Πέμπτη, Ιανουαρίου 27, 2011

ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΝΕΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ… ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

Οι αρχές στην Αίγυπτο προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα νέων διαδηλώσεων έπειτα και από την διήμερη εξέγερση χιλιάδων ανθρώπων ενάντια στο καθεστώς του Μουμπάρακ, τη φτώχεια και τον αυταρχισμό. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 700 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ τουλάχιστον τέσσερις έχουν χάσει τη ζωή τους. Χθες αναφέρθηκε ότι ακόμη δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ωστόσο οι αρχές, ενδεχομένως και για λόγους σκοπιμότητας αποδίδουν το περιστατικό σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Οι οργανωτές καλούν σε νέες διαδηλώσεις χριστιανούς και μουσουλμάνους την Παρασκευή υπογραμμίζοντας πως δεν παίζει ρόλο το θρήσκευμα. Σήμερα όπως έγινε γνωστό θα φτάσει στην Αίγυπτο και ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προκειμένου να συμμετάσχει στις αυριανές κινητοποιήσεις.

Ο Μπαραντέι, ο οποίος είχε καλέσει τους Αιγύπτιους το Σαββατοκύριακο σε διαδηλώσεις όπως αυτές της Τυνησίας, ανακοίνωσε σήμερα μέσω του εκπροσώπου του ότι σήμερα το απόγευμα θα φτάσει στην Αίγυπτο έτσι ώστε αύριο να συμμετέχει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Χθες το πρωί αστυνομικοί συγκρούστηκαν με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο κέντρο του Καΐρου και στο Σουέζ, παρά την απαγόρευση διαδηλώσεων διαμαρτυρίας από το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι διαδηλωτές, που ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Ένωσης των Δημοσιογράφων στο Κάιρο και όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό οι αστυνομικοί τους επιτέθηκαν με γκλομπ. Αρκετές χιλιάδες Αιγύπτιοι είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Καΐρου.

"Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος", φώναζαν ενώ η αστυνομία απαντούσε με δακρυγόνα.

Στο Σουέζ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το νεκροτομείο όπου έχει μεταφερθεί η σορός ενός από τους τρεις διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στην πόλη την Τρίτη. Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι ζητούσαν να τους παραδοθεί το πτώμα του 45χρονου άντρα, που τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πλαστική σφαίρα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Επίσης διαδηλωτές πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ σε κυβερνητικό κτίριο στο Σουέζ, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του να τυλιχτεί στις φλόγες.

Οι διαδηλωτές οργανώθηκαν μέσω του Facebook και άλλων κοινωνικών δικτύων, ωστόσο από το απόγευμα της Τρίτης, το Twitter είναι μπλοκαρισμένο στην Αίγυπτο.

Οι οργανωτές καλούν για την Παρασκευή χριστιανούς και μουσουλμάνους να παλέψουν ενάντια στη διαφθορά την ανεργία, την καταπίεση και την απουσία της ελευθερίας.

Το δημοκρατικό Κίνημα της 6ης Απριλίου δηλώνει ότι θέλει να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή ξεκίνησαν και οι κινητοποιήσεις.

Χθες η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του αιγυπτιακού λαού να διαδηλώνει και να εκφράζεται ελεύθερα και επισήμανε ότι "πρόκειται για μια ευκαιρία να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πολιτικές , οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στις νόμιμες ανάγκες του λαού".

ΠΡΕΖΑ TV
27-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: