Δευτέρα, Ιανουαρίου 24, 2011

ΤΡΙΒΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις δασκάλων και καθηγητών σχετικά με τις επικείμενες συγχωνεύσεις σχολείων, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να καθησυχάσει τους εκπαιδευτικούς υποστηρίζοντας ότι οι συνενώσεις σχολικών μονάδων θα γίνουν με παιδαγωγικά κριτήρια.Δάσκαλοι και καθηγητές έχουν προγραμματίσει για την Τετάρτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη μία το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνάδελφοί τους έχουν κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας (τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις τρεις πρώτες της απογευματινής).

Η ΟΛΜΕ υποστηρίζει πως η «κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την κρίση και εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου, επιδιώκει σαρωτικού χαρακτήρα αντιεκπαιδευτικές αλλαγές με στόχο την περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση, την προώθηση του σχολείου της αγοράς και την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στα σχολεία».

Σύμφωνα με την ομοσπονδία των καθηγητών, στο όνομα του ΔΝΤ, το σχολείο της γειτονιάς ή της κοινότητας καταργείται για να δώσει τη θέση του σε πολυπληθή, απρόσωπα και μαζικά πολυδύναμα σχολικά κέντρα. «Με τα πολυδύναμα σχολεία», συνεχίζει η ΟΛΜΕ, «θα διευκολυνθούν όλα τα σχέδια για το σχολείο της αγοράς στην εποχή του «Καλλικράτη». Είναι φανερό πως εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, το σχολείο της γειτονιάς θα γίνει παρελθόν, χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εξαναγκαστούν σε εξοντωτικές μετακινήσεις και ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα θα αυξηθεί κατακόρυφα με δραματικές συνέπειες στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου και συγκεκριμένα της αρμόδιας υφυπουργού, Εύης Χριστοφιλοπούλου, ξεκαθαρίζεται ότι «η λογική των συνενώσεων και των ιδρύσεων σχολείων είναι εκπαιδευτική και τα κριτήρια πρωτίστως παιδαγωγικά».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου σε δηλώσεις της τόνισε ότι «προφανώς, στα μικρά νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές, όπου υπάρχουν λίγα παιδιά, θα παραμείνουν τα ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία». Οταν, όμως, για παράδειγμα -πρόσθεσε- «τα χωριά είναι σε κοντινή απόσταση, λιγότερο από δέκα (10) λεπτά, είναι κρίμα να υπάρχουν παιδιά σε ολιγοθέσια, που παρακολουθούν πρώτα τη Δ’ και μετά τη Γ’ Δημοτικού».

Επισημαίνεται ότι, την Τετάρτη, παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει και η Ενωτική Κίνηση Γυμναστών, καθώς υποστηρίζει πως στα δημοτικά «από την αρχή της σχολικής περιόδου το μάθημα της Φυσικής Αγωγής δίνεται αβίαστα στην ευθύνη των δασκάλων, οι οποίοι αγνοούν το σχετικό γνωστικό αντικείμενο».

Στην Αθήνα εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ
Συναντήσεις για τις αλλαγές

Σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία αλλά και στελέχη του υπουργείου Παιδείας, θα έχει από σήμερα εκπρόσωπος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που βρίσκεται στη χώρα μας.

Ειδικότερα, οι συναντήσεις θα διεξαχθούν προκειμένου να αναλυθούν οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα συμβάλουν στην υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», ενώ θα γίνει αναφορά και στην αποδοτικότητα της διοίκησης του εκπαιδευτικού συστήματος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: