Παρασκευή, Ιανουαρίου 21, 2011

ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ «ΠΑΓΟΣ» ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οριστικό τέλος στον πολύπαθο αγώνα των συμβασιούχων βάζουν δύο εισηγήσεις που υποβλήθηκαν, χθες, ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για τη δικαστική δικαίωσή τους.

Τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες όσο και ο εισηγητής-αρεοπαγίτης Δουλγεράκης κλείνουν το δρόμο για τη μονιμοποίηση χιλιάδων, υπό ομηρία, εργαζομένων, επικαλούμενοι το διαχρονικά απαγορευτικό νομοθετικό καθεστώς. Μάλιστα για τον κ. Τέντε το εξαιρετικής σημασίας νομικό ζήτημα έχει ήδη λυθεί με προηγούμενες αποφάσεις του δικαστηρίου και όπως ανέφερε στο κατάμεστο ακροατήριο, «δεν νομίζω ότι θα ωφελήσουν άλλες παλινωδίες. Και αυτό το λέω, με σεβασμό στους εργαζομένους, που είτε αναιτίως είτε συνυπαιτίως με το πολιτικό σύστημα έχουν ταλαιπωρηθεί».

Το διά ταύτα των δύο προτάσεων συνοψίζεται στο εξής: συμβάσεις ορισμένου χρόνου που συνάπτονται με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τους υπόλοιπους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν μπορεί να μετατραπούν σε συμβάσεις αόριστης διάρκειας, έστω και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δύο είναι τα εμπόδια: ο νόμος 2190/1994 και το Σύνταγμα (άρθρο 103) που απαγορεύουν τη μετατροπή.

Ουσιαστικά προτείνουν στους αρεοπαγίτες να ακολουθήσουν την απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου του 2007, με πρόεδρο τον Ρ. Κεδίκογλου, η οποία κατόπιν τηλεφωνικής ψηφοφορίας ανέτρεψε προηγούμενη θετική για τους συμβασιούχους δικαστική κρίση. Σύμφωνα με αυτήν, ούτε η κοινοτική οδηγία 1999/70/ΕΚ επιβάλλει τη μετατροπή των διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου, αλλά αφήνει στις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να παίρνουν τα πρόσφορα μέτρα για την περίπτωση στην οποία διαπιστώνονται καταχρήσεις.

Δριμύτατη κριτική

Οι νομικοί εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων που άσκησαν παρέμβαση στην επίμαχη υπόθεση, επέκριναν δριμύτατα τις δικαστικές εισηγήσεις, διότι βρίσκονται στον αντίποδα των προηγούμενων αποφάσεων της Ολομέλειας, που επιτρέπουν το δικαστικό έλεγχο των νόμων. Την επιχειρηματολογία τους στήριξαν σε δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), που αφήνουν στην κρίση των δικαστηρίων να αποφαίνονται κατά περίπτωση αν υποκρύπτεται σχέση ορισμένου χρόνου.

Κατά την άποψή τους, οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εκφεύγουν της απαγόρευσης που θέτει το Σύνταγμα και στην περίπτωσή τους έχει εφαρμογή η εργατική νομοθεσία (νόμος 2112/20).

Αφορμή για την παραπομπή του θέματος στην Ολομέλεια αποτέλεσαν αγωγές καθαριστριών του ΟΠΑΠ, οι οποίες παρά τη συνεχή και αδιάλειπτη υπηρεσία που προσέφεραν πάνω από 20 χρόνια, με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις, ζητούν να τους αναγνωριστεί ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε καθαρίστριες της Αγροτικής Τράπεζας, οι οποίες μονιμοποιήθηκαν με βάση το Π.Δ. Παυλόπουλου (164/2004), αλλά εργάζονταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Το δικαστήριο αποκατέστησε την εργασιακή τους σχέση κρίνοντας ότι πρέπει να απασχολούνται με πλήρες ωράριο.
Λεωφόρος απογοήτευσης

Σε λεωφόρο αποδοκιμασίας και απογοήτευσης μετατράπηκε χθες η λ. Αλεξάνδρας όταν χιλιάδες συμβασιούχοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα έξω από τον Αρειο Πάγο, τη στιγμή που πληροφορήθηκαν την απορριπτική εισήγηση του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου -προς την Ολομέλεια του δικαστηρίου- για τη μονιμοποίηση καθαριστριών του ΟΠΑΠ.

Οι συγκεντρωμένοι -που από τις 9 το πρωί είχαν κλείσει τη λεωφόρο- πέταξαν αβγά και πλαστικά μπουκαλάκια νερού προς το ανώτατο δικαστήριο.

«Ηταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, για να εκδηλώσουμε την αγανάκτησή μας για την απορριπτική εισήγηση, καθώς, με μεγάλη μας λύπη και απογοήτευση, διαπιστώνουμε ότι η διάκριση των εξουσιών είναι ένα μεγάλο παραμύθι», είπε στην «Ε» ο 35χρονος Χρήστος Στεφάνου, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, που για περισσότερα από πέντε χρόνια απασχολείται ως βρεφονηπιοκόμος με το πρόγραμμα Stage στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας στα Γιάννινα. Ολα αυτά τα χρόνια περιμένει να ολοκληρωθεί η μαθητεία... του και να μονιμοποιηθεί. «Δεν ζητάμε ελεημοσύνη -μόνη μας απαίτηση η δικαιοσύνη», γράφει η μπλούζα του 35χρονου βρεφονηπιοκόμου, ο οποίος είναι και πρόεδρος των συμβασιούχων Stage Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας. Και βέβαια ο κ. Στεφάνου είναι ένας από τους χιλιάδες συμβασιούχους που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της χώρας, τόσο για να συμπαρασταθούν στις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ (οι οποίες εργάζονται στον Οργανισμό για περισσότερα από 20 χρόνια, με διαδοχικά ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου), αλλά και για να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα: ότι οι συμβασιούχοι δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται μέχρι να μονιμοποιηθούν.
ΝΑΥ. ΚΑΡ.

ΠΡΕΖΑ TV
21-1-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ;; ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΝ (ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΗ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΑΓΕ;;) ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;; ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΚΑΙ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΙΑ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΣΙΚΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΙΠΙΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΟΤΙ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΔΗΘΕΝ "ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ",ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΦΟΥΛΑΡΕΙ.ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕ ΜΑΣ ΠΕΙΘΟΥΝ ΠΟΥ "ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ" ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΘΡΑΣΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΕΞΗ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ.