Κυριακή, Ιανουαρίου 16, 2011

ΝΕΟ ΓΚΑΛΟΠ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ...

Πολυσήμαντα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση στέλνουν οι πολίτες σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση, τον Γιώργο Παπανδρέου και το... μνημόνιο. Η απογοήτευση και ο φόβος για μια πολύ δύσκολη χρονιά αποτυπώνονται στα ευρήματα της δημοσκόπησης, καθώς επτά στους δέκα πολίτες (71,3%) θεωρούν ότι το 2011 τα πράγματα θα πάνε προς το χειρότερο. Σημειώνεται ότι πέρυσι, όταν συμπληρώθηκαν οι εκατό μέρες από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, το ποσοστό αυτό ήταν στο 38,7%.
Γκάλοπ - μήνυμα

Οι αλλαγές. Την ίδια ώρα στα ευρήματα της δημοσκόπησης καταγράφεται αποδοχή της κυβερνητικής ρητορικής ότι είναι επιβεβλημένες οι μεταρρυθμίσεις, καθώς η πλειονότητα των πολιτών -με ποσοστό 65%- θεωρεί ως τέτοιες τις αλλαγές στο δημόσιο, στις εργασιακές σχέσεις και στα κλειστά επαγγέλματα, ενώ αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τρεις στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι πρέπει να εμποδιστούν με απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις. Το σκηνικό, όπως καταγράφεται με τις αλλαγές και τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης -αλλαγές στο δημόσιο, μετατάξεις υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων-, καταδεικνύει ότι η κοινή γνώμη δείχνει να πιστεύει ότι είναι «αναγκαίο κακό».

Ισχυρό χαρτί για το ΠΑΣΟΚ είναι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και αυτό αποτυπώνεται τόσο στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών όσο και στο ερώτημα ποιος αρχηγός κόμματος είναι πιο κατάλληλος στις απόψεις των πολιτών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Πάντως, η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στο πρόσωπο του πρωθυπουργού δείχνει να εμφανίζει ρωγμές αν και παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ετσι,το 21,5% πιστεύει ότι η λέξη «υποστήριξη» τους εκφράζει για τον Γιώργο Παπανδρέου. «Ανοχή» λέει το 26,2%, «απογοήτευση» το 29,7% και «οργή» το 21%. Στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος το ποσοστό όσων δηλώνουν «υποστήριξη» φτάνει κοντά στο 38%, ενώ το 20,9% δηλώνει «απογοήτευση» και το 10,3% «οργή».

Το μνημόνιο και η ανοχή

"Αναγκαίο κακό" θεωρούν τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε ΔΕΚΟ, Δημόσιο, εργασιακές σχέσεις κ.ά. "Δυστυχώς είναι επιβεβλημένες και πρέπει να εφαρμοστούν", απαντά το 65% των πολιτών που πήραν μέρος στην έρευνα. Αισιόδοξοι για τους... τίτλους τέλους εμφανίζεται η πλειοψηφία των πολιτών. Το 55,6% ελπίζει πως θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία, αν και ένα ιδιαίτερο ποσοστό, που φτάνει στο 40%, δηλώνει απαισιόδοξο λέγοντας ότι είναι αδύνατο να αποφύγουμε το? μοιραίο.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Marc, οι πολίτες δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί από τη θέση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπήρχαν περιθώρια άλλης πολιτικής πέραν της υπογραφής του μνημονίου. Μόνο το 30,3% πιστεύει ότι η υπογραφή του μνημονίου και τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν αναγκαίο κακό.

Τουναντίον, η πλειονότητα θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε σωστά -υπήρχαν περιθώρια για λιγότερο σκληρά μέτρα, το ποσοστό είναι στο 33,5%, ενώ το 34% εκτιμά ότι η υπογραφή του μνημονίου ήταν λάθος επιλογή και ότι υπήρχαν περιθώρια να μην μπούμε στην επιτήρηση.

Σε ό,τι αφορά τη συνοχή των κομμάτων η κομματική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι στο 56,8% και της Νέας Δημοκρατίας στο 54,2%. Αξίζει να τονιστεί ότι το 18% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ το ποσοστό στους ψηφοφόρους της ΝΔ φτάνει κοντά στο 26%. Τις μεγαλύτερες διαρροές έχει το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ και το ΚΚΕ, ενώ η Νέα Δημοκρατία προς τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ.

Ανετο προβάδισμα για το ΠΑΣΟΚ

Το σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου διαπιστώνεται από τα ευρήματα του γκάλοπ της Marc, καθώς έχει διαφορά 6,8 ποσοστιαίων μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία. Μεσούσης της πιο βαθιάς κρίσης που περνάει η χώρα και με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στην εξουσία εφαρμόζοντας το μνημόνιο, φαίνεται πως ακόμη έχει ισχυρές αντοχές συγκεντρώνοντας ποσοστό 27,7% αν και ο δικομματισμός παραμένει κάτω από το 50%. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι στιγμής, δεν δείχνει να ανακάμπτει, παραμένοντας σε χαμηλά εκλογικά ποσοστά.

Στην πρόθεση ψήφου και χωρίς τους αναποφάσιστους -αναγωγή- το κυβερνών κόμμα διευρύνει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα φτάνοντας στο 36,8% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 27,8%. Διψήφιο ποσοστό συγκεντρώνει το ΚΚΕ και ακολουθεί ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΝ, ενώ το κόμμα της κ. Μπακογιάννη (Δημοκρατική Συμμαχία) φαίνεται ότι υπερβαίνει το φράγμα του 3% φτάνοντας στο 3,7%. Στο κατώφλι εισόδου είναι η Δημοκρατική Αριστερά (2,9%), ενώ χαμηλά καταγράφονται οι Οικολόγοι Πράσινοι (μόλις στο 2,5%).

Ψήφο εμπιστοσύνης στα Ελληνοτουρκικά

Το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ με αφορμή την 3η σύνοδο των Τούρκων διπλωματών και οι αιχμές που άφησε ο κ. Παπανδρέου για την κατοχή στην Κύπρο και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου θεωρήθηκαν από την κοινή γνώμη ως ιδιαίτερα εύστοχες. Πάντως, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα, φαίνεται ότι η κοινή γνώμη είναι σχεδόν μοιρασμένη σε σχέση με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας.

    * Το 49,6% λέει να συνεχίσει την ίδια πολιτική και το 44,7% ότι θα πρέπει να ακολουθήσει πιο σκληρή στάση.
    * Ποια από τις τρεις φράσεις, που θα σας αναφέρω σχετικά με το μνημόνιο, θεωρείτε ότι ανταποκρίνεται στην αλήθεια;
    * 30,3% Η υπογραφή του μνημονίου και τα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνηση ήταν αναγκαίο κακό. Δεν υπήρχαν τα περιθώρια να διαπραγματευθούμε κάτι καλύτερο
    * 33,5% Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε σωστά. Υπήρχαν περιθώρια για ένα μνημόνιο με λιγότερο σκληρά μέτρα σε αναπτυξιακή κατεύθυνση
    * 34,0% Η υπογραφή του μνημονίου ήταν λάθος επιλογή. Είχαμε τη δυνατότητα να μην μπούμε σε επιτήρηση
    * 2,2% Δεν απαντώ


ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: