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών στην αμυντική βιομηχανία. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, στη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αλλά και διεθνή προβλήματα που ταλανίζουν το σύγχρονο κόσμο, που είναι ρευστός και ανασφαλής. «Η Ελλάδα έχει ως προτεραιότητα την αποφυγή εντάσεων και την ασφάλεια στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ασφαλείας, που κατανοούμε και σεβόμαστε απολύτως», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του, για τη βοήθεια της Ελλάδας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Χάιφα και σε ευαίσθητα θέματα. Η διμερής συνεργασία, πρόσθεσε, θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή. «Έχουμε πολλές κοινές προκλήσεις όπως το περιβάλλον, η μετανάστευση και η πράσινη ενέργεια», πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε την πρόσκληση που έχει απευθύνει προς τον υπουργό Άμυνας να επισκεφθεί το Ισραήλ σε ένα μήνα.
Τουρκική οργή
Οι ενέργειες του Ισραήλ για την εξόρυξη φυσικού αερίου και η υπογραφή συνεργασίας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την κυπριακή πλευρά εξακολουθούν να προκαλούν την οργή της Άγκυρας. Ο τούρκος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα, χαρακτήρισε πονοκέφαλο για το Ισραήλ τον Άβιγγκντορ Λίμπερμαν και πρόσθεσε ότι «καθήκον των Ισραηλινών είναι να απαλλαγούν από αυτόν διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να τους προκαλέσει κι άλλα προβλήματα στο μέλλον.»
ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2011
3 σχόλια:
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΛΟΣ ΘΑΝΑΙ..
Αφού καλοί άνθρωποι είναι γιατί να μην κάνουμε συμφωνίες . Τσάμπα τους βρίζει ο Σεραφείμ.
Εγώ απορώ, πώς ένα τόσο οργανωμένο κράτος σαν το Ισραήλ, θέλησε να μπλέξει με το μπουρδέλο εδώ.
Δημοσίευση σχολίου